Yumurtlama Dönemi Hesaplama - Bebek Gelişimi | Çocuklu Dünya
 

Hesaplama Araçları

Anasayfa
Yumurtlama Takvimi
Yumurtlama Dönemi Hesaplama Aracı
Son adetinizin ilk günü
Adet Uzunluğu

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Yumurtlama Takvimi

Adet günü hesaplaması nasıl yapılır?

Hamile kalma takvimi hesaplarken bilinmesi gereken bir diğer hesaplama adet günü hesaplamasıdır. Adet günü hesaplaması yapılırken; bir önceki ay regl olduğunuz tarihten bir sonraki ay adet gördüğünüz tarihe kadar kaç gün geçtiği hesaplanır. Örneğin 1 Ocak tarihinde adet gören bir kişi 28 günde bir adet görüyorsa o zaman regl tarihi hesaplamasında sonuç 29 Ocak çıkacaktır.

Yumurtlama takvimi nasıl işler?

Yumurtlama takvimini ve hamile kalma takvimini belirlerken anne adaylarının adet döngüsünü bilmesi oldukça önem taşır. Ortalama 28 günde bir adet gören bir kişinin 14. günde yumurtladığı varsayılır. Yumurtlama zamanını tam olarak belirleyebilmek için adet döngüsü kaç gün ise o gün sayısından 14 gün çıkarmak daha doğru olacaktır. Örnek vermek gerekirse 40 günde bir adet olan bir anne adayında 26. günde yumurtlaması olması beklenirken, 30 günde bir adet gören bir anne adayında yumurtlamanın 16. günde gerçekleşeceği düşünülür.

Yumurtlama dönemi hesaplama nasıl yapılır?

Her kadının adet döngü süresi farklıdır. Bu yüzden yumurtlama takvimi de değişiklik gösterir. Genelde 28 gün süren adet döngüsü 21-35 gün aralığında değişir. Adet döngüsünün süresi değiştiği gibi yumurtlama öncesi geçen süre de her kadın için değişiklik göstermektedir. Adet ve yumurtlama dönemini hesaplama için farklı yöntemler vardır, en sık başvurulan yöntem yumurtlama dönemi hesaplama takvimidir. Adet döngüsü 28 gün süren bir kadının yumurtlama dönemi bir sonraki adet döneminden önceki 14. gündür. Adet dönemi 30 gün süren bir kadın için ise bu 16. gündür. En keskin yumurtlama dönemi hesaplama yöntemi için yapılması gereken iki adet dönemi arasındaki günden 14 çıkarmaktır. Bu yöntem dışında eczanelerde satılan yumurtlama dönemi hesaplama testleri de kişinin doğurgan dönemde olup olmadığını anlaması için başvurabileceği araçlardır.

En keskin yumurtlama dönemini hesaplamak için yazının başındaki yumurtlama dönemi hesaplama aracından yararlanabilirsiniz.

Düzensiz adet yumurtlama günü hesaplama nasıl yapılır?

Düzensiz adet gören kişilerin yumurtlama gününü hesaplamaları oldukça zordur. Ortalama adet döngüsü 28 gün olsa da eğer anne adaylarının standart olarak 35 günlük adet döngüleri varsa o zaman bu kişinin 21.günde yumurtlamasını bekleyebiliriz. Ama anne adayı her ay farklı adet döngüsünde regl olma gibi bir durum yaşıyorsa o zaman bazı fiziksel bulgularla da yumurtlama zamanının yakalamak mümkün olabilir. Vajinal mukusun artması, vücut ısında 0.5-1 derecelik yükseliş, aniden başlayan kasık ağrıları, duygusal ruh durumundaki değişiklikler yumurtlamanın habercisi olabilir. Bu yöntemlerin dışında artık eczanelerde satılan ve idrar yoluyla yapılan testler sayesinde yumurtlama gerçekleşmeden 24-36 saat öncesinde yükselen LH hormon seviyesi belirlenebilir ve o dönemde ilişkiye girerek hamilelik olasılığı arttırılabilir.

Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?

Yumurtlama dönemi belirtileri her ay belirgin bir şekilde hissedilmeyebilir ancak kadının vücudunda bazı değişiklikler oluşur. Yumurtlama döneminde yaşanan değişiklikler ve yumurtlama dönemi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

● Göğüslerde hassasiyet

● Karnın alt bölgesinde ağrı

● Vücut ısısında artış

● Servikal mukusta değişim

● Karın bölgesinde şişlik

  

Çocuk yapmak için en uygun zaman ne zamandır?

Çocuk yapmak için en uygun zamanlama yumurtlama tarihinin 3-4 gün öncesinden, yumurtlama tarihinin 3-4 gün sonrasına kadar olan günlerdir. Yumurtlamanın adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleştiği varsayılsa da yumurtlamanın tam gününü bilmem mümkün değildir. Sperm, cinsel ilişkiye girdikten sonra 3-5 gün arasında canlı kalabildiği gibi, bir yumurta da yumurtlama sonrasında 24 saat canlılığını koruyabilir, bu yüzden de tam yumurtlamanın olduğu gün cinsel ilişkiye girilmeli diye anne adayları kendilerini şartlamamalıdır. Yumurtlamadan önceki birkaç gün veya sonrasında cinsel ilişkide bulunulması, hamile kalma olasılığını arttıracaktır.

Bebeğin cinsiyetini yumurtlama dönemi belirlemez bu nedenle kız ya da erkek bebek için yumurtlama dönemi hesaplama gibi bir yöntem de yoktur.

 

Takvim Yöntemi ile yumurtlama hesaplama en popular yumurtlama hesaplama yöntemidir.  Yumurtlama dönemi ile çalışan bir metottur. En doğru yumurtlama günü hesaplama aracıdır. Yumurtlama donemi hesaplama kolay olması açısından çok popülerdir. Hamilelik olma şüphesi varsa adet hesaplama yaparak hamile olup olmadığınız hakkında fikriniz olur. Bu yüzden yumurtlama dönemi hesapla hamile olmak isteyenler arasında çok popular bir kavramdır. Bu hesaplama aracı ile yumurtlama takvimini istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. 

 

İlginizi çekebilecek diğer linkler:

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X