Çocuklarda Dil Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Konuşma Gelişimi

Dil Gelişimi Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor.

Tarih: 29 Nisan 2022 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Dil Gelişimi Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor.

Çocuklarda Dil Gelişimi Süreci

Dil gelişimi hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.

2 yaşındaki kızım kendine göre bir dil geliştirdi. Ne anlattığını anlayamıyoruz.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kızınızla konuşurken nesneleri doğru isimlendirin, onun kelimeleri ile konuşmayın, kısa cümleler kurarak konuşun, ona resimli kısa kitaplar okuyun, kitaptaki resimleri göstererek isimlendirin, adını söylediğiniz nesneleri göstermesini veya size vermesini isteyin. Bu çabalarınıza rağmen kelimeleri düzelmezse çocuk doktorunuza veya bir pedagog, çocuk psikoloğu, eğitimci veya psikiyatriste danışın.

Çocukların Kelime Dağarcığı Nasıl Geliştirilir?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Bir kere çocuk doğduğu andan itibaren, çocuğu severken öperken giydirirken altını değiştirirken hep onunla konuşmak lazım ama hep onunla konuşmak demek upuzun cümleler kurup hiç susmamak değil çocukla konuşmak ama eğer o sırada çocuktan birtakım sesler geliyorsa söylediklerinize karşılık veriyorsa durmak lazım. Çünkü anne baba konuşuyor çocuk mırıldanıyorsa orada bir etkileşim olduğunu görüyorsunuz ve kullandığınız kelimelerin doğru olması çok önemli. Yine miniklerle konuşurken kullanılan cümlelerin çok kısa olması çok önemlidir. Bir minicik çocukla konuşurken 8-10 kelimeyi içeren cümle kurduğunuzda çocuk zaten başını sonunu kaçırıyor. Kelimelerin hepsini anlamadığından da konuşandan kopuyor ama küçücük küçücük cümleler kullanıldığında çocuğun ilgisini çekmek mümkün olabiliyor. Dolayısıyla konuşma çok iyi bir uyarandır. Çocuğa kitap okumak yine çok yararlı olabiliyor. Çocuğa monoton bir sesle kitap okumak değil de tiyatro yapar gibi kitap okumak gerekir çocuk o zaman ilgi duyuyor. Onun dışında ‘’mış gibi’’ oyunlar oynamak yetişkinlerin hayatını taklit eden oyun oynamak fırıncı, mısırcı, pazarcı olmak gibi karşılıklı rollere bürünmek gibi. Mesela oyun oynarken su oyunu oynuyorsunuz. Oyunu dillendirmek evet sen suyu bardağa doldurdun şimdi boşaltıyorsun. Şimdi ben dolduruyorum, boşaltıyorum gibi bir şekilde o yapılan işlemi çocukla konuşmak paylaşmak 2 yaşından itibaren bu ne soruları geliyor. 3 yaşından itibaren niçin nasıl soruları geliyor. Soruların da mutlaka yerinde ve zamanında şefkatle cevap verilmesi lazım. Çünkü sorusuna cevap verilen çocuk daha çok sorma eğilimine giriyor. Böyle durumlarda çok sık oluyor. O halde konuşma, okuma, anlatma, evin içinde dışında dolaşırken cisimlerin adını söyleme mümkün olduğu kadar kelimeleri doğru telaffuz etme, bebek diliyle konuşmamak ama çocuğun da yakalayabileceği kadar kısa kısa cümleler kurma.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi Nedir?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Çocukluk döneminde çocuğun belli sesleri çıkaramaması. Motor becerilerde sorun olması, konuşamamanın birçok nedeni vardır. Bir tanesi otizmde görüldüğü gibi iletişim kuramamadan, ikincisi işitme sorunu olmasından, dil dudak damak yapısının iyi olmamasından ama burada söz konusu olan beyinde bu işlevin yerine getirilememesi.

Alıcı Dil Becerilerinin Önemi

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Dil deyince iki şekilde ele alıyoruz. Bir anladığı kelime sayısı alıcı dil ve diğeri çocuğun kullandığı kelime sayısı. Küçük olduğu oranda çocuğun alıcı dili iyi gelişmişse kendine söylenen birçok kelimeyi kullanmasa da ne söylense anlayabiliyor ve hafızasında yer ediyor. Bunları kullanması çok daha sonra devreye giriyor. Alıcı dilinin de gelişip gelişmediğini şuradan anlıyoruz: Ona değişik talimatlar verdiğimiz zaman çocuk bunları yerine getirebiliyorsa o zaman alıcı dilinin gelişmiş olduğunu anlayabiliyoruz. Çocuk doğduğu andan itibaren kısa kısa cümleler kurun etrafındaki bütün nesneleri isimlendirin gibi önerilerde bulunuyoruz.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

ETİKETLER

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X