3-6 Yaş Çocuğunun Aikido Yapması için 10 Neden?

Çocuklar İçin Aikido Eğitimi

Günümüzde çocuklarını yönlendirecek sportif aktivite arayışında olan velilerin sıklıkla karşısına çıkan bir branş Aikido. “İçine kapanık çocuklar için Aikido”, “Akran zorbalığıyla mücadelede Aikido”, “Hiperaktiviteye” karşı Aikido” gibi pek çok pazarlama cümlesi ile gerek internet arama motorlarında ve gerekse de sosyal medya ortamlarında Aikido branşı ve kazanımlarından bahseden pek çok kaynak karşımıza çıkmakta.

Peki nedir Aikido’yu özellikle küçük yaş grupları için bu kadar popüler kılan? Ya da biz çocuklarımız için neden Aikido’yu seçmeliyiz?
Benim bir Aikido Eğitmeni olarak temel aldığım ve derslerimizde bizlere katılan sevgili çocuklarımızda hedeflediğimiz çeşitli kazanımları sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncesinde çok kısaca Aikido nedir? Aikido, kökeni 17. yüzyıl Samuray Japonya’sına kadar uzanan ve arka planı felsefe ve öğretilerle dolu modern bir Savaş Sanatıdır. Günümüzde Aikido sadece fiziki bir aktivite değil, aynı zamanda zihinsel ve içsel bir gelişim süreci olarak kabul görmektedir. Aikido, yetişkinler ve 6-12 yaş çocuklar için olduğu gibi, 3-6 yaş grubu çocuklar için de oldukça faydalı ve geliştirici bir aktivitedir. Aikido Sanatının müsabakası olmaması, maçı ya da turnuvası bulunmaması da bu sanatı diğer tüm Do Sanatlarından ayıran, uzlaşmacı ve barışçıl kılan en temel farktır.

İşte 3-6 yaş grubu ya da daha büyük yaşlardaki bir çocuğun Aikido yapması için 10 neden

Motor Beceri Gelişiminin Desteklenmesi

Aikido derslerinde oyun ve eğlenceye dayalı öğrenme metodu benimsenerek hazırlanmış parkur egzersizleri, temel ısınma hareketleri ve diğer bedensel aktiviteler ile bedenlerini, yeteneklerini yeni yeni keşfetmeye başlayan ve motor özellikleri süratle gelişmekte olan çocuklarımıza, kuvvet, beceri, koordinasyon, konsantrasyon, esneklik, çeviklik, denge, dayanım ve dayanıklık gibi fiziksel kazanım konularında yardımcı ve destekleyici olmaktadır.

Bedensel Farkındalık ve Kontrol

Aikido teknikleri ve derslerde çalışılmakta olan hareketler, yapılmakta olan egzersizler çocukların bedenlerini tanımalarına ve doğru kullanmalarına, insan vücudunun anatomik olarak güçlü ve güçsüz yanlarını keşfetmelerine olanak sağlamaktadır. Bu sayede çocuklar, bedensel olarak yapabileceklerinin farkına varırken aynı zamanda da güçlerini kontrol altında tutmayı öğrenmektedirler.

Dikkat ve Odaklanma Sürelerinde Artış

Dersler sırasında tekniklerin öğretilmesi ve öğrenilebilmesi aşamalarında uygulanmakta olan sırasıyla gösterim-anlatım-açıklama-deneme- tekrar etme-soru cevap yöntemleri sayesinde çocukların dikkat süreleri ve odaklanma becerileri düzenli olarak gelişmektedir.

Akran Etkileşimi ve Sosyal Beceri Gelişimi

Derslerin genelinde gerek eğitmenleri ve gerekse de farklı yaş, fiziki özellik ve cinsiyetten arkadaşları ile tekniksel-oyunsal-sohbetsel paylaşım içinde bulunan çocuklarımızın sosyal becerileri gelişmekte ve akran etkileşimi konusunda olumlu kazanımlar elde etmektedirler.

Özgüven Kazanımı ve Gelişimi

Aikido derslerimizin akışı içerisinde öğrencilerimize verilen çeşitli görev ve sorumluluklar (ders açılışı, ısınma egzersizlerinin yapılması, parkurun kurulmasının ve toplanmasının idaresi, tekniksel gösterim, eğitmene yardım, ders kapanışı vb.) sayesinde çocuklarımızın özgüven kazanım ve artışları düzenli olarak desteklenmektedir.

Dayanışma, Paylaşma ve Yardımlaşma Ruhu

Akım ruhu ve aile yapısı dinamikleriyle yürütülmekte olan Aikido derslerinde, birlikte yapılmakta olan hareketler, yerine getirilen görevler, oynanmakta olan takım oyunları, ortaklaşa kullanılan ders temel ve yardımcı malzemeleri çocuklarımızın dayanışma, paylaşma ve yardımlaşma ruhunu açığa çıkartmaları konusunda kendilerine destekleyici olmaktadır.

Bedensel Denge ve Yaşamsal Denge

Aikido bedensel dengenin en iyi öğrenildiği sanatların başında gelmektedir. Tekniklerin doğru uygulanabilmesi ve işlevsel olabilmesi açısından son derece önemli olan denge kazanım ve gelişimi, buna özel geliştirilmiş teknik ve egzersizler ile düzenli olarak desteklenmekte ve kazanılan bu bedensel dengenin uzun vadede çocuklarımızın genel yaşamlarına yansıması hedeflenmektedir.

Uyumlu, Yapıcı ve Çözüm Odaklı Olma

Aikido kelime anlamı olarak ‘uyum ve enerjinin yolu’ demektir. Mücadele değil uzlaşının hakim olduğu bu öğreti sayesinde çocuklarımız mücadele ve rekabetten uzak interaktif bir ortamda uyumlu ve yapıcı olmayı öğrenirken aynı zamanda da çeşitli zor durumlar altında (teknikler esnasında oluşturulan atak ve saldırılar anlatılmaktadır) çözüme giden farklı yolları bulabilmeyi öğrenmektedirler.

Disiplin, Komut Alma, Otorite Tanıma

Aikido dersleri Sensei (Eğitmen), Senpai (Eğitmen Yardımcısı) ve/veya ders asistanları eşliğinde, disiplin ve düzenin elden bırakılmadığı, Aikido çalışmaya uyumlu özel tatamiler (minderler) ile donatılmış Dojo’larda (Aikido çalışılan yer), düzenli verilen komutlar ve kontroller eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bu sayede çocuklar düzenli olarak komut almaya, verilen komutları denetime açık bir ortamda yerine getirmeye, otorite altında hareket etmeye ve tüm bunları disiplinli bir ortamda gerçekleştirmeye alışmaktadırlar.

Bireyselleşme ve Bakım Verenden Bağımsızlaşma

Aikido dersleri, öğrencinin katıldığı deneme dersinin ardından devam etmesi durumunda derslerde anne-baba-bakımveren-çocuğu derse getiren kişinin ders ortamının dışında kalarak çocuğu uzaktan gözlemleme şansı bulabileceği ortamlarda yapılmaktadır. Bu sayede çocuk, derste kesin bir otorite altına girmeye, otoriteden aldığı komutları uygulayarak akranları ile sosyalleşmeye, kendi ayakları üzerinde durmaya başlayarak bağımsızlaşmaya ve bireyselleşmeye başlamaktadır.

Gerek yukarıda sıralamış olduğum maddeler ve gerekse de burada değinmediğim diğer pek çok kazanım Aikido Sanatını oldukça verimli ve uygulanabilir kılmaktadır. Son yıllarda özellikle İstanbul ve diğer büyük illerde hızla yaygınlaşan Aikido Eğitim Merkezleri bu sanatı daha da ulaşılabilir hale getirmektedir. Siz de belirlediğiniz önemli kriterler doğrultusunda seçeceğiniz bir merkezde çocuğunuz için bir deneme dersi organize edebilir ve çocuğunuzun Aikido Sanatı ile tanışmasını sağlayabilirsiniz.
İnanın bana pişman olmayacaksınız…

HASAN MERT BOZDOĞAN Kıdemli Aikido Eğitmeni