23 Haftalık Gebelik & Hamileliğin 23. Haftası | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

23 Haftalık Gebelik

Tarih: 19 Mayıs 2020 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

23 Haftalık Gebelik

23 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizin yirmiüçüncü haftasına hoşgeldiniz! 23. hafta hamileliğinizin ikinci trimesterının son ayının başlangıcıdır. Hamileliğinize de iyice alıştığınız bu dönemde bebeğiniz ile güçlü bir bağınızın oluştuğunu çoktan hissetmeye başlamış olabilirsiniz.

Bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirmenin en güzel yolu karnınızı okşamak ve bebeğinizle konuşmaktır. Bebeğinizin gelişimi hızla devam etmekte, 23. haftada da yeni beceriler kazanmakta.

Gebeliğin 23. haftasında annedeki değişiklikler

Karnınızda büyüyen bebeğiniz vücudunuzda birçok değişikliğe sebep oluyor. Gebeliğinizin 23. haftasında vücudunuzda şu değişiklikleri fark edeceksiniz;

  • öğüsleriniz büyür.
  • Göğüslerinizde sızıntı olur. Göğüslerinizden sızan bu sıvı ilk süt. Bu süte kolostrum adı verilir ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmesi için önemlidir.
  • Kaburgalarınız açılır.
  • Rahminiz genişler.
  • Bebeğinizin ağırlığı artar.

Hamileliğin 23. haftasında anne karnı ne kadar büyümüştür?

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Hamileliğinizin 23. haftası na ulaştığınızda büyüyen bebeğinizle birlikte rahminiz de genişlemiş olur ve tepe noktası göbek deliğinizin birkaç santim üzerine gelir. Artık karnınız rahatlıkla fark ediliyor.

Hamileliğin yirmi üçüncü haftasında anne kaç kilo almalı?

Kilonuz artmaya devam ediyor. Merak etmeyin bu oldukça normal. Hamilelik döneminde aldığınız kilolar ile ilgili endişelenmemelisiniz yine de çok kilo almaktan da kaçınmalısınız. Hamilelik boyunca çok kilo almak kadar az kilo almak da hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için sakıncalı olabilir. Hamileliğinizin 23. haftasına ulaştığınızda gebeliğinizin ilk haftasından itibaren toplam 5,5 - 7 kilo almış olabilirsiniz.

Gebeliğin 23. haftasında neler olur?

  • Yorgunluk hissiniz artmış olabilir ve uyumakta güçlük çekiyor olabilirsiniz bunlar hamilelik sırasında sıklıkla duyulan şikayetler.
  • Ağırlaşan karnınız nedeniyle bedeninizde ağrılar, kasılmalar ve hassasiyet başlamış olabilir. Bu ağrıları hafifletmek için yatarken karnınızı bir yastıkla destekleyebilir ve uyku öncesi meditasyon ve hafif egzersizler yapabilirsiniz.7
  • Hemoroid sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Değişen hormonlarınızdan damarlarınız da etkilenir. Bu nedenle hamilelik döneminde hemoroid sık görülen bir rahatsızlıktır.

Gebeliğin 23. haftasında beslenme

Hamileliğinizin her döneminde olduğu gibi 23. haftasında da,

  • Yeterli miktarda su ve sıvı tükettiğinizden emin olmalı,
  • C, A, E, vitaminleri alabileceğiniz besinleri tüketmeli,
  • Et, yumurta ve kuru meyveleri öğünlerinize eklemeli,
  • Her gün bir porsiyon meyve yemeli,
  • Lifli besinler tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Dengeli beslenmek ve günlük öğünlerinize ara öğünleri de eklemek hamileliğiniz boyunca sağlığınızı korumanızda ve bebeğin gelişimini desteklemede önemli bir faktördür.

23 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğiniz boyunca hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için dikkat etmeniz gerekenler;

  • Kafein tüketimini azaltmalı mümkünse hiç kullanmamalısınız. Yüksek kafein tüketimi düşük riskini arttırır bunun yanında bebeğin doğumdaki kilosunun düşük olmasına da neden olabilir. Hamileliğiniz boyunca günlük 200 mg kafein tüketebilirsiniz yani 2 bardak çay veya kahve içebilirsiniz.
  • Sodyum ve tuz tüketiminin de azaltmalısınız. Tuz tüketiminin fazla olması vücudunuzda fazla su tutulmasına neden olur ve bu da şişkinlik hissinizi arttırır.
  • Güneşten korunmalısınız. Hamileliğinizde teninizin daha hassas olduğunu unutmayın. Dışarı çıkarken yüksek faktörlü güneş kremi mutlaka sürmelisiniz.

Gebeliğin 23. haftasında cinsellik

Gebeliğinizin son 4 haftasına kadar cinsel hayatınıza devam etmenizde bir sakınca yoktur. Bu durum eğer doktorunuz aksini söylüyorsa geçerli değildir. Eğer bebeğin veya sizin sağlığınızı olumsuz etkileyecek bir durum söz konusuysa doktorunuz cinsel ilişkiye girmemenizi önerebilir.

Gebeliğin 23. haftasında spor ve egzersiz

Hamileliğinizin 23. haftasında kendinizi çok yormadan ve çok zorlamadan spor yapmanızda bir sakınca yoktur. Hamileliğiniz normal seyrinde ilerlemiyorsa ve sizin ve bebeğinizin sağlığı olumsuz etkilenecekse doktorunuz egzersiz yapmanızı önermeyebilir. 23 haftalık hamileyken yapabileceğiniz spor ve egzersizler arasında; yoga, yüzme ve hafif tempolu yürüyüş bulunur.

Gebeliğin 23. haftasında bebek gelişimi nasıl olmalı?

Gebeliğinizin 23. haftasında bebeğinizin gelişimi de devam ediyor. Bu hafta;

  • Bebeğiniz yaklaşık olarak 25-30 santim boyunda ve 400-450 gram ağırlığında.
  • Görüntüsü de artık doğumdaki haline yaklaşmaya başladı, derisi hala buruşuk. Yağ dokusunun da gelişmesiyle çok yakında buruşukluğu da gidecek.
  • Ciğerleri gelişimine devam ediyor ama bebeğin nefes alma alıştırmalarına başladı bile. Oksijen kaynağı ise hala plasenta.
  • Bebeğiniz sesinizi rahatlıkla duyabiliyor, onunla konuşmak oldukça iyi bir fikir.

23 haftalık bebek ultrasonda nasıl görünür

Ultrason görüntülerinde minik bebeğinizi cenin pozisyonunda karnınızda huzur içinde göreceksiniz. Karnınızdaki yeri oldukça geniş olduğu için dilediğince hareket edebiliyor ve eğer uyumadığı bir zamana denk gelirseniz ultrason görüntüsünde bebeğinizin hareketlerini görebilirsiniz.

Bebeğin kalp atışları 23. haftada kaç olmalı?

Bebeğinizin kalp atışlarını ultrason görüntülemelerinde rahatlıkla duyabilirsiniz ve bu hafta kalp atış hızı dakikada 120-160 atıştır.

Bebeğin ağırlığı gebeliğin 23. haftasında kaç gram olmalı?

Bebeğiniz 23. haftalık olduğunda ağırlığı da 400-450 grama ulaşmış olur.

Bebeğin boyu gebeliğin 23. haftasında kaç cm olmalı?

23 haftalık bebeğin boyu 25-30 cm arasındadır.

23 haftalık bebek kaç aylık?

Hamile liğinizin bu haftasında tam olarak 5 ay 11 günlük gebesiniz.

Gebeliğin 23. haftasında bebeğin hareketleri

Bebeğinizin hareketlerini bir süredir hissediyorsunuz ama bu hareketlerin düzensiz olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bebeğiniz bir gün çok hareketliyken ertesi gün çok durgun olabilir ve hareketlerini çok az hissedebilirsiniz. Bu durum normaldir ancak uzun süre bebeğin hareketlerini hissetmezseniz doktorunuza başvurmalısınız.

 

İlginizi çekebilecek yazılarımız

24 haftalık hamilelik


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X