Hafta Hafta Gebelik Hamilelik Rehberi | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Hamilelikte hafta hafta sizi ne bekliyor?

Tarih: 9 Nisan 2021 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Hamilelikte hafta hafta sizi ne bekliyor?

Hafta Hafta Hamilelik Rehberi

Hamileliğine hoş geldiniz. Hayatınızın en heyecanlı dönemlerinden birini yaşıyorsunuz. Çok güzel değişiklikler size bekliyor.

İlk hamileliğiniz de olsa deneyimli bir ebeveyn de olsanız her hamilelik farklıdır, her hamileliğin ayrı ayrı heyecanları vardır. Birinci hamileliğinizden çok farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Her anne adayının da deneyiminin farklı olduğunu unutmayın.

Hamilelik 3 ana dönemden oluşmaktadır. Bu dönemlere trimester denir yani hamileliğiniz 3 farklı trimesterdan oluşmaktadır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Birinci trimester hamileliğinizin ilk 13 haftalık dönemini, ikinci trimester 14. – 26. haftalar arasındaki dönemi, üçüncü trimester ise 27. haftadan 40.haftaya kadarki dönemi kapsar.

Bu kapsamlı yazımızda hafta hafta hamileliğinizde sizi neler beklediğini, nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylandırdık. Her hafta anne adayının vücudundaki değişiklerde, hafta hafta bebeğin nasıl geliştiğine, gebelikte hafta hafta nasıl beslenmeniz gerektiğine kadar bir çok detayı ekledik.

Hamileliğin birinci trimesterinde sizi neler bekliyor?

Hamileliğinizin ilk haftalarını ve ilk 3 ayını kapsayan bu dönemde gebelik belirtilerinin hepsini yaşamamak ve hamileliği pek hissetmemek doğaldır. Birinci trimesterda anne adayının yaşayabileceği bazı belirtiler şunlardır;

  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk
  • Karında hafif ağrı hissi

Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez beslenmenize ve sağlığınıza dikkat etmeye başlamanız oldukça önemlidir. Hamileliğin başından itibaren alkol ve sigaranın tüketilmemesi gerekmektedir. Hamileliğin başlangıcından itibaren bebeğiniz hızlı bir gelişim sürecine başlar ve gelişiminin sağlıklı ilerlemesi için anne adayının da sağlığına dikkat etmesi önemlidir.

Bebeğin yüzü, cildi ve iç organları birinci trimesterda oluşmaya başlamaktadır.

Hafta hafta gebelik 1. hafta

1. hafta gebelik sürecindesiniz. Son günlerde doğum kontrol hapı kullanmadan cinsel ilişkiye girdiyseniz yumurtladıktan 24 saat içerisinde sperm yumurtanızı döller. Döllenen yumurta 5-6 gün sonra rahmin astarında olur. Böylelikle hamile sayılırsınız. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 2. hafta

Gebeliğinizi 2. haftada kan testi veya idrar testi ile öğrenebilirsiniz. İdrara sık çıkabilirsiniz, mide bulantınız olabilir veya halsizlik hissedebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 3. hafta

3. haftalık gebelik sürecinde vajinal akıntıda artış olabilir. Akıntı kokusuz, beyaz ve incedir ancak yapısı ve miktarı kadından kadına değişmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 4. hafta

4. haftalık gebelik sürecinde bebek embriyo halindedir. Embriyo hızlı bir şekilde farklılaşır ve bölünür. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 5. hafta

5. haftalık gebelik sürecinde bebelik kesesi 20 mm civarındadır. Bebek ise 1,25 mm boyutlarındadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 6. hafta

6. haftalık gebelik sürecinde kalp oluşmaya başlar ve 4 odacıklı hale dönüşür. Bebeğin yüzü ise belirginleşir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 7. hafta

7. haftalık gebelik sürecinde anne birkaç kilo alabilir ve kan dolaşımı hızlanır. Hamile pilatesini doktorunuza danışarak yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 8. hafta

8. haftalık gebelik sürecinde ağır egzersizler yerine hafif egzersizler yapmalısınız. Nefes egzersizleri öğrenebilirsiniz. Ağır kaldırmamalısınız. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 9. hafta

9. haftalık gebelik sürecinde bebeğin gözleri ultrasonda görünebilir. Bebek hareket eder ancak hissedilmeyebilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 10. hafta

10. haftalık gebelik sürecinde bebek artık fetüs halindedir. Cenin pozisyonundadır. Yüzü oluşmuştur ve kafası vücuduna göre daha büyüktür. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 11. hafta

11. haftalık gebelik sürecinde annenin vücudu %50 daha fazla kan pompalar. Daha duygusal olabilir. Baş dönmesi hissedebilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 12. hafta

12. haftalık gebelik sürecinde anne bol bol sıvı tüketmelidir. Ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermelidir. Doktorunun önerdiği besinleri yemelidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 13. hafta

13. haftalık gebelik sürecinde cinsel ilişkiye girmede doktorunuz aksini söylemediği sürece bir sakınca bulunmaz. Cinsel hayatınıza doktorunuzun yönlendirmesiyle devam edebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hamileliğin ikinci trimesterinde sizi neler bekliyor?

İkinci trimester hamileliğin en güzel ve rahat dönemi olarak anılmaktadır. Birinci trimesterda yaşanan mide bulantısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi belirtilerin azaldığı, anne adayının hamileliğe alıştığı ve kendini daha enerji dolu hissettiği dönemdir. İkinci trimester aynı zamanda hamileliğin belli olmaya başladığı, karnın belirginleştiği dönemdir.

Bebeğinizin cinsiyetini ikinci trimesterda öğrenirsiniz. Bebeğin gelişimi bu dönemde de hızla devam etmektedir. Vücudu ve kas sistemi daha iyi gelişen bebek anne karnında hareketlidir. İkinci trimesterda yapılan ultrason görüntülemelerinde bebeğin ellerini, kollarını ve bacakları görülecektir, bebek doğumda sahip olacağı görünüşü almaya başlamıştır.

Hafta hafta gebelik 14. hafta

14. haftalık gebelik sürecinde anne sık duygu değişimleri yaşayabilir. Bazen kaygılı ve üzgün hissederken bazı zamanlarda oldukça keyifli olabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 15. hafta

15. haftalık gebelik sürecinde annenin karnı kıyafetin altından belli olabilecek bir düzeydedir. Hamile olup olmadığınıza dair sorular alabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 16. hafta

16. haftalık gebelik sürecinde hamileliğinizin 2. trimesterındasınız, bebeğiniz bir avokado büyüklüğünde ve artık karnınız belirginleşmeye başlıyor. İlk trimesterdaki sıkıntılarınız azalmaya başlamış olabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 17. hafta

17. haftalık gebelik sürecinde hamileliğinizin iyice belirginleşmeye başladığı haftalardasınız. Karnınızın büyümesi ile birlikte karın etrafında ağrılar ve yorgunluk hissetmeniz oldukça normal. Bebeğiniz sesleri duyabiliyor. Onunla sık sık konuşmak iyi bir fikir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 18. hafta

18. haftalık gebelik sürecinde hamileliğinize alışmış olabilirsiniz. Artık içinizde büyüyen bebeğinizi daha kolay hissediyorsunuz. Bu hafta doktorunuz bebeğinizin gelişimini ve sağlık durumunu kontrol etmek isteyebilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 19. hafta

19. haftalık gebelik sürecinde bebeğiniz hızla büyüyor ve karnınız da büyüyor. Büyüyen karnınız ve ağırlaşan bebeğiniz daha çabuk yorulmanıza neden oluyor olabilir. Bebeğiniz karnınızda hareketli, kaslarını ve uzuvlarını güçlendiriyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 20. hafta

20. haftalık gebelik sürecinde hala ikinci tirimester içindesiniz. Karnınız iyice büyüdü ve denge merkeziniz değişti. Bu nedenle dikkatli olmalısınız. Bebeğiniz rahminizde hızla gelişmeye devam ediyor, Bir patates büyüklüğüne ulaştı ve uzuvları, yüzü ve refleks olsa da mimikleri ile minik bir bebek görünümü aldı bile. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 21. hafta

21. haftalık gebelik sürecinde uyku sorunları yaşıyor, vücudunuzda ağrılar hissediyor olabilirsiniz. Hafif egzersiz ve yoga gibi aktiviteler rahatlamanıza yardımcı olabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 22. hafta

22. haftalık gebelik sürecinde toplam hamilelik sürecinizin yarısını tamamladınız bile. Bu hafta bedeninizde yeni değişiklikler fark etmeye başlayabilirsiniz. Hamileliğinizin başından beri 4-5 kilo aldınız, bebeğiniz de 28 cm uzunluğunda ve 430 gram ağırlığında. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 23. hafta

23. haftalık gebelik sürecinde ikinci trimesterı bitirmek üzeresiniz. Hamileliğiniz ilerledikçe yorgunluğunuz ve ağrılarınız artıyor olabilir. Masaj, basit egzersizler ve istirahat ederek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Bebeğinizin organları gelişmeye devam ediyor, bu hafta nefes alma çalışmalarına başladı bile. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 24. hafta

24. haftalık gebelik sürecinde vücudunuzda salgılanan hormonlar da değişmekte ve bu nedenle vücudunuzda farklı değişiklikler hissediyor olabilirsiniz. Bu hafta iştahınızın açıldığını fark edebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 25. hafta

25. haftalık gebelik sürecinde bebeğiniz büyümeye devam ediyor ve alanı gittikçe daralmaya başlıyor. Bu nedenle organlarınıza baskı yapmaya başlayacak bu hafta bazı sindirim sorunları yaşamaya başlamanız normal. Bebeğinizin organları büyük oranda gelişimini tamamladı. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 26. hafta

26. haftalık gebelik sürecinde bebeğiniz karnınızda oldukça hareketli olabilir. Onu hissedebildikçe aranızdaki bağ da güçleniyor. Hamileliğiniz ilerledikçe vücudunuzda farklı değişiklikler hissediyor olabilirsiniz. 26. haftada da yeni gelişmeler sizi bekliyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hamileliğin üçüncü trimesterinde sizi neler bekliyor?

Üçüncü trimester hamileliğin son üç ayını kapsamaktadır. Bebek gelişimine hızla devam etmekte ve dış dünyaya hazırlanmaktadır. Anne adayının karnı içinde gelişen bebekle birlikte artık iyice büyümüştür. Bu değişim annenin günlük hayatını etkileyebilmekte ve bazı konularda kısıtlanmasına sebep olabilmektedir. Hamileliğin üçüncü trimesterinde anne adayının yaşayabileceği belirti ve değişiklikler şunlardır:

  • Bel, sırt ve bacak ağrıları
  • Uykuda zorlanma
  • Nefes alıp vermekte zorluk
  • Yalancı kasılmalar

Üçüncü trimester son haftalarında vücudu doğuma hazırlayan yalancı kasılmalar artabilmektedir. Yalancı kasılmaları gerçek doğum sancısından ayırmak önemlidir.

Yalancı sancılar düzensizdir, pozisyon değiştirmek, masaj yapmak gibi yöntemlerle bu ağrılar geçer. Doğum sancıları ise düzenlidir, hafiflemez ve belli bir düzende sıklığı artar.

Sağlıklı hamileliklerde üçüncü trimester sonunda 38. ve 40. hafta arasında doğum gerçekleşmektedir.

Hafta hafta gebelik 27. hafta

27. haftalık gebelik sürecinde sırt ve bel ağrılarınız artabilir ve baş dönmesi yaşıyor olabilirsiniz. Dinlenmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak. Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor, sinir sistemi ve sindirim sistemi gelişimini tamamlamak üzere ve solunum sistemi gelişmeye devam ediyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 28. hafta

28. haftalık gebelik sürecinde 3. trimesterınız başlıyor. Bebeğinizi kucağınıza almanıza yaklaşık olarak 3 ay kaldı. Hamileliğiniz ilerledikçe kilo almaya devam ediyorsunuz, ödem nedeniyle yüzünüz el ve ayaklarınız şiş olabilir. Bebeğiniz de yaklaşık 1 kg ağırlığa ulaştı bile. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 29. hafta

29. haftalık gebelik sürecinde hamileliğiniz hızla ilerliyor ve her yeni hafta bebeğinizde ve sizin vücudunuzda yeni değişiklikleri getiriyor. Bebeğinizin organları ve vücut sistemleri gelişimini tamamlamak üzere. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmelisiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 30. hafta

30. haftalık gebelik sürecinde artık iyice büyüdü, bu hareket alanınızı kısıtlamakta ve vücut ağrılarına sebep olmakta. Merak etmeyin çoğu hamile kadın bu sorunları yaşıyor ve bu ağrılar normal ancak olağan dışı gelen durumlarda doktorunuza mutlaka başvurmalısınız. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 31. hafta

31. haftalık gebelik süreci ile birlikte şişkinlik hissiniz artmış olabilir. Vücudunuz doğuma hazırlanıyor ve bebeğinizin gelişimi tamamlanmak üzere. Bu hafta tansiyonunuza dikkat etmek ve doktor kontrolüne gitmek preeklampsi riskinin önüne geçmek için önemlidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 32. hafta

32. haftalık gebelik sürecinde bebeğiniz büyümesini ve gelişimini sürdürüyor ve sizin de vücudunuzda değişiklikler olmaya devam ediyor. Bebeğiniz ağırlaşmış olabilir bu nedenle kendinizi her zamankinden yorgun hissediyor olabilirsiniz. Karın ve kasık bölgelerinde ağrılarınız başlamış olabilir. İstirahat etmeyi ihmal etmemelisiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 33. hafta

33. haftalık gebelik sürecinde doğuma çok az bir süre kaldı. Vücudunuz doğuma hazırlanırken yalancı kasılmalarınız başlamış olabilir. Bebeğinizin gelişimi de büyük ölçüde tamamlanmıştır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 34. hafta

34. haftalık gebelik sürecinde hamileliğin sonuna yaklaşsanız da hamilelik hormonları vücudunuzu etkilemeye devam ediyor. Yorgunluğunuz artmış olabilir ve yalancı kasılmalarınız devam ediyor. Bebeğiniz dünyaya gelmeyi bekliyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 35. hafta

35. haftalık gebelik sürecinde artık hamileliğinizin sonuna yaklaşıyorsunuz ama bebeğiniz büyümeye devam ediyor. Bebeğiniz büyüdükçe iç organlarınıza yaptığı baskı da artıyor. Nefes almakta zorlanmanız ve sık tuvalet ihtiyacınız olması normal. Bebeğiniz gelişimini tamamlamak üzere. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 36. hafta

36. haftalık gebelik sürecinde Braxton Hicks kasılmalarını yaşayabilirsiniz. Karnınızın alt kısmında bu kasılmaları hissedebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 37. hafta

37. haftalık gebelik sürecinde ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Lifli besinleri tüketebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 38. hafta

38. haftalık gebelik sürecinde 11-15 kg arasında almış olabilirsiniz. Hamilelikte kilo artışı normaldir. Doktorunuz fazla kilo aldığınızı söylüyorsa sağlığınıza daha fazla dikkat etmelisiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 39. hafta

39. haftalık gebelik sürecinde bebeğinizin boyu ortalama 48 ile 53 santim arasındadır. Kilosu ortalama olarak 3 kilo ile 3,6 kilo arasında olabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hafta hafta gebelik 40. hafta

40. haftalık gebelik sürecinde doğuma hazırsınızdır. Braxton Hicks kasılmalarını sıklıkla yaşayabilirsiniz. Bu Braxton Hicks kasılmaları düzensizdir ve adet sancısına benzerdir. Detaylı bilgi için tıklayınız.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X