20 Haftalık Gebelik & Hamileliğin 20. Haftası | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

20 Haftalık Gebelik

Tarih: 18 Mayıs 2020 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

20 Haftalık Gebelik

20 Haftalık Gebelik


Hamileliğinizin yirminci haftasına hoşgeldiniz! Hem yorucu hem de keyifli geçen 19 haftayı geride bıraktınız ve şu anda 20. haftanızdasınız. Aklınızda birçok soru olabilir. Bunların cevaplarını bu yazıdan edinebilirsiniz.


Hamileliğin 20. haftası ile birlikte 2. trimester yarılanmış olur. Karnınız gün geçtikçe büyüyor ve ağırlık merkezinin değiştiğini hissediyor olabilirsiniz. Ağırlık merkezinizin değişmesi dengenizi de etkileyecek bu nedenle bu dönemde rahat ayakkabılar giydiğinizden emin olmalısınız. Önceki dönemlerde yaşadığınız sıkıntılar ve sağlık sorunları bu dönemde azalacak, hamileliğinizin en rahat dönemini yaşıyorsunuz.

Gebeliğin 20. haftasında annedeki değişiklikler

  • Büyüyen karnınız ve artan kilolarınız nedeniyle özellikle karın bölgenizde ve vücudunuzun diğer bölgelerinde çatlaklar oluşabilir.
  • Karın kaslarınızda gerilmeler hissedebilirsiniz.
  • Saçlarınız, vücut tüyleriniz ve tırnaklarınız daha hızlı uzamaya başlar.
  • Demir ihtiyacı hamileliğin bu döneminde artabilir, günlük demir ihtiyacınızı karşılayacak şekilde dengeli beslendiğinize dikkat etmelisiniz.
  • Önceki haftalarda yaşadığınız yorgunluk hissi bu hafta da devam edebilir.
  • Ağırlık merkeziniz değişir ve dengeniz daha farklı olacaktır. Düşme gibi kazalar yaşamamak için giydiğiniz ayakkabılara da dikkat etmeli rahat ve düz tabanlı ayakkabılar tercih etmelisiniz.
  • Dolaşım sisteminiz genişler ve bu durum tansiyonunuzun düşmesine sebep olabilir.
  • Hormonlar ınızdaki değişiklikler de dikkat dağınıklığı ve unutkanlık yaşamanıza sebep olabilir.
  • Hamileliğinizin başından beri toplamda 5 kilo almış olabilirsiniz.

Gebeliğin 20. haftasında anne karnı ne kadar büyümüştür?

20. haftada rahmin tepe noktası göbek deliği hizasına ulaştı. Anne karnında bebek büyüdükçe rahim de büyür. Bu haftadan sonra rahim her hafta yaklaşık olarak 1 cm büyüyecek.

Gebeliğinin 20. haftasında anne nelere dikkat etmelidir?

  • Hamileliğinizin yirminci haftasında dikkat etmeniz gereken en önemli şey dengedir. Rahminiz göbek deliğine kadar büyüdüğü için ağırlık merkeziniz değişir ve dengeniz kolay bozulabilir.
  • Yere bir şey düştüğünde ise almak için eğilmek yerine dizlerinizi bükerek, aşağıya inmeniz hem sizin hem de bebeğin sağlığı için önemlidir.
  • Bu haftalarda özellikle geceleri kramplar yaşayabilirsiniz. Bu krampları azaltmak için doktor tavsiyesiyle magnezyum desteği almak gerekebilir.
  • Ayrıca vücuttaki kasları güçlendirmek de hamileliğinizde önemlidir. Bunun için çok zorlamadan pilates, yoga veya yüzme gibi sporların tercih edebilirsiniz.

Gebeliğin 20. haftasında anne nasıl görünür?

Artık hamile olduğunuz çok net bir şekilde anlaşılıyor. Karnınız kıyafetleriniz üstünüzdeyken de belirgin. Saçlarınız daha koyu ve parlak, cildiniz daha canlı görünüyor.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Gebeliğin 20. haftasında anne kaç kilo almalıdır?

Hamilelik boyunca annenin sağlıklı oranlarda her hafta kilo almaya devam edecektir. 20 haftalık hamilelikte ilk haftadan itibaren toplamda 5 kilo almış olacaktır. Anne her hafta yaklaşık olarak yarım kilo almaya devam edecektir.

Gebeliğin 20. haftasında beslenme tavsiyeleri

  • Et ve balık tüketimi 20. haftadan itibaren daha çok önem kazanır çünkü bu haftadan itibaren demir eksikliği problemi yaşayabilirsiniz. Haftada 2 gün yağsız et ve balık tüketmek demir ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Et tüketimi yanında ıspanak ve pazı ayrıca baklagiller de demir kaynağıdır.
  • Su tüketiminize dikkat etmeli, bol bol sıvı ve su içmelisiniz.
  • Bebeğinizin kemik gelişimi devam ediyor bu nedenle siz de kalsiyum alabileceğiniz yiyecekleri öğünlerinize eklemelisiniz.
  • Turunçgil tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • Doktor tavsiyesi ile alacağınız magnezyum takviyesi kramp ve ağrılarınızı azaltır.

Gebeliğin 20. haftasında cinsel ilişki

Gebelikte özel bir sağlık sorunu yaşanmadığı sürece bu dönemde cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Hamileliğin bu dönemi sağlık sorunlarının azaldığı ve annenin kendini ağır hissetmeye başlamadığı dönemdir bu nedenle annenin cinsel ilişki konusunda kendini en rahat hissettiği dönem de bu dönemdir.

20 haftalık gebelikte spor

Hamileliğinizde doğru şekilde ve doğru tempoda yaptığınız sürece spor ve egzersiz yapmanızda bir sakınca yoktur ve bu aktiviteler sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Ancak 20. haftaya girmenizle birlikte karnınız iyice büyüyor ve ağırlık merkeziniz değişiyor, bu da spor yaparken çok daha dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir. Hamileliğinizde tercih edebileceğiniz spor türleri;

  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme
  • Pilates
  • Yoga
  • Esneme egzersizler
  • Pedal çevirme şeklinde sıralanabilir.

Spor yaparken mutlaka doktorunuza danışmalı, yaptığınız egzersizlerin sizin ve bebeğinizin sağlığına bir zararı olmadığından emin olmalısınız.

Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler

  • Çok uzun süre ve aşırı yorucu egzersizler yapmamak. Günlük spor süreniz ortalama 30 dakika olmalı.
  • Zıplama ve sıçrama hareketleri yapmamak.
  • Spor yaparken temponuzu hala konuşabildiğiniz seviyede tutmak. Eğer spor yaparken konuşamayacak kadar nefes nefese kaldıysanız nabzınız çok yükseliyor demektir ve bu sakıncalıdır.
  • Bol su tüketmek.

Gebeliğin 20. haftasında bebek gelişimi nasıldır?

  • Bu hafta, bebeğin anne karnında daha fazla hareket ettiği bir dönemdir.
  • Bebeğin kalp atışları da hızlanır.
  • Üreme organları gelişimini sürdürür.
  • Bebeğin; ses duyma, görme, koku ve tat alma duyuları gelişimini tamamlamak üzeredir.
  • Cildi artık kalınlaşır; saçları ve tırnakları gelişir.

Gebeliğin 20. haftasında bebek ultrasonda nasıl görünür?

Bebeğiniz 20 haftalık olduğunda boyu 16-25 santim, ağırlığı ise 260-300 grama ulaşmış olur. Bu veriler ortalama verilerdir ve her bebekte farklılık gösterir. Bebeğinizin boyu ve ağırlığı farklı ise kaygılanmayın. Doktorunuz gelişimin sağlıklı ilerlediğini söylüyorsa boy ve kilosunun bu verilerden farklı olmasının bir sakıncası yoktur. Bebeğinizi ultrason görüntüsünde bir patates boyutunda minik bir bebek olarak göreceksiniz.

Gebeliğin 20. haftasında bebek nasıl görünür?

Bebeğinizin gelişimi hızla devam ediyor, neredeyse doğduğunda göreceğiniz görüntüsüne kavuştu ancak hala çok küçük ve organları gelişimini tamamlamadı. Karnınızda dönüyor, tekme atıyor ve kıvrılıyor. 20. haftada bebeğinizin saçları ve kaşları ince bir şekilde çıkmış olabilir.

Gebeliğin 20. haftasında bebek anne karnında nerededir?

Karnınız her geçen gün büyüyor ve bebeğiniz oldukça hareketli. Rahminiz de büyüyen bebeğinizle genişleyip daha fazla yer kaplamaya başlıyor. 20 haftalık gebelikte rahminiz göbek deliğinizin hizasındadır.

Gebeliğin 20. haftasında bebeğin cinsiyeti değişir mi?

Hayır, bebeğin cinsiyeti 20 haftada değişmez. Bebeğinizin cinsiyeti hamileliğin başından itibaren bellidir ve bebeğin gelişimi o doğrultuda ilerler. Önceki haftalarda farklı bir cinsiyet söylenmesinin sebebi bebeğin ultrason görüntülemesi sırasındaki pozisyonu ve durduğu açı ile ilgilidir. Bebeğin cinsiyeti değişmez ancak doktor önceki haftalarda çeşitli sebeplerle yanlış tahmin etmiş olabilir.

Gebeliğin 20. haftasında bebeğin cinsiyet tahmininde yanılma olabilir mi?

Bebeğin cinsiyetini belirlemede hala az da olsa yanılma olabilir ancak bu durum 20. haftadan itibaren çok nadir yaşanır. Bebeğinizin cinsiyeti üreme organlarının gelişmesi ile belli olur. Kız bebeklerde rahim oluşumu tamamlanır ve vajinal kanal gelişmeye başlar. Erkek bebeklerde testisler karından aşağı doğru inmeye başlamış olur ve 21. haftada testis torbası oluşur ve testisler tamamen bu yapının içine girer. Eğer bebeğiniz karnınızda uygun pozisyonda duruyorsa doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini bu hafta doğru bir şekilde sizinle paylaşır.

Bebeğin kalp atışı gebeliğin 20. haftasında kaç olmalıdır?

Bebeğinizin kalp atışı hala oldukça hızlı. 20 haftalık bebeğin kalp atışı ortalama olarak dakikada 120-160 defadır.

Bebeğin boyu gebeliğin 20. haftasında kaç cm olmalıdır?

Anne karnında 20 haftalık bebeğin boyu 16-25 santimdir.

Bebeğin ağırlığı gebeliğin 20. haftasında kaç gram olmalıdır?

20 haftalık bebeğinizin ağırlığı 260-300 grama ulaşmıştır.

20 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Hamilelik serüveninin tam ortasındasınız. 20. haftayla birlikte 4 ay 19 günlük hamilesiniz. Hala 2. trimester içindesiniz.

Gebeliğin 20. haftasında bebeğin hareketleri hissedilir mi?

Evet, 20 haftalık bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Bebeğiniz tekme attıkça, kollarını gerdikçe veya döndükçe hafif de olsa kıpırtısını hissedersiniz.

21 haftalık hamilelik hakkında bilgi almak ister misiniz?


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X