Nasıl hami̇le kalınır? | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Hami̇le Kalmak İçi̇n Ne Yapmalısınız?

Tarih: 22 Mart 2021 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Hami̇le Kalmak İçi̇n Ne Yapmalısınız?

Hamile Kalma Yolları


Doğal yöntemlerle ve planlı bir şekilde bebek sahibi olmak her çiftin hayalidir. Normalde düzenli ve korunmasız cinsel ilişki ile tahmini %85 kadın ilk bir yılın sonu gebe kala bilir. Bu süreç̧ uzarsa ileri tahlil ve tetkikler için uzman muayenesinden geçilmesi şarttır. Ayrıca 40lı yaşlara doğru bu süre 6 aya kadar kısaltılmıştır, çünkü̈ doğal yollarla gebe kalma olasılığı en çok yaşa bağlı ters oranda değişir.


İlk bir yıl gebelik şansını yükseltmek ve hızlandırmak için gerekli birkaç bilgi ve öneriler mevcuttur.

Ne Zaman Hamile Kalınır?

Sağlıklı beslenme ve ideal kiloya sahipseniz, zararlı alışkanlıklarınız yok veya terkedildiyse, öncelikle genel sağlık kontrolü̈ (ek hastalıklar, kontrollü̈ ilaç̧ kullanımı vs. açısından) sonrası hamile kalmaya hazırsınız demektir. Bu kontrol hem kadın hem erkek için çok önemlidir. Çünkü̈ gebelik sadece kadına bağlı faktörler değil, %50 de erkek faktörüne bağlı gerçekleşen bir olaydır.

Hamile Kalmak İçin Bilmemiz Gereken Önemli Bilgiler

  • Adet döngüsü: kadın hayatında âdet kanamasının tekrarlandığı ortalama 28 günlük (21-35 gün arası) periyod
  • Ovulasyon (Yumurtlama) günü: Düzenli adet gören bir kadını adet döngüsünün tahmini ortasına denk gelen (14.gün) ve yumurtalıktan belirli boyuta kadar büyümüş yumurtanın üreme için hazır duruma gelerek karın içerisindeki boşluğa atılması
  • Sperm (erkek üreme hücreleri) kalitesi ve onu olumsuz etkileyen faktörler (Sigara, beslenme, sıcak maruziuyeti, varikosel vs.)

 

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Hamile Kalmak İçin En Uygun Günler Hangileridir?

Erkekler için olmasa da kadınlar için bireysel takvimlerinde birçok önemli gün vardır. Düzenli adet gören her kadının ortalama adet döngüsünün 28 gün (21-35 gün arası da normal sayılır) olduğunu hatırlarsak, bu döngünün ortaları sayılan 14.gün (12-18.gün arası) yumurtlama dediğimiz önemli bir olay gelişir. Ovulasyon öncesindeki 2-3 gün, ovulasyon günü̈ ve sonrasındaki ilk gün gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu fertil pencere (üreme aralığı) dönemidir. Ortalama 5 gün olduğunu bilmeli ve bu aralıkta günaşırı cinsel ilişkiye girilmelidir. Daha sık gerçekleşen ilişki sperm kalitesini olumsuz etkiler, ayrıca spermin kadın vücudunda ömrünün 2-3 gün olduğunu varsayarsak bu aralıkta ilişkinin ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Gebe Kalma Olasılığını Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Sağlıklı beslenme ve yeterli miktarda su tüketimi
  • Spor veya düzenli egzersiz
  • İdeal vücut kitle indeksine (VKİ) sahip olmak
  • Zararlı alışkanlıklardan (sigara, alkol, uyuşturucu) uzak durulması
  • Stressiz duygu durumu
  • Fertil pencere (üreme aralığı) dediğimiz dönemi tespit ve takip ederek özellikle o aralıkta günaşırı cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını artırır.

 

Yumurtlama Dönemi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Genellikle düzenli bir adet döngünüz varsa, yumurtlama günü̈ tahmini 12-18. günler arası olabilir. Adet döngünüzün günleri farklıysa ovulasyon gününü̈ tespit etmek daha da zorlaşır. Dikkatli olunarak bazı bulguları izlemek faydalı olabilir:

  • Bazal vücut ısısı artışı (termometre ile sabah-akşam ölçüm yapılarak belirlenir, lakin uzun ve yorucu bir yöntemdir)
  • Vajinal salgıların miktarı artar ve kıvamı değişir, ama bu sübjektif bir belirteçtir.
  • Ovulasyon testleri idrarda ovulasyonu tetikleyen hormonun tespit eden kitlerdir, daha kesin tespit yöntemlerindendir.
  • Ayrıca doktorunuza başvurmak isterseniz, özellikle kan hormon değerleri ve ultrason bulguları ile de kesin bir ovulasyon tespitinde faydalı olabilir. Özellikle vurgulamak gerekir ki düzenli adet gören bir kadınsanız bile ovulasyon gününüz her ay farklı olabilir, ayrıca her ay yumurtlama gerçekleşmeyebilir. Hamile takvimi adı ile Çin takvimi, Rus takvimi gibi hesaplama yöntemlerinin halen tıbbi bir kanıtı olmadığını da bu noktada söylemek gerekir.

 

Yumurta Nasıl Döllenir?

Ovulasyon sonrası karın içerisine düşen yumurta tüplerin içerisine alınır ve orada erkek spermeleri ile birleşmesinden gebelik oluşur. Sonra oluşan hücre kümesi tüplerle hareket ederek rahim içerisine yerleşir. Bu süreç̧ tahmini 2-3 gün sürer ve rahim içerisine yapışan birleşmiş̧ hücreler gebelik kesesi oluşturarak büyümeye başlar.

Gebeliğin Erken Belirtileri Nelerdir?

Eğer hamilelik oluştuysa en erken belirtiler döllenmeden tahminen 10 gün sonra ortaya çıkar.

Bunlar: kasık ağrısı, bulantı, meme uçlarında hassasiyet, uyku hali veya halsizlik, tansiyon düşüklüğü vs. şeklindedir. Ama hamileliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Özellikle düzenli adet görüyorsanız; 1 hafta ve daha fazla bir gecikme evde gebelik testi yapmanıza sebeptir. Bu testlerin doğruluk payı %95-98 oluyor ancak 2 kez farklı marka test kiti ile yapışmasında fayda vardır. Testiniz pozitifse kısa sürede kadın doğum doktoruna başvurmanız önem arz ediyor. Çünkü̈ dış̧ gebelik, boş̧ gebelik gibi tatsız olaylar da ola biliyor.

Son bir öneri daha: Bütün hastalıkların temelinde olduğu gibi kısırlığın (ki bu en az bir yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmamışsa tanı kondurur) sebepleri arasında da yoğun ve sürekli strese maruz kalma olabiliyor. Stresin hem kadın için adet düzeni ve yumurtlama, hem de erkek için ejakulasyon ve sperm kalitesine olumsuz etkileri tartışılmazdır. O yüzden evli çiftlerimize hamilelik planlarken olayın bilincinde olmayı ve pozitif düşünmeyi, özellikle ovulasyon takibi ve başarısız gebelik denemelerinden sonra bile umutsuzluğa kapılmamayı öneriyoruz.

Arzusunda olan herkese sağlıklı ve huzurlu gebelik süreci dileriz.

 

Gebelik Hesaplama Aracını ziyaret etmeyi unutmayın.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X