Çocuklarda Gelişim Sorunları ve Çözümleri | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Gelişim Sorunları

Gelişimsel Sorunlar

Çocuklarda gelişim her bir çocuk için farklılık gösterse de belirli basamakları takip etmektedir. Kimi çocuk bu basamakları akranlarına göre daha ileriden, kimi çocuk ise daha geriden takip edebilir. Ancak çocuk tamamlaması gereken bir gelişimsel basamağı tamamlamıyor veya çok fazla geriden geliyorsa bir gelişimsel sorundan bahsedilir.

Çocuklarının gelişimi sırasında her aile farklı problemlerle karşılaşabilir. Çocuklar zihinsel, duygusal, fiziksel ve sosyal olarak gelişim problemleri yaşayabileceği gibi aile içi sorunlarda yaşayabilir. Miniğinin konuşma zorluğu yaşadığını, fiziksel aktivitelerini yerine getirmekte güçlük çektiğini ya da çocuk etkinliklerine katılım gösteremediğini gören aileler, bu gibi durumlarla nasıl başa çıkacaklarını bilemeyebilir ve bu durum da ebeveynlerin çocuklarında oluşan gelişim sorununa dair önlem almasını geciktirebilir. Ebeveynler miniklerinde bir gelişim sorunu olduğunu düşündüklerinde bu durumu soğukkanlılıkla karşılamalı, doktorlarıyla ve konunun uzmanlarıyla görüşmeli ve konu ile ilgili uzmanların kaleme aldıkları yazılara itibar ederek kendilerini bilgilendirebilirler.

Gelişimsel sorunlar nelerdir?

Çocuğun farklı alanlarda işlev bozukluklarına sahip olması gelişimsel sorunları işaret eder. Gelişimsel sorunlar çocuğun dil gelişimi, sosyal ilişkiler, iletişim becerileri, zihinsel beceriler ve davranış gibi pek çok alanda problemler yaşamasına sebep olabilir.

Çocuklarda gelişim hareket ve bedensel işlevler; anlama ve ifade etme gibi zihinsel işlevler; sosyal beceriler ve günlük yaşam becerileri gibi alanlarda kademeli olarak görülen kazanımlardır.

Ailelerin çocuklarda gelişim basamaklarını bilmesi gelişim sorunlarını tespit edebilmeleri açısından önemlidir. Bebeğin yürümesi gereken zamanda yürüyememesi, konuşmaya başlaması gereken zamanda konuşmaması, akranları ile oyun kurması gereken zamanda olan çocuğun yalnız oynamayı tercih etmesi gibi durumlar gelişimsel sorunları işaret etmektedir.

Gelişimsel sorunlardan bazıları;

● Otizm

● Asperger Sendromu

● Yaygın Gelişimsel Bozukluk

● Zeka Geriliği

● Rett Sendromu

● Konuşma Bozuklukları

Gelişimsel sorunların belirtileri nelerdir?

● Çocuğun boy ve kilo gibi fiziksel gelişiminin yaşıtlarından çok geride olması

● Çocuğun oturma, ayakta durabilme ve yürüme gibi gelişim basamaklarını çok geriden takip etmesi

● Çocuğun çok geç konuşması veya konuşmaması

● Çocuğun sosyal ilişkilerde ve iletişim kurmakta problem yaşaması

● Çocuğun fazla agresif ve saldırgan tavırları olması

Yukarıdaki belirtileri gözlemleyen ebeveynlerin en kısa sürede mutlaka bir uzman ile görüşmeleri gerekir. Gelişimsel sorunların tedavisi olamamakla birlikte doğru destek ile çocuğun birçok becerisi geliştirilebilmekte ve günlük hayatta işlevsellik kazanması sağlanabilmektedir.

Çocuğun Duygusal Gelişimi İle İlgili Problemler

Çocuk gelişim sorunları dışında duygusal gelişimde de sorunlar yaşayabilir. Çocuğun duygusal gelişim alanında yaşadığı sorunlar da günlük yaşamını, sosyal becerilerini ve akademik başarısını doğrudan etkiler.

Duygusal gelişim ile ilgili problemler biyolojik olabileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. Duygusal problemler dönemsel olabileceği gibi çocuğu tüm hayatı boyunca etkileyebilir de.

Duygusu anlaşılmayan ve kabul edilmeyen, duygularını nasıl kontrol ve ifade edeceği konusunda yardım alamayan, ilgi görmeyen, ihtiyaçları karşılanmayan ve sürekli kaygı verici bir ortamda bulunan çocuklarda duygusal gelişim ile ilgili problemlerin görülme olasılığı daha yüksektir.

Duygusal gelişim ile ilgili problemlerin bazıları;

● Kaygı Bozukluğu

● Depresyon

● Öfke Krizleri

● Tırnak yeme

● Alt ıslatma

Çocuğun duygusal problemler yaşadığına dair belirtiler

● Okul performansında düşüş

● Dikkat ve konsantrasyon zorlukları

● İçe kapanma

● Problemin birden fazla ortamda görülmesi

● Mekana ve yaşa uygun olmayan davranışlar

● Karın ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik gibi fiziksel şikayetler

● Normalden daha hırçın davranma

Ebeveynler çocukların duygusal sorunlarına yardımcı olmak için öncelikle çocuğun duygusunu anlamalı, çocuğun anlamasına ve ifade etmesine yardımcı olmalıdır. Duygularını paylaşabilen, duyguları hakkında konuşabilen ve kabul gören çocuk rahatlayacaktır.

Çocuğun ihtiyacı görülmeli ve karşılanmalıdır. Çocuğun duygusal problemleri uzun süreli devam ediyorsa uzman desteğine başvurmak önemlidir.

Biz de Çocuklu Dünya olarak uzmanlar tarafından yazılan içeriklerle “Gelişim Sorunları” kategorisini oluşturduk. Bu kategoride konuşma bozukluğu yaşayan, dikkat eksikliği yaşayan, fazla öfkeli, ruhsal ve fiziksel zorluklar yaşayan çocuklarınıza dair merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz. Gelişim Sorunları kategorisinden öğrendiklerinizle birlikte çocuğunuzdaki problemleri tespiti, erkenden önlem alınması ve tedavisi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Sonrasında da çocuğunuzu daha sağlıklı koşullarda büyütebilirsiniz.

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X