Çalışan Bir Anne Olmak İçin 5 İpucu

Çocuğunuzun gelişimi için kariyerinize belli bir süre ara vermiş ve şimdi kariyer hayallerinizi geri mi canlandırmak istiyorsunuz? Hem annelik hem kariyer yapmak çok zor gözüken sancılı bir süreçtir ancak çok da takdir edilir. Eğer siz de artık o özlem duyduğunuz iş ortamına geri dönmeye karar verdiyseniz yapmanız gereken tek şey aşağıdaki 5 ipucunu takip ederek kariyerinizde yeni bir yol çizebilirsiniz.

Hamilelik ve annelik yüzünden kariyerinize ara vermiş ve işe geri dönmek konusunda kendinizi tedirgin hissedebilirsiniz. Ayrıca sanal dünyanın girdabında kaybolarak nasıl CV oluşturma yazıları içerisinde kaybolmuş da olabilirsiniz. Ancak tüm bunlar sizin hayallerinize engel teşkil etmemelidir. Emin ve güvenli adımlar atarak iş hayatınıza geri dönebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki 5 ipucuna takip edebilirsiniz.

 

Ne istediğinize karar verin

Annelik çok özel bir duygudur. Annelikle sadece ailenizin üye sayısı değil siz de tamamen değişirsiniz. Buna göre kariyerinize bıraktığınız yerden mi devam etmek istersiniz yoksa anneliğin size kazandırdığı farklılıklarla yeni bir şeye mi başlamak istersiniz öncelikle bunun cevabını kendi içinizde vermelisiniz. Bu nedenle iş hayatına geri dönmek için size en uygun olan role karar vermekle işe başlamalısınız. Doğru zamanda, doğru yerde olmak için verdiğiniz kararlar çok önemlidir.

CV’nizi güncelleyin

Annelik öncesi halihazır da bir CV’ye sahip olabilirsiniz ancak bu CV ile yeni bir işe başvurmak çok akıllıca olmayabilir. Bu CV yerine anneliğin size kattıkları başta olmak üzere işe ara verdiğiniz süre boyunca kişisel gelişiminizde ve becerilerinizde olan gelişimleri CV’nize ekleyebilirsiniz. Ayrıca unutmayın ki ne kadar donanımlı olursanız olun başvurduğunuz role uygun bir CV hazırlamazsanız eğer donanımlarınızın hiçbir anlamı kalmayacaktır. Bu nedenle CV’nizi güncelleyerek başvuracağınız role uygun hale getirmelisiniz.

CV’nizdeki boşluğu açıklayın

  • İnsan kaynakları uzmanı sizin CV’nizi incelerken CV’nizdeki boşluğun annelik sürecinden kaynaklandığını bilemez. Bu yüzden de kafasında sizin kariyeriniz hakkında soru işaretleri oluşabilir. Ve bu da sizin işe alımınızı olumsuz etkiler. Kariyerinizdeki bu boşluk her kadının kariyerinde olabilecek bir boşluk olduğu için gayet normaldir. Bu nedenle CV’deki boşluğunuzun sebebini uygun bir dille anne olma sürecinde yaşandığını belirtebilir ve böylece işverene hem daha güvenilir bir CV sunarsınız hem de dürüst bir profile sahip olduğunuz gösterebilirsiniz.

Yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirin

Çalışmaya geri dönmek isteyen çoğu anne kendini artık eski iş arkadaşlarından daha yetersiz ve geri kalmış hissedebilir. Ancak bunun böyle olup olmayacağı tamamen sizin elinizdedir. Bu ara verme sürecinde hem çocuğunuza vakit ayırabilir hem de kariyeriniz hakkında kendinizi geliştirerek yeni beceriler kazanabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzu uyuttuktan sonra çevrimiçi konferanslara ve seminerlere katılabilir veya yine uzaktan ilgi duyduğunuz bir bölümü okuyabilirsiniz.

Network’ünüzü genişletin

  • Evet, işinize ara vermiş olabilirsiniz ancak bu iş arkadaşlarınızdan ve iş ortamınızdan uzaklaşmanızı gerektirmez. Ara verme sürecinde LinkedIn hesabınız sayesinde Network’ünüzü yenileyebilir ve yeni ağlar oluşturmak için insanlarla iletişime geçebilirsiniz. Böylece hem iş arkadaşlarınıza ve iş vereniniz varlığınızı unutturmamış olursunuz hem de yeni bir iş imkânı için her zaman danışabileceğiniz ve size iş teklifi yapma potansiyeli olan kişiler ile iletişim halinde olabilirsiniz.

Sonuç

  • Annelik çok kutsal bir şeydir ancak bu sizin hayatınızın bir bütünü değil sadece bir parçası olmalıdır. Hem çocuğunuza annelik yapabilir hem de kariyerinizi ilerletebilirsiniz. Sadece kariyerinize ara verme sürecinin sizin iş arama sürecinizi olumsuz etkilemesine izin vermemelisiniz. İş ararken bu sürecin size kattıklarını işverene göstererek rol için uygun olduğunuzu gösterebilir ve yukarıdaki ipuçlarını da takip ederek daha rahat ve kolay bir işe kabul alma süreci geçirebilirsiniz.