Çocuklarda Sanat Eğitimi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Sanatla Çocukların Yetenekleri Nasıl Geliştirebilir?

Tarih: 9 Nisan 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Sanatla Çocukların Yetenekleri Nasıl Geliştirebilir?

Çocuk ve Sanat

Lütfen başlamadan önce etrafınızdakilere ve kendinize bakın. Her birimiz farklı ve benzersiz kişileriz. Hepimiz benzer eğitimlerden, benzer okullardan geçtik ve benzer bilgileri aldık. Ama farklı düşünür ve farklı yaşarız. Acaba ne kadar önemli birbirimizden farklı olmamız? Bu farklılıklarımızı ne kadar paylaşıyor ve ne kadar kullanıyoruz?


Ne yazık ki verilen eğitimin büyük kısmı hepimize aynı bilgileri vermeye dayanıyor.

Nerede farklılıklarımız? Hayal gücümüz? Nerede BİZ? Nerede BEN?

Sanırım bizi biz yapanın neler olduğunu tartışmalı ve bunun üzerinden devam etmeliyiz.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bizi biz yapan sadece “aklımız/beynimiz” mi?

Yoksa “kalbimiz/duygularımız” mı? Yoksa “bedenimiz” mi? Görünen o ki bu üçüne de birbirinden bağımsız bakamayız, çünkü bütün bunlar ve bunların toplamı bizi biz yapan yanlarımız gibi görünüyor. İşte bunlardan dolayı da hepimiz farklı ve benzersiziz. Sanırım burada babamın (Erdal Karayazgan) bunları konuşurken hep referans olarak bahsettiği özgün çağdaş siyaset felsefecilerinden Hannah Arendt’in insanın vasıflarından söz ederken insanın farklılığını ifade edebilen ve kendi farklılığını ortaya koyabilen yegâne canlı varlık olduğunun altını çizen şu cümlelelerini sizlerle paylaşmam uygun olacaktır.

“İnsanın... canlı olan şeylerle paylaştığı farklılık, onu benzersiz kılar. Yalın bedeni varoluştan farklı olan bu tezahür inisiyatife, ama açığa çıkarmaktan, göstermekten geri durulması halinde insaniliğini sürdüremeyecek bir inisiyatife dayanır... yeni, daima bir mucize ... her insanın benzersiz olmasından ötürü mümkündür, öyle ki her doğumla benzer- siz biri dünyaya gelir.”*

Artık bu aşamada eğitimin hangi kısmında yukarıda bahsedilenleri en iyi uygulayabiliriz sorusunu getiriyor akla. Acaba ne, bütün bunları ve daha fazlasını içinde barındırabilir?

Sanat

Benim size cevabım “Sanat” olacaktır. Peki ama “Sanat” nedir? Herkesin kendi içinde Sanatın ne olduğuna dair bir fikri vardır ama yeniden düşünmek ve sorgulamak en iyisi olacaktır. Bir Sanatçı ve bir Çocuk Sanat Merkezi kurucusu olarak benim size cevabım “Tam olarak bilmiyorum” olacaktır. Pek hoş bir durum değil herhalde, eğitimini çok uzun yıllardır aldığım ve bizzat Sanat yapan ve bunu başkalarıyla paylaşan bir kişi olarak, ne olduğunu tam bilememem. Ama benim için Sanat işte tam böyle bir şey, bilinmeyen, keşfedilmeyi bekleyen, sonsuz ve bizimle büyüyen, gelişen ve hep değişen bir şey. Her gün yeni bir heyecan! Birbirinden benzersiz ve farklı “insan” da sanatın en önemli öğesi. Yani sanatı benzersiz, farklı ve sonsuz kılan da insanın ta kendisi. Belki de bunun en güzel kanıtı geçmişte gizli, daha konuşamadan bile sanat ile kendimizi ifade etmeye çalışmışız ve halen durmaksızın çalışıyoruz.

İnsanların her birinin benzersiz olması ve her kişinin sanat “yeteneği” olduğunu kabul eden bir sanat ve hayat anlayışı, sanatın duvarda asılı olan resim, kaidede duran heykelin ötesinde hayatın ta kendisi olarak özümsenmesi uygun koşullar ve ortam sağlandığı takdirde sanat aracılığıyla insanların benzersizliklerini keşfetmeleri, bilince çıkarmaları mümkündür.

Çocuklarda Sanat Çalışması

Bu çocuklar için çok daha önemli bir aşamadır çünkü onlar daha hayata yeni başlıyorlar ve keşfedecek o kadar çok şey var ki. Erken yaşlarda bu keşif çok daha anlamlı ve yararlı olmaktadır, sanat çalışması esnasında malzeme ve tekniğin anlatımı çocuklara hayal güçlerini kullanabilecekleri sonsuz dünyaların kapılarını aralamaktır. Artık sürecin devamı kişinin kendi yaşadıklarına ve hayal gücüne bağlıdır. Kapıların arkasındakiler bilinmezdir ve her defasında yeniden yaratılır; bu yaratım herkeste ve her defasında farklı olacaktır.

Eğlenceli ve keyifli yaratım süreci aynı zamanda kazanımın en yoğun olduğu süreçtir. Bu süreçte fiziksel, duygusal ve zihinsel yoğunlaşmaların birlikte yaşanması kazanımları çeşitlendirir ve özümsenmelerini sağlar. Ellerin, beynin ve kalbin ortak çalıştıkları bu süreç özgür ve özerk bir ortamda yaşanmalıdır.

Çalışmalarda farklı tecrübelerin yaşanması kazanımları arttırır. Severek ve eğlenerek yapılan çalışmalar algılamayı ve paylaşımları yoğunlaştırır. Kolaylaştırıcı/destekleyici yetişkin ve çalışmaya katılan çocuklar, çalışma esnasında karşılıklı olarak birbirlerinin gelişimlerine katkıda bulunurlar. Bu şekilde yaşanan sanat çalışmaları insani farklılıkların keşfedilmesine olanaklar sağlayacaktır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X