Gebeliğinizin son haftalarındasınız. Doğum genellikle 40. haftada gerçekleşse de bir hafta erken gerçekleşen doğumlar da oldukça yaygındır. Bebeğinizi kucağınıza almaya hazır olmalısınız.
Bebeğiniz dış dünyada hayatta kalmaya hazır, gelişimi neredeyse tamamlanmış durumda. Sizin doğuma hazırlandığınız gibi o da hazırlanıyor. Pozisyonunu değiştiriyor, dış dünyada vücut ısısının düzenlenebilmesi için ihtiyacı olan yağ tabakası gelişiyor ve bağışıklık sistemi güçleniyor.
Hamileliğinizin başından bu yana toplamda 11-15 kilo almış olabilirsiniz. Gebelik boyunca her kadının aldığı kilo miktarı farklılık gösterir. Doktorunuz aksini söylemediği sürece aldığınız kilolarda bir sorun yoktur.
Preeklampsi, hamilelikte yaşanan kan basıncı bozukluğudur. Bu sağlık sorunu çok yaygın değildir ancak dikkat etmenizde fayda var. Preeklampsi hamileliğinizin 2. veya 3. trimesterında ortaya çıkabilir. Belirtilerini bilmek bu durumu takip edebilmenizi kolaylaştırır. Semptomları;
Hamileliğinizin son haftalarında vajinal akıntılarınız artabilir, bu normal bir doğumdur. Akıntılar koyu kıvamlı ve yapışkan olabilir bu vücudunuzun doğuma hazırlandığını gösterir.
Hamileliğinizin son haftalarında ara sıra yaşadığınız sancılar ve kasılmalar normaldir. Bu sancıların bir düzeni yoktur ve çok şiddetli değillerdir. Braxton Hicks adı verilen bu sancıların amacı doğuma hazırlanmaktır. Ancak bu sancı ve kasılmaları doğum sancılarından ayırmak önemlidir.
Hamile liğin son 4 haftasında cinsel ilişkiye girilmesi uzmanlar tarafından sakıncalı görülmektedir yani bu hafta cinsel ilişkiye girmek önerilmemektedir. Daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Hamileliğinizin son haftalarında spor ve egzersiz dışındaki hareketlerinize ve harcadığınız efora çok dikkat etmeli, kendinizi zorladığınız ve çok yorulduğunuz aktivitelerden kaçınmalısınız. Hafif tempolu ve genelde oturarak yapacağınız spor ve egzersizlere doktorunuza danışarak devam edebilirsiniz.
Doktorunuz bu hafta da rutin kontroller için ultrason görüntüsü alacak. Bebeğin pozisyonu ve hareketlerini kontrol edecek. Bebeğinizin tamamen gelişmiş olduğunu görmek, boyu, kilosu ve görüntüsüyle kucağınıza alacağınız haliyle karşılaşmak doğum için sabırsızlanmanıza sebep olabilir.
Bebeğinizin boyu ortalama 48 ile 53 santim arasındadır.
Bebeğinizin kilosu ortalama olarak 3 kilo ile 3,6 kilo arasında olabilir. Ancak bazı bebekler 3 kilonun altında, bazı bebekler de 4 kilo da olabilmektedir. Doktorunuz aksini söylemedikçe ve kontrollerde bir sıkıntı görmedikçe kaygılanmanıza gerek yok.
9 ay 3 günlük hamilesiniz.
Doğum artık her an gerçekleşebilir. Aşağıdaki belirtiler doğumun gerçekleştiğini gösterir;
● Serviksinizde genişleme
● Sıklığı ve süresi artan kasılmalar,
● Şiddeti artan sancı
● Vajinanızdan amniyon sıvısının gelmesi
● Bazı durumlarda mide bulantısı
40 haftalık hamilelik hakkında bilgi almak ister misiniz?
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.