Çocukların Duygularını Anlamak | Çocuk Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Koronavirüs

Çocuğunuzun Duygularını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Tarih: 1 Mayıs 2020 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuğunuzun Duygularını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Çocuklarımız duygularını keşfetmeye yarayacak oyunlar

Toplum olarak sıkıntılı ve stres içeren süreçten geçerken, her birimizin kendi iç dünyasında aynı anda birden fazla duygu oluşabiliyor, bu geçiş sürecinde, en büyük değerleriniz olan çocuklarınızın ne hissettikleri konusuna değinildiği takdirde, sizin kadar onların da kendi iç dünyalarında benzer durumları yaşayabileceğini göz önünde bulundurmak bir o kadar önemlidir.


Zaman zaman çocuklarınızın da değişken duygular hissettiğini gözlemleyebiliriz. Sonuç itibariyle, çocuklarınıza bu konuda yardımcı olmak adına, onların duygularını keşfedip oyun yöntemiyle hem sağlıklı hale getirmenize hem de çocuğunuzla birlikte eğlenceli ve faydalı bir deneyim yaşamanıza yardımcı olmak adına, bu kitapçık hazırlanmıştır.

Burada yer alan her oyun, duygularla ilgilidir ve bu oyunların genel amacı, çocukların duygusal dayanıklılığını olumlu yönde arttırmaktır.

Her bir oyunun sonunda göreceğiniz ‘önemli ipucu’ kısmında yer alan DUYGU KARELERİ adlı uygulamayı dikkate almanız ve uygulamanız, sizin, çocuğunuzun nasıl hissettiğini daha kolay anlamınıza ve ebeveyn olarak onunla rahat iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

Duygusal Balonlar

Öncelikle balonlar şişirilir ve balonların üzerine sadece pozitif duygular çizilir. Müzik başladığı anda, bütün balonları çocuğunuz ve siz tarafından (özellikle birlikte hareket halinde olunması dikkate alınarak) havaya atmaya başlanır. Müzik sona erdiğinde ise elinizde kalan balonun önce duygusu tahmin edilmeye çalışılır, sonra balonun üzerinde hissedilen duyguya ait varsa yaşanılan olay anlatılır. Bu oyunda çocuğa sorulacak sorular ise şunlardır:

a. Bu balon ne hissetmiş olabilir?

b. Balonun adı nedir?

c. Sence balon neden mutlu olmuş olabilir?

Yastıktan Zıplama

Bütün aile bir araya gelip, küçük yastık gibi engeller, sıralı, düzgün bir şekilde arka arkaya dizilir ve çocuğun sevdiği nesneler her bir yastığın yanına birer birer konulur. Bu nesneler oyuncak olabileceği gibi, çocuğunuzun sevdiği nesneleri kapsayan resimler de olabilir. Ailedeki her bir kişi, sırayla, yastıklardan zıplayarak belirledikleri nesneleri toplar ve her atlayışta çocuk da kendine güç vererek sevdiği nesneleri toplar.

Nefes Al ve Nefes Ver

Ebeveyn önce çocukla birlikte düşünce balonları resmi çizer ( büyük ve yuvarlak bir şekil de olabilir.) Sonra yere uzanılır ve eller karın üstüne konulur. Yönerge ise ‘burnundan nefes al ve nefes ver’ şeklinde olmalıdır. Çocuğa ‘Nefes alırken göğsün şişecek ve nefes verirken karnın şişecek” denir. Birkaç defa uygulama yapıldıktan sonra, çocukla birlikte oyun sonrasında hissedilen duyguları tespit edilir ve düşünce balonlarına resmedilerek çizilir.

Korku Balonları

Oyun öncesinde, çocuğun korkuları üzerine konuşup, her bir balonun içinde çocuğun korkuları olduğu hayal edilir ve balonların içi su ile doldurulur. Ne kadar çok balon olursa, oyun o kadar eğlenceli olur. Su balonları, içine su konulmuş bir kaba konulur. Ancak burada unutulmaması gereken önemli bir nokta vardır ki, kap çok fazla su ile dolu olmamalıdır çünkü balonlar patladıkça su miktarı da artacaktır. Sonrasında, kürdanlar ile balonlar patlatılmaya başlanır. Her biri patladıkça, çocukla beraber bir şarkı söylemeye başlayabilirsiniz. Gerekçe olarak ise “BALONLAR PATLASIN, KORKULAR GİTSİN!’ düşüncesi korkuları atmak konusunda yardımcı cümle olacaktır.

Güvende Aslan

Çocuğun sevdiği bir hayvan oyuncağı seçilir. Örneğin, aslan seçilir ve çocuğa, “Bu aslan, virüslerden çok korkuyormuş. O yüzden birlikte koruma kalkanı yapalım ve onu koruyalım, böylece kendisini daha güvende hisseder” şeklinde anlatılır. Sonra boş bir su şişesi alınır ve şişe, aslan oyuncağının boyutunu kaplayacak şekilde kesilir. Kesilen şişenin her iki ucu, aslan oyuncağının etrafını çevirecek şekilde bantla yapıştırılır. Çocuk dilediği takdirde, su şişesini istediği renk ile boyayabilir. Ve sonrasında çocuğa şu sorular sorulur:

a. Aslan koruma kalkanı içinde ne hissediyor?

b. Aslan ne zaman koruma kalkanı içine girmek ister?

Öfke Balonları

Çocuğunuz öfkelendiği esnada “Haydi şimdi öfke kovucu oynunu oynayalım” denir ve balon çıkartan oyuncağı alınarak çocuktan kendisini en kızdıran şeyleri düşünerek balonları patlatması istenir. Burada önemli olan ve dikkate alınıp uygulanması gereken nokta ise, çocuk sakinleşene kadar oyuna devam edilmesi gerektiğidir. Çocuğa örnek olmak için siz de ebeveyn olarak balonları patlatabilirsiniz.

Hareket Zamanı

Mutluluk, sevinç, coşku, güven, gurur gibi olumlu duyguların her birine bir hareket verilir. Sonra müzik çalmaya başlayınca, ailedeki iki kişi oynamaya başlar. Üçüncü kişi, müziği durdurarak bir duygu söyler ve diğer iki kişi ise o duygunun hareketine bürünerek gösterir.

ÖNEMLİ İPUCU: Çocuğun olumlu duygusunu anlamak ve pekiştirmek amacı ile DUYGU KARELERİ adlı uygulama yapılır ve evin herhangi bir zeminine renkli bantlarla arka arkaya gelecek şekilde 7 tane küçük kare yapılır. Karelerin içine, renkli kağıtların her birine bir adet olacak şekilde istenilen sayı yazılır ve yapıştırılır. Her oyun sonrasında, çocuğa nasıl hissettiği sorulur ve hissettiği duyguya ait olacak şekilde bir puan verilip, sırayla istediği sayıya gelene kadar zıplaması istenir. Sayının üstüne geldiğinde ise çocuk durur. Bu uygulamanın her oyun sonrası yapılması çocuktan istenir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X