Tebrikler... Kısa süre içinde bebek sahibi olmayı planlıyorsunuz veya mutlu haberi aldınız. Doğal olarak şu anda odak noktanız problemsiz bir gebelik geçirmek ve bebeğinizi dünyaya sorunsuz olarak getirmek. İsteyeceğiniz son şey de ateş, yorgunluk, boğaz ağrısı ve baş ağrısıyla boğuşmanızı gerektiren gribe yakalanmak olmalı... Basit bir önlemle kendinizi ve bebeğinizi korumanız mümkün.
Gebelikte başlayan ve lohusalığın ilk iki haftasında devam eden immun sistem, kalp ve akciğerlerde meydana gelen değişiklikler gribin çok daha ciddi geçmesine sebep olur. Öyle ki bu durum hastanede yatmayı gerektirebilir hatta ölümle bile sonlanan vakalar görülebilir. Grip aynı zamanda gelişmekte olan bebek için de zararlı olabilir. Gripte en sık rastlanan belirti olan ateş, gelişmekte olan bebekte sinir sistemine ait anomalilerin yanında, erken doğum riskinin de artmasına neden olur.
Gebelikte grip aşısı yaptırdıktan 2-4 hafta sonra koruyucu antikorlar oluşmaya başlar. Gebelikte grip aşısı bebeği doğum sonrası bu hastalıktan korur . Çünkü koruyucu antikorlar anneden bebeğe iletilir. Hatta bir kısmı emzirme yoluyla da bebeğe geçer. Bu çok önemli bir husustur çünkü 6 aydan daha küçük bebeklere aşı yapılamaz.
Grip aşısı, gripten korunmanın en önemli adımıdır. Grip aşısı hem anneyi hem de bebeği gripten korur. Aşı aynı zamanda gebelerin yarısında görülen gribe bağlı akut solunum yolu enfeksiyonu riskini de azaltır. 2018 yılında yapılan bir çalışma,aşı olmanın gebelerin yaklaşık %40’ında ortaya çıkan hastaneye yatış gereksinimini de azalttığını göstermiştir. Doğum sonrası bebeğe ilk birkaç ay aşı uygulanamaz. Oysa anneden gelen antikorlar bebeği de bu risklere karşı koruyacaktır. Aşılanmanın faydalarını gösteren pek çok çalışma mevcuttur.
Grip aşısı her yıl milyonlarda gebe kadına dünyanın her yerinde güvenle uygulanmaktadır. Ayrıca gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilmesi de büyük avantajdır.
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzm. Op. Dr. Betül Görgen’in “Kış Gebeleri İçin 8 Mükemmel Öneri” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
Grip aşısından sonra gelişen hafif belirtiler, aşının geliştirdiği bağışıklık reaksiyonlarının sonucudur. Böylece bağışıklık sistemi virüsle gerçekten tanıştığında yapacaklarını prova etmiş olur. Aşının içinde canlı virüs yoktur. Aşı sizin gribe yakalanmanıza neden olmaz. Ayrıca bir önceki yıl aşı yaptırmış olsanız bile her yıl yeni etkenler ortaya çıkacağından aşıyı yinelemek gerekir.
Eylül ve Ekim ayı, grip mevsimi henüz başlamadığı için, aşı olmanız için en uygun aylardır. Çünkü grip mevsimi henüz başlamamıştır. Aşı yapıldıktan sonra vücudun bağışıklık kazanması için gereken süre yaklaşık 2 haftadır. Ancak uygun zamanı kaçırdıysanız bile aşınızı yaptırın çünkü grip sezonu Mayıs ayına kadar devam eder.
· Hastaysanız, kırgınlık ve ateşiniz varsa aşı olmak için belirtilerin geçmesini bekleyin.
· Daha önce aşı nedeniyle alerjik reaksiyonlar yaşadıysanız, doktorunuza danışmadan aşı yaptırmayın.
· Yumurtaya karşı alerjisi olanlar, aşı sonrası benzer sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden bir süre yumurtadan kaçınmak gerekebilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.