Hamileler İçin Doktor ve Hastane Seçimine Tavsiyeler

Hamileler için doktor ve hastane seçimine tavsiyeler

Daha bilinçli ve bilgiye açık bir nesilin yetiştiği dönemde bireyler her konuda bilgi sahibi olmak istiyorlar ve edindikleri bilgiler doğrultusunda doğru bir karar verebilmek için çabalıyorlar. Günümüzde hayatın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde anne ve baba adayları doktor ve hastane seçerken belli adımları takip ediyorlar. Bu süreçte ebeveyn adaylarının seçimlerine yardımcı olabilecek ve dikkat etmeleri gereken tavsiyeleri sizler için derledik.

Bu heyecan verici süreçte anne ve baba adaylarının içini rahatlatacak ve onlara en uygun kılavuzluk edecek doktoru ve hastaneyi seçmek önemli bir adımdır. Çünkü gebelik başlangıcından itibaren yaklaşık 40 haftalık bir süreçte tercihen aynı doktor ve hastane ile devam etmek önerilir. Bu uzun süreç boyunca ebeveyn adaylarının rahatça soru sorabileceği ve kolay bir iletişim sağladığı bir doktor bulmak yararlı olacaktır.

Hastane Seçiminde Tavsiyeler

Önerildiği gibi anne ve baba adayları gebelik başlangıcından itibaren birlikte oldukları doktor ve hastane eşliğinde doğumu tercih ediyorlar. Bu sebep ile gebelik başında tüm kriterlerini değerlendirerek doğru bir seçim yapılması öneriliyor.

Hastane seçimi de en az doktor seçimi kadar önemli bir noktadır. Ebeveyn adaylarının en önemli kriterlerinden biri hastane masrafları olarak geçiyor. Bu sebeple masrafları en minimuma indirebilmek için sigortanın karşıladığı hastaneleri değerlendirilmesi öneriliyor. Diğer bir seçenek ise özel sigorta yaptırarak doğum masraflarının karşılanmasını sağlanması olarak değerlendirilebilir.

Hastanenin konumu

Anne ve baba adaylarının büyük çoğunluğu evlerine yakın konumdaki hastaneleri seçmeyi tercih ediyorlar. Sadece doğum anında değil aynı zamanda randevularına ulaşım sağlarken trafik gibi sıkıntıları çekmek istemiyorlar. Bu dönem boyunca stresi en aza indirmek anne ve baba adayları için büyük önem taşımasından dolayı konum önemli bir yer taşıyor. Özellikle büyük şehirde yaşayan veya küçük bir şehirde yaşama kaynaklı trafik ve konuma ulaşımın zorluğu gibi etkenler olabildiğince göz ardı edilmeli.

Hastanenin Yeni Doğan Ünitesinin Koşulları

Hastane seçerken önemli kriterlerden biri de yeni doğan ünitesinin koşulları çünkü ilk 24 saat dünyaya gelen bebeğin sağlığı açısından çocuk doktorunun ve yeni doğan ünitesinin bulunduğu hastanelerde doğum yapılması kritik önem taşıyor. Erken doğum riski taşıyan anne adayları için de seçtikleri hastanenin yoğun bakım ünitesinin olması da büyük önem taşıyor. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenler yeni doğan ünitesinde özel olarak eğitilmiş hemşireler ve doktorların bulunmasına dikkat edilmesi, erken doğum riskine karşı yeni doğan ünitesinde prematüre için küvezlerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gibi faktörlerdir.

 

Hastanenin Konaklama İmkânları

doğumdan sonra hastanede konaklama

Konaklama imkanları kriteri diğerlerine nazaran daha kişisel tercih kaynaklı seçime dayalı bir nokta. Anne ve baba adayının kişisel tercihine göre ve biraz da ayırdığı bütçeye göre şekilleniyor. Örnek olarak doğum sonrası tek kişilik bir oda mı yoksa paylaşımlı bir oda mı tercih edersiniz gibi sorular size yöneltilebilir. Eğer tek kişilik bir odada rahat edeceğinizi düşünüyorsanız ve bu kritere ayırdığınız bir bütçe varsa hastanenin imkanlarını değerlendirerek tercihinizi yapmalısınız. Aynı zamanda eşinizin veya yakın akrabalarınızın yanınızda bulunmasını tercih ederseniz hastanenin konaklama imkanlarına da bakılması önemlidir. Çünkü anne adayının doğum yapacağı hastanede kendini rahat hissetmesi stresi azaltıyor ve doğumu kolaylaştırıyor.

Doktor Seçiminde Tavsiyeler

Hamilelik sürecinde doktor seçimi yaparken doğum sürecinin sağlıklı ve rahat geçirmek için değerlendirmeniz kriterlerden biri doktor ile iletişiminiz. Tavsiye edilen şekilde gebelik sürecini öğrendiğiniz noktada seçtiğiniz doktor ile devam edilmesi üstüne uzun bir dönem boyunca birlikte olacağınız doktor ile rahat etmeniz ve iletişiminizin sağlıklı olması büyük bir önem taşıyor.

Doktor ile İletişim

Doktorunuz ile sağladığınız iletişim bu süreçte büyük önem taşıyor. Anne ve baba adayının kolay bir şekilde iletişime geçtiği, rahat bir şekilde sorularını sorabileceği ve sorularını dinleyerek anlayacağınız bir dilde size cevap veren bir doktor seçmek önemli bir faktördür. Sonuç olarak seçtiğiniz doktor bu dönem boyunca size rehberlik edecek bu sebep ile size en çok güven veren ve yanında kendinizi rahat hissettiğiniz doktoru seçmeniz mantıklı bir karar olacaktır.

Doktorun Mesleki Bilgi Birikimi ve Deneyimi

Doktorunuzu seçerken her türlü ihtimali değerlendirerek aldığı eğitimlerini ve uzmanlık alanlarını araştırmanız öneriliyor. Hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için kritik bir önem taşıyor. Doktorunuz sürekli günceli takip etmesi ve deneyimli olması anne adayı için psikolojik bir rahatlık sağlayacaktır.

Doktorun Ulaşılabilirliği

Ulaşılabilirlik doktor seçerken dikkat etmeniz önemli kriterlerden biri. Doktorunuza rahat bir şekilde ulaşabileceğinizi bilmeniz ve hissetmeniz psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır. Rahat hissetmenizden önemlisi ani bir durumda doktorunuzun ulaşılabilir olması hayati bir önem taşır. Zaman ve yer fark etmeksizin doktorunuza ulaşabilmeliyiz gerekir ve seçtiğiniz doktorun size bu güveni sağlaması gerekir. Bu sebep ile ihtiyaç duyduğunuz anlar için cep telefonu, e-posta gibi yöntemler ile de doktorunuza ulaşabilmelisiniz.

 

 

 

Bu yazı Serra Şenol tarafından yazılmıştır.