Ancak hamilelikte ağız sağlığında bazı değişiklikler olabilmektedir. Östrojen ve progesteron hormonlarının düzeylerindeki artış ile dişler üzerinde plak birikmesi arasındaki doğru orantıyı hamilelikte değişim gösteren ağız sağlığına bir örnek olarak sayabiliriz. Bunu önlemek için günlük ağız ve diş bakımına ara verilmemelidir.
Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, annenin özellikle ilk aylarda iyi beslenememesi, dişlerini fırçalarken oluşan kusma refleksi nedeniyle ağız hijyeninin bozulması (asidik ortam oluşması) ya da bu dönemde daha şekerli veya asitli yiyeceklere karşı düşkünlük gibi sebepler diş çürümesine uygun bir ortam yaratabileceğinden dişler normal döneme göre daha çabuk çürüyebilir.
Bebeğin organ gelişim evresi olan hamileliğin ilk üç ayında etkili dental tedaviden kaçınılması gerekir.
Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini engelleyeceği bir durum var ise bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda diş tedavisi yapılmalıdır.
Son üç ayda ise anne adayının dental koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yapılması önerilmez.
Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adaylarına, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek hamilelik sırasında sorun yaratabilecek tüm şüpheli dişlerini tedavi ettirmelerini öneririz. Optimal ağız hijyenine kavuşan anne adayı hamilelik süresince bu alışkanlığını devam ettirmelidir.
Anne adayları hamilelikte günde en az iki kez diş fırçalamalı, diş bakımına özen göstermeli ve plak birikimine engel olmalıdır. Mide bulantısı riskine karşı, hamilelik sırasında fırça kısmı küçük ve yumuşak bir diş fırçası kullanılması iyi olur. Diş macunu olarak tadı ve kokusu anne adayını rahatsız etmeyecek bir macun seçilmesi anne adayını rahatlatacaktır.
Diş etleri hormonal değişikliğe bağlı olarak şiş, kırmızı ve kanamalı olabilir. Bu durum anne adayını korkutmamalı ve dişlerini fırçalamaya ya da gargara yapmaya devam etmelidir. Kusma refleksinin fazla olduğu ya da dişlerin fırçalanamadığı durumlarda gün içinde ağzı sık sık suyla çalkalamak da bir çözüm olabilir.
Hamilelik sırasında beslenme, hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için ve anne adayının, günlük olarak 1200 -1500 mg kalsiyum alması gerektiğinden, süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmek yararlı olacaktır.
Hamilelik süresince anne adaylarının A, C ve D vitaminleri ile fosfor yönünden zengin temel besinler, meyve ve sebzeler almaya da dikkat etmeleri gerekir. Bunlara ek olarak tahıl, balık ve yumurtanın dengeli tüketilmesi de önemlidir. Anne adayları -özellikle yemek aralarında- şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıdır. Kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden de kaçınmaları gerekmektedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.