Erken Gebelik Belirtileri & Ne Zaman Başlar | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Erken Gebelik Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Tarih: 11 Mayıs 2020 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Erken Gebelik Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

HAMİLELİĞİN İLK BELİRTİLERİ

 

Öncelikle tüm anne adaylarının gebelikle ilgili semptomları yaşamayacağı gibi semptomları yaşama şiddetinin de aynı olmayacağını belirtmek faydalı olacaktır.

 

İlginç olarak aynı kadın ilk gebeliğinde yaşadığı semptomları diğer gebeliklerinde yaşamayabilir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Erken gebelik semptomlarından olan adet gecikmesi ve şişkinlik gebeliklerin çoğunda vardır.

Erken gebelik belirtileri:

● Ruh halinde değişiklikler

● Sık idrara çıkma

Başağrısı

● Sırt ağrısı

● Göğüslerde hassasiyet

● Göğüslerde renk değişimi

● Yorgunluk

● Bulantı,kusma ve sabah rahatsızlığı

● Akıntı

● Nefes darlığı hissi

Bazen adet öncesi gerilim sendromu belirtileri (mood değişiklikleri ve memelerde hassasiyet nedeniyle) erken gebelik belirtileriyle karıştırılabilir.

Hamilelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Başlar?

Bazı hanımlar gebelik belirtilerini ilk haftadan itibaren hissedebilirse de bazıları daha sonraki aylarda hissederler. Erken gebelik dönemindeki ilk belirtiler sıklıkla adet öncesi hissedilen semptomlara benzerdir. Bu nedenle çoğu kadın gebelik olasılığını aklına getirmez.

Gebelik Belirtileri Her Kadında Aynı mıdır?

Gebelik belirtileri kişiden kişiye değişebileceği gibi,şiddeti de herkeste farklılık gösterir. Aynı kadının farklı gebeliklerinde bile semptomlar değişebilir. Gebelik testleri kandaki hCG hormonunun saptanması esasına dayanır. İdrarda yapılan ev testleri de bu hormonun saptanmasıyla sonuç verir. Ama kanda yapılan test idrar testinden daha çabuk sonuç verecektir.

Erken Gebelik Dönemine Ait Belirtiler

Adet gecikmesi:

Gecikmiş adet kanaması adeta gebeliğin varlığının ilk ve en önemli belirtisidir. Adet kanamasının yokluğu tüm gebelik boyunca devam eder. Fakat bazen döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesinin neden olduğu ağrı ve lekelenme tarzı kanamalar olabilir ve bu hatalı olarak adet kanaması gibi değerlendirilebilir. Düzensiz adet kanaması olan kadınlar ise bazen gebelik belirtilerini adet kanamasının gecikmesinden önce yaşayabilirler.

Yerleşme kanaması ve kramplar:

Hafif kanama ve lekelenme döllenmeden 6-12 gün sonra izlenebilir. Döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesinden dolayı meydana gelir. Bazen bu kanamaya kramplar da eşlik edebilir.

Vajinal akıntı

Bazı kadınlar gebeliğin ilk dönemlerinde kalın ve beyaz bir akıntıdan bahsederler. Genellikle ilk haftalarda ve vajina duvarı kalınlaşırken meydana gelir. Bu akıntı tüm gebelik boyunca devam edebilir. Eğer kötü bir koku ile yanma ve kaşıntı da eşlik ederse mantar ya da bakteriyel bir enfeksiyonun belirtisi de olabilir.

Memedeki değişiklikler

Gebeliğin erken dönemlerinde ilk fark edilen değişimlerden biridir. Bu değişiklikler ;ağırlık hissi, dolgunluk, acıma ve hassasiyet şeklinde hissedilebilir. Birkaç hafta sonra hafifler.

Meme başı etrafında renk koyulaşması

Baş dönmesi

Çok spesifik belirti olmamakla beraber başka sebeplerden dolayı olabilir. Bazen de gebeliğin ilk hissedilen belirtilerindendir.

Sabah bulantıları, hazımsızlık ve kusmaları

Aslında bulantı günün her saatinde olabilir. Bazı kadınlar hiç bulantı hissetmezken bazıları çok şiddetli semptomlar gösterebilir. En tipik başlangıç 2-8. Haftalar arasındadır. Şikayetlerin hafiflemesi 13-14. Haftaları bulur. Nadiren bu belirtiler gebelik sonuna kadar devam edebilir.

Koku hassasiyeti

Belli kokular bulantı ve kusma sebebi olabilir.

Sık İdrar Hissi

Hormonal değişiklikler nedeniyle 6-8. hafta sık idrara çıkmanın izlendiği dönemlerdir. Eğer yanma ve çok az idrar yapma gibi bulgular da varsa uzman doktora gözükmek uygun olacaktır.

Baş dönmesi ve baygınlık

Hormonal değişiklikler kan glükoz seviyesini ve kan basıncını etkileyerek erken dönemde bu tarz semptomlara neden olabilir.

Kabızlık

Erken dönemde gebelikte yüksek olan progesteron hormonunun etkisiyle barsak hareketleri azalır,gaz ve kabızlık şikayetleri oluşur.

Başağrısı

Hormonal sebeplerden kaynaklanır. Tüm gebelikte gözlenebilir.

Yeme bozuklukları ve aşerme

Genellikle erken gebelik döneminde başlar ama tüm gebelik boyunca sürebilir. Bazen sıra dışı yiyeceklere de istek duyulabilir.

Sırt Ağrısı

Sıklıkla geç gebelik döneminde görülen bir bulgudur. Ama erken dönemlerde de rastlanabilir.

Ruhsal değişiklikler

Hormonlardaki değişimin yarattığı ruhsal gelgitler gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Stres ve endişeli ruh hali gibi durumlarda daha şiddetli olur.

Nefes Darlığı

Artmış oksijen ihtiyacı nedeniyle bazı kadınlarda nefes alma ihtiyacı artar ve nefesin yetmeme hissi oluşabilir. Bu belirtilere gebelik büyüdükçe daha sık rastlanır.

Libido Değişiklikleri

Bu belirtilerin yanında çoğu gebeliğin erken dönemleri ve ikinci üç ayında cinsel istekte artış meydana gelir. Artan cinsel istek nedeniyle vajinal sekresyon artar, kan akışındaki artmaya bağlı olarak klitoris daha hassas hale gelir. Daha küçük bir grupta ise bulantılar ve halsizlikten dolayı cinsel istek azalabilir.

Bacak Krampları

Gebelikte görülen kramplar kalsiyum ve magnesium eksikliğinin bir belirtisi olabilir. Ayrıca büyüyen rahmin sinirlere basısı ve azalmış kan dolaşımı nedeniyle bacaklarda uyuşma sık rastlanan gebelik yakınmalarındandır.

Dişeti hastalıkları

Bazı kadınlarda gebelikte dişetleri hassas ve kanamalı bir hal alabilir. Dişeti kanamaları genellikle diş plaklarının bir sonucudur. Ayrıca hormonal değişiklikler dişetlerinde hassasiyete yol açar ve inflamasyonu kolaylaştırır. Bu duruma gebelik gingivitis’i adı verilir. Mutlaka diş hekimine danışılması gereken bir şiddette de ortaya çıkabilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X