,

Çocuğunuzun Okulda Kolay Hastalanmasını Nasıl Engelleyebilirsiniz!

Çocuklarınızın Okul Döneminde Hastalanmasını Engelleyecek İpuçları

Çocuklarınızın Okul Döneminde Hastalanmasını Engelleyecek İpuçları

Okulların açılmasıyla, ev yaşamından farklı bir ortama geçen çocuklar, normalden daha fazla hastalık riski taşıyabiliyor. Sonbahar aylarındaki dengesiz hava durumu da buna eklenince evin dışında olan çocuklar daha fazla hassas bir hale gelebiliyor. Okul ortamının kalabalık olması, enfeksiyonların yayılma riskini artırıyor. Çocuk gelişimini etkileyen bu hastalık risklerini önlemek için ise ebeveynlere büyük sorumluluklar düşüyor. Çocukların bağışıklı sistemini daha güçlü bir hale getirerek enfeksiyona karşı dayanıklı olmaları için anne ve babaların dikkat etmesi gereken bazı püf noktalar vardır.

Sağlık Kontrolü Yaptırın

Okullar açılmadan önce genel bir sağlık testi yaptırabilirsiniz. Özellikle 0-6 yaş aralığını yeni bitirmiş çocuğunuzun aşılarının eksiksiz olarak yaptırdığınızdan emin olmalısınız. Yapılmamış aşılar varsa bu kontrolde yaptırabilirsiniz.

El Yıkamayı Alışkanlığa Dönüştürün

Her şeyin başı hijyen! Çocuklarınızın da bunun farkında olmasını sağlamalısınız. Okullar ya da bir başka ortam ev ortamı kadar hijyenik olmayabiliyor. Bu nedenle, gün içinde pek çok şeye elleriyle dokunan çocuğunuza sık sık ellerini yıkama alışanlığını aşılamalısınız. Bu alışkanlık da çocuk gelişimi için önemli bir alışkanlıktır.

bebek gelişimi

Temas Halinde Olduğu Eşyaları Temizleyin

Çocuğunuz okula giderken yanına beslenme çantası, kalem kutusu, defter, kitap gibi birçok eşya alıyor. Bu eşyaların hijyeni oldukça önemlidir. Okulda bu eşyaları yere düşebilir ya da diğer çocukların ellerinde kirlenebilir. Bundan dolayı, her akşam çocuğunuzun temas ettiği eşyaları ertesi güne hijyenik bir şekilde hazırlamalısınız.

Doğru Giysi Seçimi

Özellikle kış aylarında, çocuk gelişimi ve sağlığı için giysi seçimi önemlidir. Çok kalın giysilerin tercih edilmesi çocuğun terleyip hastalanmasına yol açabilir. Bu nedenle tek bir kalın giysi yerine pamuklu ve vücudunun hava almasını sağlayacak iki kat ince giysiler tercih edilebilir. Ayakkabı seçimi de oldukça önemlidir. Çocuğunuz tüm gün okulda olacağı için sürekli ayağında olacak ayakkabı rahat ve ayak şekline uygun olmalıdır.

Kişisel bakım İhmal Edilmemeli

Unutmayın, çocuklarınıza neyi gösterirseniz ve ona neyi öğretirseniz onu alışkanlık haline getirir. Bu nedenle kişisel bakımının, onun gelişimi ve hastalıklardan korunması için önemli olduğunu bilmelisiniz. Haftada iki ya da üç kez banyo yaptırmalı ve el ve ayak tırnaklarını kesmelisiniz. Diş bakımını da yaptırmalısınız. En önemlisi de bu tarz temel kişisel bakım uygulamalarını alışkanlık haline getirmesini sağlamalısınız.
Uzman Prof. Dr. Hilal Mocan’ın “Okul Çağı Çocuklarında Sık Görülen Hastalıklar” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Beslenme Alışkanlığı Kontrol Altında Olmalı

Okul demek kantin demektir. Teneffüslerde kantinlere koşan çocuklar burada abur cubur pek çok ürüne ulaşabilir. Bu nedenle çocuğunuza sağlıklı bir beslenme çantası hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde beslenmesini kontrol altına almış olursunuz.

beslenme çantası fikir-çocukludünya

Çocuklu Dünya Çocuk Gelişimi

Hapşırırken Nefesini Ne Şekilde Muhafaza Edeceğini Öğretmelisiniz

Okul, ev kadar hijyenik olmayabilir. Özellikle kalabalık ortamlarda olduğu gibi okulda da birçok çocuk çeşitli enfeksiyon ya da hastalığın yayılmasına neden olabilir. Hapşırırken ya da öksürürken de bu hastalıklar daha kolay yayılabilir. Bu nedenle hapşırma, aksırma sırasında çocuğunuza ağız ve burnunu mendile kapatması gerektiğini öğretmelisiniz. Ayrıca yakınında bir başkası hapşırıp öksürürse oradan uzaklaşması gerektiğini de öğretmelisiniz.