Çocukluk enfeksiyonları dediğimiz kızamıkçık ve suçiçeği gibi viral hastalıklar gebelik döneminde geçirildiği zaman anne ve bebeği riske atabilmektedir. Çocukluk döneminde hastalığa yakalanmış olmak ya da bebeklik aşıları kapsamında aşılanmış olmakla kazanılan antikorlar zamanla azalabileceği gibi hiç karşılaşmamış olma ihtimalimiz de mevcuttur. Bu sebeple gebelik planlayan kadınların mutlaka enfeksiyon polikliniklerine başvurarak olası riskli enfeksiyonlar açısından antikor miktarını öğrenmesi ve gerekiyorsa gebelik öncesi aşılarını yaptırarak riski en aza indirmesi önerilmektedir.
Gebe annelerin en büyük endişesi kuşkusuz ki şudur; “bebeğime bir şey olur mu?” Rutin sağlık uygulamalarında gebe hastalarımıza verdiğimiz ilaçların hemen hemen hepsinin prospektusunda gebelik kategorisine yönelik bilgiler mevcuttur. Bunlar genelde B kategorisi dediğimiz hayvan çalışmalarında olumsuz etki saptanmadığı gösterilen ya da insanlarda olumsuz etki gözlenmeyen ilaçlar ve X kategorisi dediğimiz kesinlikle kullanılması yasak ilaçlar olarak belirtilir. C ve D kategorisi ilaçlar ise doktorlar tarafından kar/zarar oranı göz önüne alınarak reçete edilmektedir. Peki aşılar için de böyle durum var mıdır?
Aşıların gebelerde uygulanıp uygulanmama durumu üretildiği teknolojiye göre değişmektedir. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki canlı aşılar asla gebelerde kullanılmamaktadır. Bu aşılar şunlardır; KKK (kızamık, kabakulak, kızamıkçık), suçiçeği, BCG (verem aşısı), oral polio (ağızdan uygulanan çocuk felci aşısı) ve intranazal influenza (burundan uygulanan grip aşısı). Grip aşısı ile ilgili şunu eklemek gerekir ki; ülkemizde uygulanan grip aşısı koldan kas içine yapılmakta olup zararlı değildir. Birazdan bu konuyu tekrar konuşacağız.
İnfluenza yani grip aşısı; Gebe olan veya influenza sezonunda gebelik ihtimali olan her kadına önerilmektedir. Grip aşısı olunması için en ideal zaman Ekim ayından Kasım ayı ortasına kadar olan dönemdir. Aşılı anneden bebeğe geçen antikorlar bebeği ilk birkaç ay infeksiyondan koruyacaktır. Tanımlanan çok ciddi bir yan etkisi olmamakla birlikte herhangi bir gebelik haftası nda uygulanabilmektedir
Tetanoz – difteri - asellüler boğmaca (Tdap) aşısı; 20. haftadan sonra her gebeye önerilir. Aşının 27 – 36 haftalarda yapılmasıyla yenidoğanın boğmacaya karşı korunması da sağlanabilir. Önceden aşılı olan gebelerde tek doz yeterlidir. Önceden aşılanmamış gebelerde 1 doz Tdap aşısından sonra tetanoz – difteri (Td) aşısı 4 hafta ara ile 2 doz ve gebelik bittikten sonra ve ilk dozdan 6 ay sonra 3. Doz yapılarak aşı şeması tamamlanabilir. Tdap aşısına ulaşılamıyorsa tüm aşılama Td aşısı ile yapılabilmektedir.
Köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek, kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi hayvanların ısırığı ile kuduz bulaşabilmektedir. Fare, sıçan, sincap, hamster, kobay, gerbil, tavşan ve yabani tavşan ısırıklarında insana kuduz geçişi gösterilmemiştir. Riskli ısırıklarda gebelere kuduz aşısı uygulanabilmektedir.
Hepatit A virüsü enfekte gıda ve su tüketimi ile geçebilen bir hastalıktır. Çocukluk döneminde hafif sarılıkla veya semptomsuz geçirilebilen bu hastalık erişkin dönemde daha ağır atlatılmaktadır. Daha öncesinde Hepatit A geçirip geçirmediğinizi basit bir kan testi ile öğrenmeniz mümkündür. Gebelik döneminde, öncesinde ve sonrasında aşı olmanızda sakınca yoktur. Özellikle hastalığın sık görüldüğü bölgelere seyahat planınız mevcutsa Hepatit A aşınızı olmanız önem arz etmektedir.
Hepatit B hastalığı evlilik öncesi tetkiklerde rutin olarak araştırılan hastalıklardan biridir. Kan ve cinsel yolla bulaşan bu hastalıktan aşı ile korunmak mümkündür. Gebelik döneminde uygulanmasında ise sakınca yoktur.
Kronik hastalığı bulunanlar, bağışıklığı baskılı kişiler, ameliyatla veya doğuştan dalağı olmayan kişiler gibi özellikli durumlarda meningokok ve pnömokok aşısı uygulanabilmektedir. Rutin gebelik takiplerinizde doktorunuz tarafından önerilebileceği gibi enfeksiyon polikliniklerine başvurarak aşı olmanız gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz. Şunu belirtmek gerekir ki gebelik tek başına pnömokok ve meningokok için risk teşkil etmemektedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.