Çocuklar İçin Nefes Egzersizi Nedir?  

çocuklar için nefes egzersizi

Çocukların farklı gelişim alanlarını desteklemek için çeşitli birçok yol deniyoruz çünkü araştırmalar bizlere gelişim alanları etkili bir şekilde desteklenen çocukların akademik başarılarının, özgüvenlerinin, psikolojik, fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin arttığını söylüyor. Peki, çocuklarımızı etkili bir şekilde desteklemek için neler yapabiliriz? Hadi gelin son zamanlarda hem yetişkinlerin hem de çocukların dünyasında önemli bir yer edinen ve çocukların birçok gelişim alanına faydası olan nefes egzersizini birlikte inceleyelim.

 

Nefes Egzersizi Nedir?

nefes-egzersizi-nedir

Nefes egzersizi, nefesimize odaklanarak kontrollü bir şekilde nefes alıp vermektir. Peki, nefes egzersizini çocuklar için nasıl daha eğlenceli ve dikkat çekici bir şekilde uygulayabiliriz? Bunun için farklı temalar, hayvan isimleri kullanabiliriz. Örneğin; fil nefesi, tavşan nefesi, renkli balon nefesi, sırt sırta nefes bu örneklerden bazılarıdır. Çocukların nefes egzersizi yapmalarına 4 yaşından itibaren olanak sağlayabiliriz. Çocuklar için haftada 1 veya 2 kez, 10- 15 dakikadan başlayarak nefes egzersizini yapmak yeterli olabilir. Çocukların yaşlarıyla ve ilgileriyle orantılı olarak egzersize ayrılan süre haftada daha fazla güne ve dakikaya çıkabilir.

 

 Nefes Egzersizinin Çocuklar için Faydaları Nelerdir?

Kontrollü bir şekilde nefes alıp vermenin yetişkinler gibi çocuklara da birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları şöyledir: Çocuklar nefeslerine odaklandıkları zaman ve nefeslerinin farkında olarak onu kontrol etmeye çalıştıklarında bu onların odak ve konsantrasyon becerilerine katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda kontrollü bir şekilde nefes alıp vermek çocukların daha sakin ve zinde hissetmelerine yardım edecektir çünkü nefesimizi doğru bir şekilde alıp verdiğimizde akciğerlerimize daha çok oksijen gidecektir. Vücudumuz daha fazla oksijen aldığında ise stres, kaygı gibi olumsuz duygular azalacaktır ve yerini sakinlik ve zindeliğe bırakacaktır.

 

Çocuklar Nefes Egzersizini Nerelerde Deneyimleyebilir?

nefes egzersizi nerelerde yapılabilir

Çocuklar nefes egzersizini eğer kreşe, anaokuluna, çocuk atölyelerine gidiyorlarsa buralarda öğretmen eşliğinde arkadaşlarıyla birlikte uygulayabilirler. Okullarda etkinliklere başlamadan önce nefes egzersizi yapmak çocukların ilgi, dikkat ve odaklarının toparlanmasına büyük ölçüde katkı sağlıyor. Eğer çocuğunuz bu tarz bir kuruma gitmiyorsa hiç endişelenmeyin çünkü bu egzersizleri sizde çocuğunuzla birlikte evde, bahçede, parkta, ormanda veya bir sahil kenarında yapabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız nefes egzersizleri onunla kaliteli vakit geçirmenize katkı sağlarken çocuğunuzun da egzersizi bir yetişkin kontrolünde sağlıklı bir şekilde yapmasına imkân sunacaktır.

 

 Nefes Egzersizi Örneği

nefes egzersizi örneği

Ellerinizden birini parmaklarınız açık şekilde havaya kaldırarak çocuğunuza ‘‘Şimdi birlikte nefesimizi alma, tutma ve serbest bırakma egzersizi yapacağız. Parmağımı takip edersen bunu nasıl yapacağımızı görebilirsin’’ diyebilirsiniz. Diğer elinizin işaret parmağıyla havadaki elinizin başparmağına doğru yukarı çıkarken nefes alın. Tepeye geldiğinizde nefesinizi birkaç saniye tutun. Sonrasında aşağıya doğru inerken nefesinizi boşaltın. Bunu diğer parmaklarınızda da aynı şekilde yapmaya devam edebilirsiniz. Sonrasında ‘‘Çocuğunuza hadi şimdi bu nefes egzersizini birlikte deneyelim mi?’’ diye sorarak birlikte egzersizi uygulayabilirsiniz.

 

Kitap Tavsiyesi: Küçük Öfkeli Nokta

İyi eğlenceler…

 

Bu yazı Nisanur Şengül tarafından hazırlanmıştır.