12. haftada bebeğin gelişimi, cinsiyeti ve cinsel ilişkinin herhangi bir zararı olup olmadığı gibi birçok konuyu merak ediyor olabilirsiniz. Hepsinin cevabını yazımızda bulacaksınız.
Hamileliğin ilk üç ayının sonuna yaklaşırken çoğu anne rahatlamış hisseder ve önceki haftalardaki rahatsızlıkların azaldığını deneyimler. 12. haftada en çok görülen hamilelik belirtileri şunlardır.
Bu belirtilerin hepsi her kadında görülmez. Hamileliğinizin 12. haftasında bu belirtilerden farklı semptomlar deneyimliyorsanız ve bir sorun varmış gibi hissediyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Deneyimlediğiniz bu belirtilerin çoğunun bir nedeni vardır. Sırt ve bel ağrılarınıza hamilelikte salgılanan relaxin hormonu sebep olur. Nefes almakta zorlanmanız ve çabuk yorulmanızın sebebi vücudunuzun daha fazla oksijene ihtiyaç duymasıdır. Vücudunuzun artan enerji tüketimi ise uyku ihtiyacınızın artmasının arkasındaki nedendir. Hamileliğiniz boyunca dinlenmeye yeterli vakit ayırdığınızdan emin olmalısınız.
Vajinal akıntı ve lekelenme de oldukça doğaldır. Vajinal akıntının amacı vajinayı korumakken, kahverengi ve koyu kırmızı renkte az miktarda olan lekelenmelerin sebebi rahim ağzının hassaslaşmış olmasıdır.
Vücudunuzun enerji sağlaması gereken bir kişi daha var. Bu nedenle bu dönemde uyku halinizin artması çok normal. Endişelenmenize gerek yok. Dinlenmek ve enerjinizi toplamak için bolca istirahat etmek daha enerjik hissetmenize yardımcı olur.
Gebeliğiniz henüz dışarıdan bakıldığında belli olmaz. Karnınız kıyafetleriniz yokken belli belirsiz görünmeye başlamıştır ancak kıyafetle fark etmek daha zordur.
Hamileliğinizin 12. haftasında görüntünüzde fark edeceğiniz değişiklik karnınızın belirginleşmesinden önce cildinizdeki değişiklik olacak. Cildinizin yağ oranı artabilir ve buna bağlı olarak daha parlak ve sağlıklı bir görünüm alır. Karnınız biraz daha büyüse de dışarıdan belli olmasına hala zaman var.
Hamilelikte beslenme konusu annelerin çoğunu kilo artışı ile ilgili de düşündürüyor. Hamilelik boyunca kilo olmak oldukça normal, genellikle hamilelik boyunca alınan kilo 10-12 kilo arasında olur ve kilo alış hızınız 20. haftadan sonra artmaya başlar.
12. haftalık gebeliğinizde beslenme hakkında bilmeniz gerekenler;
Doktorunuz aksini söylemediği sürece 12. haftada cinselliğin bir sakıncası yoktur.
Hamileliğinizin ilk aylarında ağır egzersiz ve spordan kaçınmalısınız. Doktorunuza da danışarak 12 haftalık gebelikte yapabileceğiniz egzersizler;
Hamileliğinizin başından itibaren doktorunuzun da yönlendirme ve uyarılarına uyarak egzersiz yapmanın birçok faydası bulunur. Bunlar;
20. haftaya kadar bebeğinizin cinsiyetini kesin bir şekilde öğrenemezsiniz ancak 12. haftadan itibaren doktorunuz bebeğinizin cinsiyet ile ilgili tahminde bulunabilir. 20. haftadan önce söylenen cinsiyet tahmininin kesin olmadığını aklınızdan çıkarmamalısınız.
12 haftalık bebeğiniz minik insan formunda bir fetüs.
Bebeğinizin kalp atışları dakikada 120-160 atım arasındadır. Ultrason görüntülemelerinde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz.
12 haftalık bebek bir mürdüm eriği kadar, boyu yaklaşık olarak 5-6 santim.
2 ay 24 günlük hamilesiniz.
Hayır, 12. haftada da bebeğinizin hareketlerini hissedemezsiniz. Bebeğiniz karnınızda hareket eder ancak hem bu hareketler çok zayıftır hem de bebeğiniz hareketlerini hissetmeniz için henüz çok küçük.
13 haftalık hamilelik hakkında bilgi almak ister misiniz?
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.