25. hafta yorgunluk hissinin artmaya başladığı hafta olabilir. Sindirim sorunları ise devam ediyor, porsiyonları küçültmek ve öğünleri sıklaştırmak bu sorununuza yardımcı olabilir. Sindirim sorunları yaşamanız oldukça doğal merak etmeye gerek yok, bu sorunun sebebi büyüdükçe midenize baskı yapan bebeğiniz.
Bu hafta aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz.
Unutmayın tüm hamile kadınlar aynı belirtileri gözlemlemeyebilirler. Her kadının hamileliği kendine özgüdür.
Gebeliğinizin başlangıcından bu yana vücudunuzda birçok değişiklik yaşıyorsunuz. Her hafta bu değişikliklere yenileri eklenebileceği gibi, var olanlar deva edebilir veya kaybolabilir. Hamileliğinizin 25. haftasında yaşama ihtimalinin yüksek olduğu değişiklikler aşağıdadır;
Hamileliğinizin 25. haftasında yaklaşık olarak yarım kilo almış olabilirsiniz, aldığınız bu kilolarla hamileliğinizin başından beri aldığınız kilolar toplamda 5-6 kiloya ulaşmış olabilir.
Hamileliğinizin 25. haftasında yaşayacağınız küçük lekelenme normal kabul edilir ancak yoğun bir kanamanız olması durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Hamileliğinizin 2. yarısında preeklampsi kendisini gösterebilir. Preeklampsi ihtimalini kontrol etmek için doktorunuz tansiyonunuzu kontrol eder. Şiddetli baş ağrısı, görme sorunları ve kaburgaların altında ağrı preeklampsinin diğer semptomlarıdır. Preeklampsiden şüphelenmenize neden olan semptomları kendinizde gözlemliyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren, hamileliğiniz boyunca hiçbir dönemde alkol tüketmemelisiniz. Alkol tüketiminin güvenli bir eşiği yoktur. Tükettiğiniz alkol sizin kan dolaşımınız aracılığıyla bebeğin kanına geçer ve en küçük miktar bile bebeğin gelişimini olumsuz etkiler ve kalıcı hasarlar bırakabilir.
Doktorunuz aksini söylemedikçe ve sizin ve bebeğinizin sağlığında bir sorun yoksa hamileliğinizin son 4 haftasına kadar cinsel ilişkinin bir sakınca yoktur.
Spor ve egzersiz hamileliğiniz boyunca belirli noktalara dikkat ettiğinizde sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Yaptığınız egzersizlerin çok ağır ve zorlayıcı olmamasına dikkat ederek, aşırı yorulmadan hafif tempoda sporlar yaparak hamileliğinizde yaşadığınız özellikle yorgunluk ve vücut ağrıları gibi sorunlarınızı rahatlatabilirsiniz. Hamileliğinizde spor yapmadan önce doktorunuza danışmak doğru bir adım olacaktır. Planladığınız egzersizleri ve ne süre için yapacağınızı paylaşarak doktorunuzdan doğru yönlendirmeyi alabilirsiniz.
Hamileliğin 25. haftasında bebeğiniz büyük bir yeşil kabak boyutuna ulaştı bile. Artık hızla uzuyor ve ağırlaşıyor. Bebeğinizin gelişiminin nasıl ilerlediğini merak ediyorsunuz işte 25 haftalık bebeğinizin gelişim basamakları;
37 haftadan önce doğan tüm bebekler prematüre bebek kabul edilir, eğer bebeğiniz bu hafta dünyaya gelirse anne karnında hayatta kalmak için tıbbi desteğe ihtiyaç duyacak. 25 haftalık doğan bebeğin hayatta kalma şansı bebeğin sağlığına bağlıdır. Bebeğin hayati organları gelişimini tamamlamadığı için anne karnı dışında hayatta kalabilmek için desteğe ihtiyaç duyar.
Bebeğinizi farklı mimikler yaparken veya kordonunu yakalamış bir şekilde görebilirsiniz. Bebeğiniz ultrason görüntülemesinde çok hareketli olabileceği gibi uyuyor da olabilir. Bebeğinizin önceki haftalara göre ne kadar büyüdüğünü fark edeceksiniz.
Tebrikler, 5 ay 25 günü arkada bıraktınız. Bu hafta içerisinde 6. ayınıza gireceksiniz. 6. ay hamileliğinizde önemli bir eşik.
Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 35-36 santimdir.
Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 660 gram.
Bebeğinizin hareketlerini artık rahatlıkla hissedebiliyorsunuz ancak bebeğinizin bir gün çok hareketli bir gün daha durgun olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. 25 haftalık olan bebeğiniz daha aktif olmaya başlar. Hareketlerini hissetmediğiniz anda hemen telaşlanmanıza gerek yok ancak uzun süre hiç hareket hissetmediğinizde doktorunuza danışmanız gerekir.
26 haftalık hamilelik hakkında bilgi almak ister misiniz?
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.