Seneler önce Hindistan’da; insanlar doğayı incelediklerinde hayvanların ve doğanın mükemmel bir uyum ve sükunet içinde olduklarını fark ettiler. Doğada böylesine bir uyum varsa, insanlarda da olabilir düşüncesiyle doğayı taklit ederek yoga tekniğini yarattılar. Pozların, nefesin ve içe dönmenin yardımıyla içsel huzurun oluşabileceğini keşfettiler.
Çocuklar ımız çok telaşlı bir dünyada yaşıyorlar. Ebeveynleri çok yoğun, okul baskısı, dersler, video oyunları ve rekabetin olduğu bir ortam. Yoga bedenin özgürce hareket etmesine, güçlenmesine ve zihnin rahatlamasına yardımcı oluyor.
Çocuklar, doğadaki sesleri ve hayvanları taklit ederken; örneğin aslan pozunu yaptıkları zaman, sadece aslanın simgelediği değil, aynı zamanda kendi içsel güçleri ile temas ediyorlar. Kaplumbağayı taklit ettikleri zaman; istedikleri zaman kendi evlerinin (bedenlerinin) içine girip tek başına kalabilme ve istediklerinde de evin dışına çıkıp sosyalleşme özgürlüğünün olabildiğini ve sınırlarını kendilerinin belirleyebileceklerini öğreniyorlar. Ağaç pozunu yaptıkları zaman köklenip sağlam bir şekilde uzamayı öğreniyorlar…Çevreleriyle kendi bedenleri arasındaki bağlantıyı fark etmeye ve bir bütünün parçası olduğumuzu algılamaya başlıyorlar.
Beden, nefes ve farkındalıkla çalışarak zihnin sakinleşmesine yardımcı oluyoruz. Susan Kaiser Greenland “The mindful child” isimli kitabında eğitimsiz bir zihni ehlileştirilmemiş bir file benzetir. Bu filin iyilik potansiyeli vardır ama onu eğitmek gerekir. Bu fili eğitmek için bir direğe bağlandığını görselleyin. Fil başta çekiştirip kurtulmaya çalışacak ancak bir süre sonra bu çabayı göstermekten vazgeçip sakinleşecek. Eğitimsiz zihin aynen direkten uzaklaşmaya çalışan fil gibi, düşünceden düşünceye atlar. Nefes farkındalığı çalışmasında; direk nefesi yular ise dikkati nefese döndüren farkındalığı simgeler. Farkındalıkla nefes alıp vermeyi uyguladığımız zaman, beden ve zihin rahatlamaya başlar. Nefesin hissinde kalarak bedende ve zihinde olanı gözlemleriz. Nefesi değiştirmeden, kontrol etmeden sadece ‘’ şu anda’’ yaşıyor olmayı deneyimleriz. Çocuklar nefesi gözlemlemeye başlar, nefes şekli yavaşlayıp derinleşmeye başlar ki bu, parasempatik sistemin devreye girmesidir.
Yoga bedenin içinde yapılan bir araştırmadır. Çocuklar ve ergenler, gerek hareketleri yaparken gerekse gevşeme ve meditasyon tekniklerini uygularken; bedendeki hisleri ve duyguları fark edip bunlara alan açmasını öğretiriz.
Bir başkasının bedeninin kendinkinden farklı olduğunu idrak eder; böylelikle rekabetin olmadığı bir ortamda kendini güvende hisseder. Dürüstlükle çalışıp elimizden gelenin en iyisini yaparak bizi kısıtlayan etkenlere saygı duymayı öğretiriz. Krishnamurti, gerçek öğrenmenin rekabet etme huyunun sona ermesiyle gerçekleştiğini söyler. Özellikle ergenler kendilerine çok sert ve yargılayıcı olabilirler. Kendisini onurlandırmayı ve bedenine saygı duymayı öğrenirse öz güven de gelişir.
Ayakta yapılan duruşlarda ayakların yere iyice köklenmesi öğretilir ki bu da duygusal dengeyi, fiziksel gücü ve öz güveni arttırır.
Postür, bizim iç dünyamızın yansımasıdır. Yoga köklenip yükselmeyi öğreterek omurgalarını düz tutmayı, göğsü açmayı, dik oturup dik yürümeyi ve sürekli gergin tutulan kasları fark edip gevşetmeyi öğretir.
Çocuklarla yoga çalışmasında en büyük zorluk, dikkatlerini uzun süre odaklayabilmek. Bu sebeple en başta eğlenmeyi hedefleriz. Çocukların o andaki enerjilerine göre akmayı niyet edip, onları o alanda tutmaya gayret ederek yoganın faydaları olan sükûnet, denge, esneklik, odaklanma, huzur, zerafet, bağlantı ve refahın hayatlarına geçmesine yardımcı oluruz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.