Arabada Çocuklarla Oynanabilecek Oyunlar

Arabada Çocuklarla Oynanabilecek Oyunlar

Anne ve babalar zaman zaman çocuklarıyla birlikte yolculuklara çıkmak zorunda kalabiliyorlar. Bu yolculuklarda hem ebeveynleri hem de çocukları meşgul etmek, onları sıkmamak ve zamanı daha hızlı geçirebilmek adına yolculuk boyu oynayabileceğiniz birkaç oyunun listesini sizin için düzenledik.

Oyunlar

I Spy (Casusluk Yapıyorum/Gözetliyorum)

I Spy esasen bir Amerikan oyunudur. Oyun başında yolda gördüğünüz ya da arabanın içinde olan bir obje veya canlı seçebilirsiniz ve seçtiğiniz kelimeyi sesli söylemek yerine ip ucu vermelisiniz. Çocuğunuzun gramerini geliştirmek istiyorsanız “küçük gözümle -a harfiyle başlayan bir şeyi gözetliyorum” diyebilirsiniz. Eğer çocuğunuz henüz kelimeler ve harflerle aşina değilse harf yerine renk kullanabilirsiniz. Örneğin seçtiğiniz şey mavi renkteyse “küçük gözümle mavi renkte bir şey gözetliyorum” demelisiniz. Çocuğunuz da bu renkte olan tahminlerini size söyler.

Pikniğe Gidiyorum

Bu oyun çocuklarınızı sadece eğlendirmekle kalmaz, hafıza gelişimine yardımcı da olur. Cümleye “pikniğe gidiyorum ve” diye başlar gerisine istediğiniz bir yiyecek eklersiniz. Örneğin çocuğunuz “pikniğe gidiyorum ve kurabiye getiriyorum” derse siz de bu cümleye bir kelime daha getirmelisiniz. Mesela çocuğunuzun cümlesini “pikniğe gidiyorum ve kurabiye ve limonata getiriyorum.” Şeklinde tamamlayabilirsiniz. Bu oyun herhangi bir taraf cümleyi yanlış söyleyene ya da yiyecekleri unutana kadar devam eder.

Yanımdakiler

Yolculuk sırasında çocuğunuzla birlikte ortak bir hayvan seçin. Örneğin bu hayvan bir köpekse yolda giderken köpekleri gözden kaçırmamalısınız. Eğer köpek görürseniz “yanımdaki köpekler!” demelisiniz. Her hayvan buluşunuzda bir puan kazanırsınız. Eğer bir mezarlıktan geçiyorsanız “hayalet köpekler!” diye bağırabilirsiniz. Bu rakiplerinizin puanlarınızı çalmanızı sağlar. Yolculuk sonunda en çok puanı olan kazanır.

Kelime Derneği

Bu oyuna herhangi bir kelime seçerek başlamalısınız. Çocuğunuz seçtiğiniz kelimeyle ilişki başka bir kelime bulup söylemeli ve siz de bu kelimeyle ilgili yeni bir kelime bulmalısınız. Örneğin seçtiğiniz kelime gökyüzüyse çocuğunuz yıldız, mavi, güneş gibi kelimeler kullanabilir. Fakat daha önce söylenen kelimeleri kullanmak yasaktır. Bu oyun çocuğunuzun hem kelime dağarcığını genişletmeye hem de kelime çağrışımı yapmasına yardımcı olur.

21 Soru

İlk oyuncu aklından bir nesne tutar. Eğer seçtiğiniz şeyin çok genel olmasını istemiyorsanız ve oyunu zorlaştırmak istiyorsanız konuyu spesifikleştirebilirsiniz. Örneğin çocuğunuz çizgi dizileri, filmleri ve animasyonları çok seviyor ve seyrediyorsa bu kategoriden bir şey seçebilirsiniz. Çocuğunuzun seçtiğiniz şeyi tahmin edebilmek için 21 soru hakkı vardır. Çocuğunuzun sevdiği bir animasyondan bir karakter seçtiniz var sayalım. Kişiyi tahmin edebilmek için “siyah saçlı mı?”, “süper güçleri var mı?” gibi sorular sorabilir, siz de bunlara evet veya hayır cevapları vermelisiniz. Eğer 21 soruda tahmin edebilirse kazanır ve çocuğunuzun aklından bir şey tutma sırası gelir.

Renk Seç

Bu oyunda istediğiniz herhangi bir rengi ya da favori renginizi seçebilirsiniz. Yolculuk boyunca seçtiğiniz renkten kaç tane araba ve bina olduğunu saydıktan sonra en yüksek sayıya ulaşan kişi kazanır.

Plaka Oyunu

Eğer yolculuğunuz uzunsa bu oyun tavsiye edilir. Yolculuğun başından sonuna kadar en fazla şehir plakası görüp sayan kazanır. Çocuğunuza hangi plaka kodunun hangi şehre ait olduğunu öğretmek isterseniz de yeni bir kod görünce kodun nereye ait olduğunu söyleyebilirsiniz. Böylece çocuğunuz oyun oynarken coğrafi ve kültürel bilgi sahibi de olacaktır.

Plakadan Kelime Üretme

Bir plakanın baş harfiyle başlayan kelime bulma, üretme oyunudur. Örneğin ilk harf -l ise lastik diyebilirsiniz. Eğer çocuğunuz harflerle henüz aşina değilse ilk harfi siz okuyabilir, çocuğunuzda bu harfle başlayan bir kelime bulmasını isteyebilirsiniz.

Marka Seçme

Bu oyunda herkes istediği bir araba markası seçer. Yolculuk boyunca seçtiği markadan en çok araba gören kişi kazanır. Araba markası çok rastlanan veya az görülen bir marka olabilir. Eğer çocuğunuzun kazanmasına izin vermek isterseniz daha az görünen bir marka seçebilirsiniz.

 

 

Aşağıdaki yazıları da okumanızı tavsiye ederiz:

Çocukla araba yolculuğu yapmak

Bebeğinizle seyahat ederken dikkat etmeniz gerekenler

Oto koltuğu seçimi

 

Bu yazı Azra Su Akbaş tarafından yazılmıştır.