Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Ne İyi Gelir | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Hamilelikte Görülen Baş Ağrıları Keyfinizi Kaçırmasın!

Tarih: 29 Mayıs 2020 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Hamilelikte Görülen Baş Ağrıları Keyfinizi Kaçırmasın!

Gebelikte Baş Ağrısı


Gebelik sürecinde ortaya çıkan baş ağrıları, anne adalarının kaygılı bir süreç yaşamalarına sebep olabiliyor. Bazı durumlarda yaşamı kabusa çeviren baş ağrılarının sebebinin araştırılması ise büyük önem taşıyor.


Hamilelikte en çok migren ve gerilim tipi baş ağrıları görülürken, özellikle yüksek tansiyona bağlı gelişen baş ağrısı, hem anne hem de bebek için risk oluşturabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Hasan Onur Topçu, gebelikte görülen baş ağrıları hakkında bilgi verdi.

Hamilelikte ne tip baş ağrıları görülür?

Hamilelikte en sık baş ağrısı nedenleri primer baş ağrıları kategorisinde yer alan migren ve gerilim tipi baş ağrısıdır. Sekonder baş ağrısının da gebelikteki en büyük nedeni gebelikte meydana gelen hipertansif hastalıklardır.

Primer başağrıları grubunda yer alan migren, gerilim tipi baş ağrısı ve küme tipi baş ağrıları gebeliğin her döneminde olabilir. Ancak gebeliğe bağlı komplikasyonlara ikincil olarak başlayan baş ağrıları genellikle en erken 20. gebelik haftasında başlamaktadır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Gebelikte ilk kez ortaya çıkan baş ağrıları araştırılmalıdır.

Gebe kalmadan zaman zaman olan ve gebelikte de olabilecek migren ve gerilim tipi baş ağrılarının altında başka bir hastalık aranmasına gerek yoktur. Ancak gebeliğin erken dönemlerinde bile olsa ilk kez ortaya çıkan bir baş ağrısı veya gebeliğin ilk yarısından sonra ortaya çıkan tüm baş ağrıları araştırılmalıdır. Gebeliğin ikinci yarısında meydana gelen baş ağrılarında özellikle gebeliğin hipertansif hastalıkları ve venöz tromboza bağlı olabilecek baş ağıları ekarte edilmelidir.

Hamilelikte baş ağrısı sebepleri

Sebebin belirlenmesi için birçok test yapılabilir. Hamileliğinde baş ağrısı sorunu yaşayan anne adaylarına sebebin belirlenebilmesi EEG, Duplex-Doppler, orbital (A/B scan), Ekokardiyografi, lumbar ponksiyon, karın koruması uygulanarak beyin tomografisi, anjiografi, MR ve manyetik rezonans venografi ve görme alanı gibi testler uygulanabilir.

Baş ağrıları gebelikte tehlike oluşturur mu?

Sekonder baş ağrılarından olan gebe kadının hipertansif hastalığına bağlı oluşan baş ağrıları, maalesef gebelikte tehlikeli durumlardan birini oluşturmaktadır. Genelde bu durum yüksek tansiyona bağlı ise annede beyin hasarı olma ihtimalinin önüne geçmek için doğum gerçekleştirilir. Bu tip baş ağrılarının kesin tedavisi doğumdur. Ancak bebeğin çok küçük olduğu durumlarda veya uygun koşulların olduğu bir merkeze sevk gibi zaman kazanılması gereken durumlarda antihipertansif ajanlar, magnezyum tedavisi gibi tedaviler uygulanabilmektedir.

Gebelikte primer baş ağrıları olan migren veya gerilim tipi baş ağrısında ise prometazin ve hidroksizin gibi anti-histaminik sedatifler, parasetamol gibi ağrı kesiciler ile 48 saatten uzun kullanılmamak koşuluyla ıbuprofen tarzı non-steroid anti inflamatuar ilaçlar, triptan türevlerinden sumatriptan ve zolmitriptan kullanılabilir. Ancak kesinlikle ergot alkoloidleri kullanılmamalıdır. Migren profilaksisinde ise en iyi ajan gebelikte zaten kullanılabilen magnezyum türevleri olacaktır.

Baş Ağrıları Erken Doğuma Sebep Olur Mu?

Olabilir. Hipertansiyona bağlı gelişen baş ağrılarının mutlak tedavisi doğumdur. Bu sebeple prematürenin dolaylı olarak en sık nedeni hipertansiyona bağlı baş ağrıları olmaktadır. Bunlar dışında özellikle bazı çalışmalarda primer baş ağrılarından olan migrenin erken doğum veya bebekte gelişme geriliği ile beraber olabileceğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

Migren ve gerilim tipi baş ağrıları doğumdan sonra devam edebilir.

Migren ve gerilim tipi baş ağrıları olan Primer baş ağrıları, doğum sonrasında da devam edebilirken, gebeliğe bağlı oluşan hipertansif sekonder baş ağrıları kalıcı bir hasar oluşturmadıysa doğum sonrasında geçmesi beklenmektedir.

Hamileyken baş ağrısına ne iyi gelir?

Gebelikte yaşanan baş ağrılarının hafifletilmesi ya da ortadan kaldırılması için aşağıdaki öneriler uygulanabilir:

● Bebek bekleyen kadınlar, gebeliğin erken dönemlerinde daha önce yaşamadıkları tipte bir baş ağrısı gelişmesi durumunda muhakkak uzman bir doktora muayene olmalı

● Baş ağrısının nedeni araştırılmalı

● Migren tarzı baş ağrılarından korunmak için hayat tarzında değişikler yapılmalı

● Düzenli hafif egzersizlere zaman ayırılmalı

● Sık ve küçük öğünler yenilmeli, bol sıvı tüketilmeli

● Gerilim türü baş ağrıları için sırt ve omuzlara masaj uygulanmalı

● Ilık duş, loş ve sessiz bir odada istirahat edilmeli

● Sinüzit tipi baş ağrısı için yüzün üst kısmına sıcak havlu uygulamaları yapılarak rahatlama sağlanmalı

● Baş ağrısını uyaran yiyeceklerden uzak kalmaya gayret edilmeli

● Gebeliğin özellikle ikinci döneminde meydana gelen baş ağrıları ciddiye alınmalı ve bu baş ağrısının gebeliğin hipertansif hastalıklarına veya trombotik hastalıklarına bağlı gelişmediğinin ortaya konulması gerektiği bilinmelidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X