Çocuklarınıza Oyuncak Seçerken Tehlikeye Atıyor Olabilirsiniz

oyuncak seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuklara oyuncak seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Oyuncaklar sadece çocukları eğlendirmek için ya da sadece zaman geçirmelerini sağlayan araçlar değillerdir. Her çocuk için belli bir gelişime ve karakter oluşumuna etki eden materyallerdir. Oyuncak seçimi yapmak sadece boyutuna ya da şekline bakarak seçemeyeceğiniz kadar önemli bir konu. Boğulma, yaralama ve istemeyen risklere yol açmaması adına ebeveynlerin çocuklarının oyuncaklarını seçerken oyucakları kontrol etmeleri ve oyun esnasında denetleme yapmaları gerekmektedir.

Örneğin; boğulma, 3 yaş ve altındaki çocuklar için büyük bir tehlike arz eder, çünkü ağızlarına nesne koyma eğiliminde oldukları bir dönemdedirler. Oyuncak seçimi yaparken dikkat etmeniz ve uymanız gereken genel yönergeler vardır:

• Seçtiğiniz oyuncak kumaş ağırlıklı bir oyucak ise kumaşının aleve dayanıklı olan özel kumaşlardan olmasına dikkat edin.
• Hayvan, bebek vb doldurulmuş oyuncak seçimi yapıyorsanız, çocukların sağlığı ve oyuncağın temizliği açısından yıkanabilir özelliğinin olması önemlidir.
• Özellikle, 3 yaş altı çocukların buldukları nesneleri ağza alma eğilimlerini göze aldığınızda cilt sağlığı açısından seçilen oyuncağın boyası kurşunsuz boya olmalıdır.
• Boya kalemi ve boya paketleri üzerinde ASTM D-4236 özelliği yer almalıdır, bu Amerikan Test ve Malzeme Derneği tarafından değerlendirildikleri anlamına gelir. Çocuk sağlığı ve güvenliği açısından herhangi bir tehlike arz etmemesi demektir.
• Arkadaşlarınızdan ve ailenizden yadigâr kalan eski oyuncaklar çocuğunuz için uygun olmayabilir. Bu oyuncaklar sizin için duygusal değere sahip olabilir, ancak mevcut güvenlik standartlarını karşılamayabilir ve yıpranmış olabilirler.
• Çocuklar renkli ve sesli oyuncaklara karşı aşırı ilgi duymaktadır, ancak sesli oyuncaklar için ekstra önlem almanız gerekecektir. Çocuklar yaşı gereği normal bir insandan daha hassas duyulara sahiptir. Gelişim süreçlerine zarar vermemek adına bir oyuncağın çocuğunuz için çok sesli olmadığından emin olmanız gerekecektir. Bazı çıngıraklar, gıcırtılı oyuncaklar, müzikal ve elektronik oyuncakların gürültüsü işitme kaybına yol açmaktadır.

Her oyuncak her yaş için uygun değildir. Seçtiğiniz oyuncağın çocuğunuza uygun olup olmadığını anlamak için etiketleri gözden kaçırmamanız gerekir. Dünya standartlarına uygun olan oyuncakları seçebilir ve ABD Tüketici Ürünleri Güvenliği Komisyonu (CPSC) tarafından yayınlanan yönergeleri dikkate alıp, satın alma kararlarınız için uygulayabilirsiniz.

Oyuncak satın alırken sadece oyuncağı göz önünde bulundurmamalısınız. Çocuğunuzun sahip olduğu mizacı, alışkanlıkları ve davranışlarını baz almalısınız. Ayrıca çocuğunuz fiziksel olarak yaşıtlarına göre fazla gelişmiş olsa dahi yaşına uygun oyuncaklara sahip olmalıdır.

Yaşa özgü bu yönergeleri aklınızda bulundurarak bebekler ve okul öncesi çocuklar için güvenli oyuncak seçimi yaparken aşağıdaki maddeleri takip etmeniz gerekmektedir:

o Oyuncaklar çocuk için yeterince büyük olmalıdır; en az 3 santimetre çapında ve 6 santimetre uzunlukta olursa yutulamaz ve nefes borusuna kaçmazlar. Oyuncağın etiketinden faydalanabilir ya da bir satış elemanından yardım isteyerek çocuğunuzun yaşına uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
o 4,4 santimetre çapında veya daha küçük topları olan oyuncaklardan kaçının, çünkü nefes borusunun üzerindeki boğazda sıkışabilir ve nefes almayı zorlaştırabilirler. Özellikle bozuk paralardan çocukları uzak tutmalısınız.
o Pille çalışan oyuncaklarda, çocukların açabilmeleri için vidalarla sabitlenen pil kutuları bulunmalıdır. Piller ve pil sıvısı boğulma, iç kanama ve kimyasal yanıklar gibi ciddi riskler oluşturabilir.
o Bir oyuncağı çocuğunuz için kontrol ederken, çiğnemeye karşı dayanacak kadar kırılmaz ve güçlü olduğundan emin olun. Ayrıca, oyuncak aşağıdaki materyalleri içeriyorsa kesinlikle o oyuncak grubundan uzak durmalısınız.

 Keskin uçlar veya gevşek, çekilebilen düğmeler gibi küçük parçalar,
 Nefes borusuna kadar kaçabilecek küçük uçlu parçalar,
 7 cm’den daha uzun teller,
 Küçük parmakları sıkıştırabilen ve zarar veren parçalar.

o Sallanan atlar ve vagonlar gibi oyuncaklara binmek, emniyet kemerleri veya kayışlarla birlikte gelmeli ve devrilmeyi önleyecek kadar sağlam olmalıdır.
o El işi ve ev yapımı oyuncaklar dikkatle kontrol edilmelidir. Güvenlik açısından test edilmemiş olabilirler. Özellike bu oyuncaklar 1978’den önce yapılmış ise kurşun içeren boyaların olması muhtemeldir.
o Karnavallarda, fuarlarda ve otomatlarda satılan veya verilen doldurulmuş hayvanlar ve diğer oyuncaklardan güvenlik standartlarını karşılaması beklenemez. Bu yüzden, bebeğinize vermeden önce karnaval oyuncaklarını gevşek parçalar ve keskin kenarlar için dikkatlice kontrol etmeniz gerekecektir.

Oyuncak seçimi kadar oyuncağın nasıl hijyen sağlanacağı ve oyuncağın hangi konumda saklanması, muhafaza edilmesi de önemlidir. Çocuğunuz oyuncakları ile oynarken sık sık denetleme ihtiyacı içerisinde olmalısınız. Oyuncağı doğru bir şekilde kullandığından ve güvenli bir şekilde oynadığından emin olmak için onlarla beraber oynayarak, doğru şekli göstermeniz de bir yoldur.

Oyuncakları evde güvenli bir şekilde muhafaza etmek ve uzun yıllar kullanılması açısından basitçe bilmeniz gereken bir kaç detay mevcuttur. Oyuncakların kırılmadığından veya kullanılamaz hele gelip gelmediğinden emin olmak için düzenli olarak kontrol etmeniz gerekmektedir.

Oyuncakların kırıldığı zaman atılması ya da hemen onarılması gerekmektedir. Özellikle doldurulmuş oyuncakar kırık dikişlere ya da açık çıkarılabilir parçalara sahip ise onarım işlemi hemen gerçekleşmelidir. Ahşap oyuncakların içerisinde tel parçaların olmaması gerekir. Kırılma durumunda bununla karşılaşırsanız oyuncak kullanılamaz ve onarılamaz bir hale gelmiş demektir.

Dış mekan oyuncaklarının ve bisikletlerin paslanmaması açısından yağmura ve kara maruz kalmaması gerekir. Bu yüzden nemli olmayan, kuru bir ortamda kolayca muhafaza edilmesini sağlayabilirsiniz.

Çocukların güvenliğinden sonra en önemli şeylerden biri de temizliktir. Bazı plastik oyuncaklar bulaşık makinesinde yıkanabilmektedir, ancak bunun mümkün olduğundan emin olmak için üretici talimatlarını okumanız gerekmektedir.

Bondigo, Fransa’da üretime başlayıp şu an 20 ülkede aktif satış yapan global oyuncak markasıdır. Çocukların yaratıcılık ve hayal gücüne bağlı olarak üretim gerçekleşmektedir. Ebeveynler tarafında da sevilen ve güvenilen marka olan Bondigo, çocuk sağlığını baz alarak alanında öne çıkmaktadır.

Çocuk Gelişim Rehberi ile 0-6 yaş aralığındaki her yaşa özel sosyal gelişim, analitik düşünme, el-göz koordinasyonu, duyuların gelişimi, yaratıcılık, motor gelişim, fiziksel gelişim alanında bebek ve çocukların gelişimine katkı sağlar.

Her yaşa özel bu gelişimleri destekleyen oyuncak seçenekleri sunmaktadır. Işıklı, sesli, hareketli oyuncaklar, diş kaşıyıcılar, çıngıraklar, mama sandalyesi oyuncakları, oyun halıları, ana kucağı/ana dizi, salıncak, beşik, oto koltuğu ve puset oyuncakları, oyun setleri, banyo oyuncakları, eğitici oyuncaklar, dönenceler, termoslar ürünleri arasındadır.