0-6 Ay Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Koronavirüs

0-6 Ay Bebeklerde Bağışıklık Nasıl Sağlanır?

Tarih: 15 Nisan 2020 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

0-6 Ay Bebeklerde Bağışıklık Nasıl Sağlanır?

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi

Bebekler doğmadan önce anne karnında bağışıklık temelleri atılır.

Sevgili ebeveynler bebeklerinizin bağışıklığı ile ilgili doğduktan sonra oldukça fazla düşünerek onun savunmasız bağışıklığını korumak için elinizden gelen her şeyi yapmaya çalışacaksınız. Fakat bu süreçte nelerin doğru ve uygun olduğunu bilmediğimizde gereksiz ve yorucu bir sürece dahil olmak zorunda kalabiliyoruz.

Yenidoğan Bebeğimin Bağışıklığını Nasıl Koruyabilirim?

Bebekler doğmadan önce anne karnında bağışıklık temelleri atılır ve verniks kazeoza yapısı oluşur ve hayattaki ilk bağışıklık koruyucu temeli atılır. Verniks kazeoza yapısı bebeğinizi doğumundan sonra ki ilk 24 saat daha korumaya devam edecektir. Bu sebep ile hastanelerde bebekler doğar doğmaz yıkanmamaktadır. Verniks yapısı kremsi beyaz bir yapıya sahiptir. İlk doğduğunda bazı bebeklerde çok görünür, bazı bebeklerde daha az miktarda görünür. Unutmayın her nasıl görünürse görünsün her bebeği 24 saat korur.

Yenidoğan Bebeklerde Anne Sütü

23 saat sonrasında yenidoğan bebekler anne sütü aldıkça bağışıklık temellerini sağlam bir şekilde atarlar. İlk 5 gün boyunca gelen ilk sütler yani kolostrum sütü içerik olarak çok yüksek antikorlara sahiptir. Bu sayede bebeğinizin bağışıklığını oluşturarak, ilk aşısı niteliği taşıyacaktır.

Yeni Doğan Bebek Emzirme

Aynı zamanda bebeğiniz; doğum şekline bağlı olarak ve emerken ten teması ile yararlı bakterileri anneden alacak ve bağışıklığı için destek elemanları devreye girecektir.

Emziren Annenin Grip Olması

Yapılan araştırmalara göre uzmanlar; annenin hasta olması, grip olması sütten bebeğe geçen bir durum değildir. Anne bebeğini emzirmeye devam ettiği taktirde sütten bebeğe hastalığa karşı annenin vücudunda oluşan koruyucu savunma hücreleri (antikorlar) geçer diye ifade etmektedir. Bu durumda annenin emzirme devam etmesi fakat el hijyenine önem vermesi ve maske takarak emzirmesi önerilmektedir. Annenin enfeksiyon hastalığı mutlaka çocuk doktoru ile paylaşılmalı ve hekimin tavsiyesi alınmalıdır. Bazı bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarında emzirmeye ara verilip sağma işlemine devam etmesi istenebilmektedir. Bebeğiniz ilk 6 ay anne sütü aldıkça bağışıklık zemini oluşmuş olacaktır.

Bebeğimi Mama ile Besliyorsam Nasıl Bağışıklık Sağlayabilirim ?

Emziremeyecek durumda iseniz veya anne sütü yetersizliği sebebi ile formül mama kullanmanız tıbbi olarak gerekti ise bebeğinizin bağışıklığı için 1 damla bile olsa bebeğinize anne sütü vermeniz onu hastalıklardan koruması için destek sağlayacaktır merak etmeyin.

Bebek Hijyeni için nelere dikkat etmelisiniz?

  • Bebekli evin en önemli kuralların dan biri hijyendir.
  • Evinizin iyi havalandırıldığından emin olun. Camlarınızı açıp evin içini iyi havalandırın.
  • Özellikle bebeğiniz prematüre veya düşük doğum ağırlığı ile doğduysa kesinlikle çok ziyaretçiden kaçının.
  • Gelen ziyaretçilerinizin el hijyenine önem verin. Bebeğinize dokunurken, emzirirken, bakımlarını yaparken ellerinizi iyi yıkayın.
  • Bebeğinizin özellikle ellerine kimsenin dokunmasına izin vermeyin. Bebekler her dönemlerinde ellerini sürekli ağızlarına götürürler bu sebep ile ellerine dokunup öpmek onları daha fazla mikropla tanıştırabilir. Bunun olmaması için kimseye izin vermeyin.
  • Dışarıdan gelinen kıyafetler ile bebeğe kucaklayıp temas etmeyin.
  • Gazını çıkartırken omzunuza ağız mendili koyun ve ağzının kıyafetlerinize değmesini engelleyin.
  • Elinizi yüzünüzü yıkayıp bebeğe öyle dokunun.
  • Sık sık da camı açarak oksijen dolaşımını temiz hava ile sağlamalısınız.
  • Burun tıkanıklığı olduğu zamanlarda serum fizyolojik ile burun bakımı sağlamalısınız.
  • Özellikle yenidoğan bebeğiniz ile kalabalık alışveriş merkezlerine akşam saatlerinde gitmeyin. Alışveriş merkezine veya kalabalık toplulukların olduğu yerlere illaki gitmek isterseniz sabah saatlerini tercih edin. Öğlenden sonraki saatlerde AVM’ler deki insan sayısı artacağı için hijyenik ortam bozulur.
  • Bebeğiniz ile eve sürekli kapanmanıza gerek yoktur. Havanın daha temiz olduğu geniş yeşil alanlar, deniz kenarları çok daha faydalı gezme yerleri olabilir.
  • Bebeğinizde fark ettiğiniz bir hastalık belirtisinde doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Bebeklerde Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Evinizin ısısını ve nemini iyi ayarlayın. Evin ısısını 23 veya 24 derecelerde tutmanız tavsiye edilir.

Bebek Odasının Nemi Kaç Olmalı?

Evin nemi %40 ile 60 arasında ayarlamalısınız.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X