6 haftalık gebelikte sıklıkla görülen bulgular aşağıda listelenmiştir:
Hamile olduğunuz dışarıdan bakıldığında anlaşılmasa da vücudunuzda birçok değişiklik olmaktadır.
6 haftalık bebek bir bezelye tanesi büyüklüğündedir. Benzetme yapmak gerekirse yuvarlak şeklindedir. Yaklaşık olarak 0,6 cm’dir. Ağırlığı ortalama olarak 1,5-2 gr’dır. Ağız, kulaklar ve burun hamileliğin 6. haftasında oluşmaya başlar. Gözlerinin olduğu yerde kararmalar görünmektedir.
Evet, 6 haftalık hamilelikte doktorunuz gebelik kesesi içinde bebeğe ait kabartıyı görebilir. Bebeğinizin başı, kol ve gövdesini ultrasonografide görebilirsiniz. Gebeliğin 6. haftasında bebeğin başı ile vücudunun kalan kısmı yaklaşık aynı büyüklükte görünmektedir.
Bazı kadınlarda bebek muayenede görünmemiş olabilir. Bebeğiniz görünmediği için endişeli olabilirsiniz ancak hemen panik yapmamakta fayda vardır. Doktorunuz birkaç gün sonra sizi tekrar çağıracak ve bebeğinizi kontrol edecektir.
6 haftalık gebelik kesesi görüntüsünü birçok kadın merak etmektedir. Anne karnında bebek gelişiminin olduğu yere gebelik kesesi denmektedir. Gebelik kesesi hamileliğin olumlu olarak sonuçlandığı kadınlarda genellikle yuvarlak ve düzgün bir biçimdedir. Hamileliğin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmadığı zamanlarda ise anormal bir şekilde görünebilmektedir. Doktorunuz size en sağlıklı bilgiyi verecektir.
Gebeliğin 6. haftasında gebelik kesesi kaç mm olmalı sorusuna cevap aranmaktadır. Gebeliğin 6. haftasında gebelik kesesi genellikle 2-4 mm arasındadır.
6 haftalık gebelikte bebek gelişimi, hamile kadınların sıklıkla araştırdığı konulardandır. Gebeliğin 6. haftasında bebeğin yüzü şekillenir. Ağız, kulaklar ve burun oluşmaya başlar. Bebeğin kalbinin ve kafasının olduğu bölümlerde çıkıntılar olabilir. Bebeğinizin kalbi ise 4 odacıklı hale dönüşmeye başlıyor. Tomurcuk haline gelen uzantılar kollarını ve bacaklarını oluşturmakta.
Bebeğinizde gelişim geriliğin belirlenebilmesi için doktorunuz tarafından birkaç test yapılması gerekmektedir. Bu testlerin bazılarında kilo ve boy oranı kontrol edilir. Kromozomlarına bakılır ve kalbi kontrol edilir. Bu dönemde siz de bazı konulara dikkat vererek bebeğinizin gelişim geriliği yaşama oranını düşürebilirsiniz. Alkolden uzak durmalısınız. Sigara veya başka kimyasallar kullanmamalısınız. Sağlıklı bir şekilde beslenmelisiniz. Hem ruh sağlığınızı hem de biyolojik sağlığınızı korumalısınız.
Evet, 6 haftalık bebek canlıdır. Henüz embriyo halindedir. Sperm ve yumurtanın bir araya gelmesiyle oluşan zigot, bölünerek embriyoyu oluşturmaktadır.
Bu hafta kabaca yüzünün de şekillenmeye başladığı bir hafta. En önemlisi bebeğinizin kalbi 4 odacıklı şekle dönüşmeye başlıyor ve onu daha hızlı büyütmek için dakikada 160 kez çarpıyor. Minik bedenden tomurcuklanan uzantılar kol ve bacakları oluşturacak. Kalbin ve kafanın olduğu yerlerde farklı çıkıntılar olabilir. Embriyo ince bir şeffaf cilt tabakası ile kaplıdır.
6 haftalık bebek nasıl olur şeklindeki sorular uzmanlara sıklıkla sorulmaktadır. Henüz embriyo halindedir. Toplum içerisinde bilinen bebek halini almamıştır.
6 haftalık bebek 5-6 mm’dir. Bu uzunluk bebekten bebeğe göre değişiklik göstermektedir.
6 haftalık bebek kalp atışı duyulabilir. Ortalama olarak dakikada 100-160 kez çarpmaktadır. Bu hız bir yetişkinin kalp atışının yaklaşık 2 katıdır.
6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa hemen endişelenmeye gerek yoktur. Doktorunuz sizi birkaç gün sonra çağırıp tekrar muayene edecektir. En sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Evet, 6 haftalık ikiz gebelik belli olmaktadır. Gebelik kesesinin iki adet olması durumunda ikiz gebelikten bahsedilebilmektedir.
Gebeliğinizin 6. haftasında bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için henüz daha çok erken. En erken tahmin için 13. haftayı beklemelisiniz. 13. ve 16. Haftalar arasında tahmin yapılabilir.
Gebeliğinizin ilk 3 ayında denize veya havuza girebilirsiniz ancak suyun temiz olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Eğer havuza girmeyi istiyorsanız klor oranının az olmasına dikkat etmelisiniz. Havuza girdikten sonra havuz suyundan arınmak için duş almalısınız. Bebeğinizin gelişiminde bir gerilik mevcutsa ve havuz ile denize girdiğinizde sizde değişiklikler oluyorsa girmemeniz önerilir. Hem havuza hem de denize girme konusuyla ilgili doktorunuza danışmanız ve ayrıntılı bilgi alıp sonrasında karar vermeniz gerekmektedir.
Hamilelik döneminde birçok anne adayına egzersiz fayda sağlamaktadır. İlk 3 ayınızda yürüyüş yapmak vücudunuzu dinç tutacaktır. İlerleyen dönemlerde sırt ağrıları çekme olasılığınız yüksek olduğu için omurganızı güçlendirmek için sırt egzersizleri, pilates veya yoga yapabilirsiniz. Bu egzersizlerin hamileler için olduğundan emin olmalısınız. Belki hamilelerin katıldığı bir pilates grubuna katılmak size iyi gelebilir. Ne dersiniz? Pilates veya yoga ile doğru nefes alışverişini öğrenerek ihtiyacınız olan zamanlarda kullanabilirsiniz.
Yüzerek vücut ağırlığınızın azaldığını hissedebilirsiniz. Böylelikle bir süre de olsa omurganız rahatlayabilir. Havuzun veya deniz temiz olduğundan emin olmalısınız. Eğer havuza girmek istiyorsanız klor oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz.
Hamilelerin birlikte eğlendiği dans gruplarına katılabilirsiniz. Tüm bu egzersizleri yapabilmek için öncelikle doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız. O size hangi aylar arasında yapabileceğinizle ilgili detaylı bilgi verecektir.
Bu haftada cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Hamileliğinizin son 4 haftasına kadar cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca görülmemektedir ancak doktorunuza danışıp bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz ve sizin için verdiği kararı da dikkate almalısınız.
Eğer memeleriniz de hassasiyet varsa destekleyici sütyen kullanmanız faydalı olacaktır. Bu haftayı bol bol dinlenerek geçirebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek uzman yazılarımız:
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.