Bebek Doğum Tarihi Hesaplama | Çocuklu Dünya
 

Hesaplama Araçları

Anasayfa
Bebek Doğum Tarihi Hesaplama
Bebek Doğum Tarihi Hesaplama
Bebeğinizin doğum tarihini tahmin etmek için bir hesaplama yöntemi seçiniz.
Hesaplama Yöntemi

Son adetinizin ilk gününü girin

Adet Uzunluğu
Gebe Kalma Tarihin
Ultrason Tarihi
Hafta
Gün

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebek Doğum Tarihi Hesaplama

Doğumu hesaplama anne -baba adaylarını en çok heyecanlandıran konulardandır. Bebeğin doğum tarihi hesaplama yaparken cinsel ilişki tarihine göre gebelik haftası hesaplama dahil olmak üzere birbirinden farklı hesaplama türü mevcuttur. Hepsine birlikte ulaşabileceğiniz ve sağlamasını yapabileceğiniz online gebelik hesaplama sistemi ile tam tarihe kolayca ulaşabilirsiniz. 

Son adet tarihine göre gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Annelerin en çok merak ettiği konuların başında ne zaman doğum yapacakları, bebeğinin doğum tarihinin ne olacağı gelir. Anneler doğum hangi ayda olur hesaplamak için doğum tarihi hesapla yöntemlerini öğrenmek ister. Hamilelikte bebeğin doğum tarihini hesaplama, gebelik haftası hesaplamaları ile yapılır. Gebelik hesaplamalarında, hamilelik süreci 40 hafta olarak düşünülür. Bebek gelişiminde bebeğinizin doğum tarihini otomatik doğum hesaplama tablolarında hesaplatabileceğiniz gibi son adet başlangıç tarihine 7 gün ekleyip, 3 ay çıkarırsanız, kendiniz de çocuğunuzun doğum tarihini kolaylıkla hesaplamış olursunuz. Gebelik genelde hafta hafta takip edilse de bazı anne adayları, hamileliklerini aylarla ifade etmek isterler. Doğum tarihi hesaplama ay - gün şeklinde yapılırken ortalama hamilelik süresi baz alınır. 40 haftalık hamilelik dönemi, 9 ay 10 gün olarak ifade edilir. Doğum hesaplamalarında 40 hafta baz alınmasına rağmen, özellikle sezaryen doğumlarda doktorlar bebeği 38. veya 39.haftada almayı tercih ederler. Normal doğumlarda ise 41.haftaya kadar doktorlar genelde bekleseler de (yine de anne ve bebeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir), 41.hafta sonrasında hem anneyi hem de bebeği riske atmamak için suni sancı yoluyla normal doğum yaptırarak veya sezaryenle çocuğu alarak hamileliği sonlandırırlar.

İkiz bebek doğum tarihi hesaplama yaparken, ikiz gebeliklerde erken doğum ihtimali olduğu unutulmamalıdır. İkiz gebelikte doğum 37. hafta da gerçekleşebilir.

Erkek bebek ve kız bebek gebelik sürelerinde bir farklılık yoktur bu nedenle kız veya erkek bebek doğum tarihi hesaplama metodu için ayrı yöntemler kullanılmaz.

Gebelik hesaplama neden son adet tarihinden hesaplanır?

Gebelik hesaplamalarında en doğru tarih yumurtlamanın gerçekleştiği tarih olsa da yumurtlamanın hangi gün gerçekleştiğini tam olarak bilmek mümkün değildir. O yüzden de gebelik hesaplamalarında her zaman son adet tarihinin ilk günü esas alınır. Hamilelik süreci bu tarihten başlayarak 40 hafta yani 280 gün süreceği düşünülür.

İlişki tarihine göre gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Birçok anne ilişki tarihinde gebeliğin başladığını ve bu nedenle ilişki tarihine göre gebelik haftası hesaplama yapılabileceğini düşünse de sanılanın aksine, gebelik başlangıcı olarak son adet tarihinin ilk günü esas alınır. Sperm, cinsel ilişkiye girdikten sonra 3-5 gün arasında canlı kalabildiği gibi, bir yumurta da yumurtlama sonrasında 24 saat canlılığını koruyabilir. O yüzden de hamileliğin, ilişkiye girilen ilk gün mü yoksa 5.gün mü oluştuğu tam olarak bilinemeyeceği için son adet tarihinin ilk günü dünyada hamileliğin baz alındığı standart hamilelik hesaplama yöntemidir.

Tüp bebek gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla kullandığı bir yöntemdir. Kadınlarda ileri yaş, tüplerde tıkanıklık, erkeklerde yeterli sperm sayısının olmaması veya kalitesinin düşük olması gibi nedenlerle çiftler, tüp bebek tedavisine başvurabiliyor. Sperm ve (bir veya birden fazla) yumurtanın laboratuvar ortamında birleştirilip, döllenme sağlandıktan sonra fetüsün anne rahmine yerleştirilmesi ile gebelik sürecinin başlanması sağlanır. Tüp bebek tedavilerinde başlıca iki yöntem vardır. İlki ve en çok kullanılan yöntem olan yumurta ve spermin laboratuvar ortamında kendi kendine döllenmesini beklemek diğer yöntem ise mikro enjeksiyon dediğimiz, sperm hücrelerinin özel pipetler yardımıyla doğrudan yumurtanın içine transfer edilmesidir.

Döllenme gerçekleşip, fetüsün anne karnına yerleştirilmesinden sonra, tüp bebekle hamile kalmış bir kişi ile doğal yollarla hamile kalmış bir kişinin hamilelik süreçleri aynıdır.

Tüp bebek ile hamile kalan anne adayları için, gebelik haftası hesaplanırken embriyo transferinin yapıldığı tarihi bilmek önemlidir. Tüp bebek doğum tarihi hesaplamada transfer yapıldığı sırada anne adaylarının 2 haftalık hamile olduğu varsayılır ve o tarihe göre hesaplamalar yapılır.

Ultrason tarihine göre gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Bebeğin doğum tarihi hesaplama hesaplaması yaparken son adet döneminin başlangıç tarihini hatırlayamayan anneler için kullanılacak bir diğer yöntem de ultrason ile gebelik haftasının belirlenmesidir. Ultrasonla ölçülen baş çevresi/çapı, boy, kilo gibi değerlerler baz alınarak, bebeğin kaç haftalık olduğu belirlenebilir. Ultrason kullanarak, gebelik haftasını belirleme yöntemi özellikle 20.haftadan daha küçük bebeklerde en iyi sonuçları verdiği için, hamileliğin başlarında ultrasonla gebelik haftasını belirleyip, sonrasında o gebelik haftasını baz alarak büyümeyi takip etmek daha doğru olacaktır.

Gebelik haftasına göre doğum hesaplama ne kadar güvenilir?

Gebelik haftasına göre ay ay gebelik hesaplama oldukça güvenli olmakla birlikte 37.haftadan itibaren gerçekleşen doğumlarda, bebek artık doğum için yeterli olgunluğa sahiptir ve bu haftadan itibaren doğan bebeklerde bir sorun yaşanması beklenmez, o yüzden de bu haftalardaki doğumlar erken doğum olarak nitelendirilmez. Gebelik haftasına göre yapılan hesaplamalarda anne adaylarının kaç haftalık hamile olduğu belirlenirken, doğum hesaplama araçlarında da 40 haftalık yani 280 günlük gebelik sürecinin tamamlanacağı tarih belirlenir. Bu tarih, doğumun yaklaşık zamanlamasını vermekle beraber bebeğin farklı nedenlerle erken veya geç doğması da mümkündür. O yüzden de 37.hafta ile 42.hafta arasında gerçekleşen doğumlar, normal doğum olarak nitelendirilir.

Hamilelikte Zaman Tanımlamaları

Ne zaman doğum yaparım? sorusunun detaylı cevabını hamileliğin dönemlerinde bulabilirsiniz. Hamileliğin tamamının 40 hafta olduğu düşünülür ve her 13 haftalık döneme hamilelikte trimester denir. 13.haftaya kadar hamileliğin I.trimester evresi yaşanırken, 14-27.haftalar II.trimester dönemi, 27.haftadan sonrası ise artık doğuma hazırlık olan son trimester evresini ifade eder.

Hamileliğinizin bu zor dönemlerinde en dikkat etmeniz gereken kısım beslenme oluyor. O yüzden “Hamilelikte Beslenme Önerileri” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Adet döngüsü düzensiz anne adayları ne yapacak?

Adet döngüsü, 21 günden daha kısa olan veya 35 günden daha uzun sürelerde adet gören anne adaylarının adet döngüsünün düzensiz olduğu söylenebilir. Özellikle de bu kişiler bazen 20 günde bir adet görüyor, bazen de 40 günde bir adet görüyorsa, yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini bilmek mümkün olmayacağı için hamile kalmak da oldukça zorlaşacaktır. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan anne adayları öncelikle doktor kontrolünde ilaç kullanımıyla yumurtlama dönemlerindeki düzensizliğin önüne geçebilirler. Sonrasında da ultrason yardımıyla yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceği hakkında bilgi sahibi olup, o günlerde ilişkiye girmeyi deneyebilirler.

 

 

Doğum tarihi hesaplama. gün ay yıl olarak sonuç verilse de bir yanılma payı olduğunu unutmamak gerekir. Tahmini sezeryan doğum tarihi hesaplama yaparken doktorunuzun doğum tarihini öne çekmesi durumunda sizin de tahmini doğum tarihi hesaplama yararken hesaplanan tarihi öne çekmeniz gerekir.

Gebelikte doğum tarihi hesaplama araştırmalarınızda kolaylıklar dileriz…

İlginizi çekebilecek diğer linkler:

 

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X