Çocuklarla Büyükada Gezi Önerileri

Yaklaşık 3 yıldır çekirdek ailemle birlikte yazları 3 aylığına Büyükada’ya geliyoruz. Çocukluğumdan beri yazlarımı Burgazada’da geçiren biri olarak öncelikle şunu belirtmeliyim ki Büyükada Prens adaları arasında kalabalıklığı nedeniyle adaya en az benzeyeni. Bu da şehir gibi aradığınız herşeyi bulabileceğiniz anlamına gelse de fazlaca turist ve ziyaretçi alması dolayısıyla özellikle yaz ayları oldukça bunaltıcı. Ama kalabalığa girmeden Büyükada’nın tadını çıkarmanız mümkün!

Haftaiçi, haftasonu sorunsalı

Öncelikle çocuk ile gelecekseniz yaşı kaç olursa olsun haftaiçi gelmeye bakın. Haftasonu o kadar kalabalık ve o kadar bunaltıcı oluyor ki biz adalılar da haftasonu evden çıkmayı çok tercih etmiyoruz. Sokaklar ve ulaşım araçlara kapalı ve sadece faytonlar var, ne nostaljik diye düşünmeyin. Eskiden atlara adalarda daha iyi bakılıyordu ve akülü arabalar meydanda yoktu. Şimdi sokaklarda çocuklarımızla yürüyemez olduk; sağdan fayton geliyor, soldan akülü araba diye diye kalp çarpıntısıyla evimize varıyoruz. Haftasonu bir de bisikletle Adayı gezmeye çalışan ziyaretçiler eklenince değmeyin keyfimize!

Deniz Ulaşımı

Daha geçen yıla kadar Kabataş/Beşiktaş’tan Adalara İDO’nun deniz otobüsü seferleri yapılıyordu. Ancak bu yıl deniz otobüsü seferleri günde 1 defaya düşürüldüğünden deniz otobüsü artık bir seçenek değil. Avrupa yakasından gelecekseniz Şehirhatları vapurları veya Beşiktaş ve Kabataş’tan kalkan motorlarını tercih edebilirsiniz. Ancak yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Çocukları genelde uzak mesafeli yolculuklarda zaptetmek zor olabiliyor; bu nedenle yolculuğu uyku saatine denk getirebilir veya yanınıza çocuğunuzun yaşına uygun onu oyalayacak oyuncaklar getirebilirsiniz. Anadolu yakasından ise Bostancı ve Kartal iskelelerinden yine vapur ve motor kalkıyor. Eski vapurlar size de çok nostaljik geliyorsa Bostancı’dan kalkan vapurları tercih edebilirsiniz. Kartal’dan kalkan motorlar ile Büyükada’ya gelmek 25 dakika sürüyor.

Plaj Önerileri

Eğer Büyükada’ya günübirlik olarak geldiyseniz, denize girebileceğiniz bir tesise erkenden gidip akşam çok kalabalık olmadan dönmeniz en iyisi olur. İskeleden ücretsiz motor kaldıran ve kendilerine “Aile Plajı” diyen tesisler var ama onların hepsi çocuklu aileler için uygun değil. Tercih edebileceğiniz bazı tesisleri aşağıda paylaşıyorum. Ancak haftaiçi olarak düşünün lütfen.
Merkeze ve iskeleye yakın olan Blue Beach’te havuz yok ama denizi sakin ve güzel. Adanın arkasında olmadığı için rüzgarlı bir günde denizin dalgalı olma riski var ancak çocukla rahat edebileceğiniz bir mekan.
Merkezden daha uzak ama atmosferiyle sizi Yunan Adalar’ında hissettirecek Locada’yı da tercih edebilirsiniz. Burada da havuz yok ama denize hem kumsaldan hem de iskeleden girebiliyorsanız. Yemekleri güzel ve müzik rahatsız edici değil.
Adanın diğer ucunda bulunan Eskibağ Plajı da seçeneklerin arasında. Ancak uzak olduğu için mutlaka fayton ile ulaşmanız gerekiyor. Yemekleri ve mezeleri harika çünkü burası aynı zamanda Adalıların da özellikle akşamları en çok tercih ettiği restoranı da işletiyor. Eskibağ’a karadan ulaştığınız zaman sahile inmeniz için bir patikadan yokuş aşağı doğru inmeniz gerekiyor. Bu nedenle bebek arabası kullanıyorsanız veya çocuğunuzun yaşı küçükse pek tavsiye etmem. Ama önerdiklerimin arasında en güzel deniz ve manzara Eskibağ’a ait.
Eğer deniz ile birlikte havuz opsiyonu da olsun diyorsanız başka bir seçenek de Anadolu Kulübü’nde veya Su Sporları Kulübü’nde günübirlik vakit geçirmek olacaktır. Bu kulübe üye bir tanıdığınız varsa üye vasıtası ile kulüplerin misafir ücretlerini ödeyerek tesislerden faydalanabilirsiniz. Anadolu Kulübü’nde ayrıca konaklama imkanınız da bulunuyor ancak çok fazla talep olduğundan yer bulabilmeniz için çok çok önceden arayıp rezervasyon yapmanız gerekiyor.

Lezzet Önerileri

Kahvaltı için Club Mavi Restoran’ı öneririm . Yine adanın uzak bir bölgesinde sakin keyifli bir yer. Güzel bir deniz manzarası eşliğinde lezzetli bir kahvaltının keyfini çıkarabilirsiniz. Üstelik çocuklarınızın da güzel vakit geçirebilmesi için bir oyun parkı da mevcut.
Ada denince benim ilk aklıma gelen şey dondurma… İskeleye vardığınızda sağlı sollu dizilmiş 3 Top 5 TL yazan dondurmacılar göreceksiniz. Maalesef çoğu inanılmaz bir ticari kaygı içerisinde kalitesiz dondurma satan dondurmacılar oldular. Bu nedenle Adadaki en doğal dondurmacı olan arabada dondurma satan Yunus’u tek geçerim. Kendisine Anadolu Kulübü’nde rastlayabilirsiniz.

Çocuklar dondurma yerken ben de oturup güzel bir soğuk kahve içeyim derseniz Splendid Oteli’nin altındaki 3. Dalga Kahveci Spitz’i de tercih edebilirsiniz. Dondurması ev yapımı olduğu için gönül rahatlığıyla çocuğunuza verebilirsiniz. Kahve yerine ev yapımı buzlu çaylarını da serinlemek için tercih edebilirsiniz.

Yazar Anne

Sandy Allovi Muraben