Hamilelik Belirtileri ve Anne Adaylarının Bilmesi Gerekenler

Hamileliğin ilk dönemlerinde hormonal değişimlerden kaynaklı mide ve sindirim problemleri sıklıkla görülür. Hormonlarda yaşanan dalgalanma kadınlarda mide bulantısı, ishal ve kabızlık gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Özellikle vücudu hamileliğe hazırlayan progesteron hormonu, hamileliğin ilk dönemlerinde yükselişe geçer. Progesteron seviyesindeki bu yükseliş özellikle bağırsaklarda işlevsel değişikliklere neden olabilir. ‘’İshal hamilelik belirtisi mi?’’ sorusu bu nedenle gebelik şüphesi yaşayan kadınlar için merak konusudur.

İshal Hamileliğin İlk Belirtisi mi?

İshal erken dönemde gebeliğin anlaşılması için tek belirti olarak yer almasa da vücuttaki farklı değişimler ile birlikte hamilelik belirtisi olarak görülebilmektedir. Vücutta yaşanan değişimlerin ve beslenmenin sonucu olarak başlayan bağırsak hareketleri, kabızlık ve ishal gibi problemleri de beraberinde getirebilir.

Hamilelik İshale Neden Olur mu?

Gebeliğin başlaması ile birlikte üretimi hızlanan progesteron hormonu rahim ve bağırsak kaslarının gevşemesine neden olmaktadır. Fakat bu gevşeme daha çok bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığı beraberinde getirmektedir. Tüm bu durumlardan dolayı birçok uzman ishalin gebelik belirtisi olmadığı konusunda hemfikirdir. Hamilelik belirtileri arasında yer alan göğüs hassasiyeti, mide bulantısı, adet gecikmesi gibi durumlarla birlikte görülen ishal ise birçok kadın tarafından belirti olarak yorumlanmaktadır. Gebelik sürecinde sıklıkla karşılaşılan ishal ise hamileliğin ilerlediğinin işaretlerinden biridir.

Hamilelikte İshal Neden Olur?

Hamilelikte ishalin görülmesi oldukça yaygın yaşanan durumlardan biridir. Hamilelikte ishal öncelikli olarak şu nedenlerden dolayı görülebilir:

  • Hormonlarda ve vücutta yaşanan değişimler ilk olarak mide ve sindirim sistemi üzerinde etki göstermektedir. Bu neden bulantı, kusma, kabızlık ve ishal gebelik sürecinde en sık görülen etkiler arasında yer alır.
  • Beslenme düzenindeki değişiklikler bağırsak hareketlerinin hızlanmasına neden olabilir. Meyve, salata, lifli ve besleyici gıdalar ile yapılan diyet değişiklikleri hamilelikte ishale neden olabilir.
  • Hamilelik döneminde kullanılan vitamin ve takviye gıdalar kabızlık ve ishal problemi ile karşılaşma olasılığınızı yükseltebilir.

Hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan sorunlardan birisi olan ishal, çoğu zaman tehlikeli bir durum olmasa da vücudunuzda yaşanan değişiklikler için doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Hamilelik, doğum süreci, annelik ve bebek sağlığı ile ilgili birçok sorunun cevabına Cicicocuk.com’dan ulaşabilirsiniz. Hamilelik süreciniz ve bebeğinizin gelişimine dair merak ettiklerinizi online uzman hattına yöneltebilir, birçok değerli bilgiye erişebilirsiniz.