Çocuklarda Konuşma Gelişimine Dair Her Şey | Çocuklu Dünya
 
Konuşma

Konuşma Gelişimi

Konuşma Gelişimi

Konuşma gelişimi bebek doğduğu anda başlar. İşitme duyusu anne karnında gelişir ve bebek, doğduğu andan itibaren sözlü iletişime duyduğu seslere tepkiler vererek katılır. Konuşma gelişiminin temelleri doğumdan itibaren atılmaya başlar ve ilk 3 yıl oldukça kritiktir.

Bebekler ne zaman konuşmaya başlar?

Ebeveynler bebeklerinin konuşmaya başlamadan önce söylenenleri anlamaya başladığını, söylenene uygun tepki verdiğini ve isteklerini konuşmaya başlamadan önce farklı yollarla ifade etmeye başladığını gözlemler Dil gelişimi doğumdan itibaren, hatta anne karnında işitme duyusu geliştiği andan itibaren başlar ve bebek etrafında duyduğu konuşmaları anlamlandırmaya öğrenir. Peki bebekler kaç aylıkken konuşur? Bebekler konuşmaya basit bir kaç kelimeyi söyleyerek 12 aylıkken başlar. Bebeğin ilk kelimeleri etrafında sıklıkla duyduğu “anne”, “baba”, “mama” gibi kelimeler olur.

Bebekler ilk kelimelerini 12. itibari ile söylemeye başlasa da kendilerini anlatmaya daha erken başlarlar. Doğumu takip eden aylarda bebekler önce memnuniyet, sıkıntı ve rahatsızlık gibi duygularını çıkardıkları seslerle ve ilerleyen aylarda da yüz ifadeleri ve beden hareketleriyle isteklerini anlatır.

Ortalama 12 aylıkken ilk kelimelerini söylemeye başlayan çoğu bebek 2 yaşına geldiğinde iki kelimelik cümleler kurabilmeye başlar. Bebeklerin dili doğru şekilde kullanmaları ve kelime dağarcıklarının gelişmesi ise ortalama olarak 3 yaşında gerçekleşir.

Erkek bebekler ne zaman konuşur?

Erkek çocuğun geç konuşması görülen bir durumdur. Bazı erkek bebekler kız bebeklere göre daha geç konuşmaya başlayabilirler. Ancak bu durum her erkek bebek için geçerli değildir. Erkek bebekler ilk kelimelerini 12. ve 18. aylar arasında söylemeye başlarlar.

Dil ve konuşma terapisine ne zaman ihtiyaç olur?

Dil ve konuşma gelişimi zamanına göre takip etmeyen ve akranlarının gerisinde olan çocukların konuşma terapisine ihtiyacı olur.

● 6 aylık olduğunda basit heceleri tekrarlamayan,

● 12. aydan sonra basit kelimeleri söylemeye başlamayan

● 3 yaşında en az iki kelimelik cümleler kuramayan çocukların ebeveynlerinin bir dil ve konuşma terapistine başvurmaları çocuğun gelişiminin desteklenmesi adına önemlidir.

Çocuğun konuşmasını geliştirmek için ebeveynler neler yapmalıdır?

Dil ve konuşma gelişimi için çocuğun etrafındaki konuşmaları duyması kritiktir. Doğduğu andan itibaren konuşmaları duymayan ve kendisi ile konuşulmayan bebeklerin dil ve konuşma gelişimi aksar. Çocuğun konuşma gelişimini desteklemek için ebeveynlerin yapabileceği en temel şey çocuk ile konuşmak ve çocuğun etrafında konuşulanları duymasına fırsat tanımaktır. İlk aylarda bebek söylenenleri anlamasa ya da beklenilen tepkiyi vermese de bebekle göz teması kurarak onunla konuşmak önemlidir. Bebek etrafındaki sesleri taklit etmeye başladığında da onu dinlemek ve söylediklerine cevap veriyormuş gibi onunla konuşmak bebeğin konuşma ve iletişim kurmanın temellerini öğrenmesine yardımcı olur.

Bebek ve çocukla konuşmak dışında dil ve konuşma gelişimini desteklemek için yapılabilecekler;

● Bebeğin/çocuğun etrafındaki nesneleri isimlendirmek

● Duygularını yansıtmak

● Yapılan eylemi anlatmak (“Şimdi mama yiyelim”, “Banyo zamanı” gibi)

● Hikaye anlatmak

● Kitap okumak

2 yaş konuşma egzersizleri

2 yaşına gelen çoğu çocuk iki kelimelik cümleler kurmaya başlar ve kendini oldukça anlaşılır bir şekilde ifade etmeye başlamış olur. 2 yaşındaki çocuğun konuşma gelişimini desteklemek için;

● Kitap okuyabilirsiniz,

● Çocuk şarkıları ve tekerlemeleri dinleyebilir ve söyleyebilirsiniz,

● Gün içinde neler yaptığını sorup kısa cümle ve kelimelerle anlatmasını isteyebilirsiniz,

● Kelime kartları ile kelime dağarcığını zenginleştirebilirsiniz,

● Her fırsatta sohbet edebilirsiniz.

Çocuklu Dünya olarak uzman yazılarıyla dolu olan “Çocuklarda Konuşma Gelişimi” kategorimizi hayata geçirdik. Özellikle Konuşma ve Dil Patologlarının, pedagogların, psikologların ve çocuk doktorlarının hazırladığı içeriklere yer verdiğimiz kategorimiz aracılığıyla çocuklar ve iletişim konusuna dair yeni ufuklar keşfedebilirsiniz. Ayrıca yine yazılan yazılar aracılığıyla bebeklerin dil gelişimlerine dair bilmediklerinizi öğrenebilir, kekeme çocuklarla ilgili alınması gereken önlemlerin farkına varabilir ve çocuğunuzu konuşmaya teşvik edecek davranışları kavrayabilirsiniz.

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X