Keyifli Bir Hamilelik Dönemine Dair Her Şey | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Hamilelik

Hamilelik

Hamilelik haberi aileler için oldukça heyecan verici bir haber. Ailenin yaşadığı birçok duygunun yanında, özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde akıllarda bir çok soru olur. Özellikle anne adayının hamile olup olmadığından emin olmak istemesi oldukça doğal. Bu nedenle hamilelik belirtileri, hamile olup olmadığını anlamanın kesin yolları ve hamileliğinin süresini hesaplama gibi hamilelik ile ilgili birçok şeyi öğrenmek ister.

Hamilelik Nedir?

Kadın yumurtasının, erkek spermi ile döllenmesi sonucu başlayan ve yaklaşık 40 hafta süren bir dönemdir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğe dair ilk belirtileri her kadın farklı zamanlarda ve farklı şekilde hisseder. Hamileliğin ilk belirtileri hamileliğin başladığı ilk haftadan itibaren hissedilebileceği gibi ilerleyen haftalarda da hissedilebilir. Hamile kadınlar genellikle belirtilerin farkına birkaç hafta geçtikten sonra varırlar.

Erken haftalarda yaşanan ilk hamilelik belirtileri aşağıdaki gibidir;

Adet döngüsünde gecikme: Adet döngüsü değişiklik gösterebilir, bu nedenle adet döngüsünün gecikmesi kesin bir hamilelik belirtisi değildir çünkü bazı hormonal bozukluklar, kilo değişimleri, stres ve yoğun egzersiz de adet gecikmesine yol açabilir.

Daha kesin bir sonuç almak için, adet gecikmesinden minimum 6 gün sonra “Erken Hamilelik Testi” kullanılabilir. Ancak bu testlerde, %100 güvenilir sonuç vermez, en doğru sonuç bir kadın doğum uzmanı ile iletişime geçerek yada bir kan testi yaptırarak alınabilir.

Göğüslerde Hassaslık: Göğüslerde ve göğüs uçlarında hassasiyet olabilir, ancak bu durumda yüzde yüz bir hamilelik belirtisi değildir, adet dönemi ile karıştırılabilir.

Koku Almada Hassasiyet: Belirli kokulara karşı hassasiyet ve bunu takiben tiksinti hissi olabilir.

Halsizlik: Özellikle hamileliğin ilk üç ayında halsizlik ve yorgunluk görülmesi mümkündür. İlerleyen aylarda bu durum azalır.

Ödem Oluşumu: Anne adaylarında vücutta su toplaması ve şişkinlik görülebilir.

Mide Bulantısı: Özellikle hamileliğin ilk üç ayında kusma ile birlikte görülebilir. Bu bulantı ve kusmaların sebebi vücutta değişen hormon seviyeleridir. Ancak bu durum da tek başına hamilelik sebebi sayılmaz.

Duygusal Çalkantılar: Adet dönemindeki gibi, duygularda hızlı değişimler görülebilir.

Sık İdrara Çıkma: Değişen hormon seviyeleri ve bebek tarafından idrar kesesine baskı uygulanmasından dolayı anne adaylarında sık idrara çıkma görülebilir.

Baş Dönmesi: İlk haftalarda baş dönmesi kaynaklı bayılmalar görülmesi normaldir.

Aşerme: Hamileliğin en yaygın ve en kesin belirtilerinden biridir. Anne adaylarının farklı gıdalara istek duymasıdır.

Vajinal Akıntı: Gebeliğe bağlı olarak vajinal akıntı görülebilir, bunun sebebi anne adaylarının değişen hormon seviyeleridir.

Bu belirtilerin hepsini her kadın hissetmez ve yukarıda sayılan belirtilerin hamilelik dışında da sebepleri olabilir. Yüzde yüz hamilelik belirtileri diyebileceğimiz belirtiler var olmasa da regl gecikmesi veya regl döngüsünün durması ve göğüslerde hassasiyet ve renk değişiminin yüksek ihtimalle hamileliğe işaret ettiği söylenebilir. Yüzde yüz kesin sonucu hamilelik testleri verir.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Adet döneminden bir hafta sonra hamilelik testi yapmak en doğru sonucu almak için ideal zamandır. Ayrıca hamilelik testlerinin sabah uygulanması, gece vücutta HCG hormonun birikmiş olmasından dolayı daha doğru sonuç verebilir.

Hamilelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamileliğin ilk öğrenildiği gün başlayan bu heyecan yaklaşık 9 ay 10 gün sürer. Genellikle kişiler hamilelik hesaplarken döllenme tarihini baz alır ancak uzmanlar hamilelik hesaplarken son adet tarihinin başlangıç gününü baz alır. Gebelik hesaplamasını son regl döneminizin ilk gününe göre yaparak bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenmeniz mümkün olacaktır.

Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek gelişimi anne karnında başlar. Anne adayları hamilelik dönemlerinde attıkları adımdan giydikleri kıyafetlere; yedikleri besinlerden taşıdıkları ağırlıklara; kahve tüketim miktarlarından satın aldıkları ayakkabıların özelliklerine birbirinden farklı birçok ayrıntıya dikkat etmelidir. Çünkü keyifli bir hamilelik geçiren anne adayının çocuğu da onun içinde bulunduğu huzurlu ruh halini hissederek daha sakin olacaktır. Anne adayı ve bebek arasındaki ilişkinin diyalektik bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür. Yani annenin huzuru bebeğin huzurlu olmasını sağlarken; bebeğin huzuru da anne adayının kendisini huzurlu hissetmesini sağlayacaktır.

Hamilelik döneminde dikkat etmesi gereken odak noktalarını merak eden anne adayları için hazırladığımız kategorimiz Hamilelik Dönemi’nde doktorların kaleme aldığı yazılara yer verdik. Siz de bu yazıları okuyarak içinde bulunduğunuz dönemde yapmanız gerekenleri ve yapmaktan kaçınmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Bebeğinizin dünyaya gelmesinden hemen öncesini kapsayan hamilelik döneminde beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenleri, ağız bakım önerilerini, hamileyken seyahat etmenin inceliklerini ve bu döneminde sizi bekleyen değişimleri keşfedebilir, bu değişimler ışığında da hayatınızı planlayabilirsiniz.

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X