Evlat Edinme Süreci Hakkında Merak Ettikleriniz

Evlat Edinme

Evlat edinme bireylerin çocuk sahibi olma yolunda göz önünde bulundurdukları seçeneklerden bir tanesi olup, ebeveyn ve çocuk ilişkisini biyolojik yolla değil hukuk yoluyla bağlayan bir sistemdir. Ebeveyn ve çocuk ilişkisini kuran bu sistemde ailenin ve çocuğun bu sisteme uygun olmaları ve belli şartları sağlamaları gerekmektedir.

Evlat Edinme Şartları Nelerdir?

  • Evlat edinme işleminde bulunacak ebeveynlerin en az beş senedir evli olması.
  • Ebeveynler beş senedir evli değilse yaşlarının otuz ve üzeri olması.
  • Evlat edinme işleminde bulunacak olan ailenin evlat edilecek kişiden on sekiz yaş büyük olmaları.
  • En az iki sene evli olmak şartı ile ebeveynlerden biri diğerinin çocuğunu evlat edinebilir.
  • Evli olmayan kişiler otuz yalını doldurmak kaydı ile evlat edinebilirler.

Evlat Edinme Süreci

Evlat edinme işlemleri evlat edinilecek çocuğun yasal vasisinden veya biyolojik aileden ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlara başvurularak başlatılabilir. Başvurulardan sonra ebeveynlerden karar sürecini rahatlatacak bütün belgeler istenir ve kendileriyle beş görüşme yapılarak inceleme raporu oluşturulur. Bu rapor olumlu bir şekilde sonuçlanırsa aileler sıraya alınır. Bu sıralamada çocuğun sağlık durumu, yaşı ve eğer kardeşi varsa ikisinin de birlikte istenmesi gibi durumlar göz önünde bulundurulur ve kardeşlerin birlikte istenmesi durumunda sıralamaya bağlı kalınmayabilir.

Evlat edinme işlemlerinde sıranın aileye gelmesi durumunda çocuk ailenin yanına bir seneliğine “Evlat Edinme Öncesi Geçici Bakım Sözleşmesi” ile yerleştirilir ve bu sene içerisinde her üç ayda ailenin ve çocuğun durumu izlenir. Bu bir sene içerisinde ailenin sosyal ve ekonomik durumlardaki değişimleri de inceleme altına alınır ve sürenin sonunda evlat edinme davası açılır.

Evlat Edinme İşleminden Ailenin Vazgeçmesi Durumunda Ne Olur?

Evlat edinen ailenin veya evlat edinilen çocuğun ciddi bir sağlık sorunu olmadığı takdirde gerçekleştirilen başvuru iptallerinde ailenin dosyası iptal edilir ve bu ailenin sonradan yapacakları evlat edinme işlemleri başvuruları bu durumdan dolayı reddedilir.

Evlat Edinme İşlemi Gerçekleştiren Aileye Devlet Yardımı Sağlanır Mı?

Evlat edinme işlemlerinde devlet tarafından sosyoekonomik destek sağlanmaz.

Çocuğa Evlat Edinme Süreci Ne Zaman Aktarılmalıdır?

Evlat edinme süreciyle alakalı yapılan psikolojik çalışmalar sonucu çocuğun henüz sosyalleşme evresine geçmediği, anne ve babanın en önemli konumda yer aldığı 4-6 yaş aralığı en iyi dönem olarak tespit edilmiştir.

Çocuklar Biyolojik Ebeveynleri Hakkında Soru Sorduklarında Nasıl Davranılmalıdır?

Evlat edinme süreci hem ebeveynler hem de çocuk için birçok katmanda zorlu bir süreçtir. Evlat edinilen çocuk bu durumun bilincine vardığında biyolojik ebeveynleri ve bu süreç hakkında bir sürü soru işaretine sahip olabilir. Çocuğun kafasında oluşabilecek soru işaretlerini en iyi ve en sağlıklı şekilde gidermek amacıyla ebeveynler çocuğun yaşını da dikkate alarak soğukkanlı ve rahat bir duruşla çocuğun sorularını yanıtlamalıdırlar. Çocuklar bu durumu öğrendiklerinde terk edildiklerini düşünebilirler ve bunun gibi çeşitli duygusal çatışmalar yaşayabilirler. Bu duygusal çatışmaları önlemek amacıyla ebeveynler çocuklarını sevdiklerini ve onun yanında olduklarını belli etmelidirler. Bununla birlikte çocuğun soruları aile tarafından özveriyle yanıtlandığında olası bir travma daha rahat bir şekilde önlenebilir veya atlatılabilir.

Evlat Edinme İşlemi ile Koruyucu Aile Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki husus arasındaki en önemli farklılık velayet konusudur. Bir çocuk evlat edinildiği zaman bu çocuğun velayeti evlat edinen aileye geçmektedir. Koruyucu aile sisteminde ise bu söz konusu değildir. Koruyucu aile sisteminde bu görevi yerine getiren aile çocuğun bakımı gibi belli başlı sorumlulukları devletle birlikte yürütür ancak çocuğun velayetine sahip olamaz.

Koruyucu Aile Olmak İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

  • C. vatandaşı olmak,
  • 25-65 yaş aralığını sağlamak,
  • Türkiye sınırları içerisinde ikametgah etmek,
  • Düzenli bir gelir sahibi olmak ve en az ilkokul mezunu olmak.

Koruyucu Aile Süreci

Koruyucu aile işlemleri için dilekçe ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuru yapılır. Başvuru sonucu kişiler istenilen belgeleri tamamladıklarında belli bir inceleme süresinden geçerler. Bu inceleme süreci sonucu onay alındığı takdirde aile uygun çocukla eşleştirilir ve bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşme sonucu çocuk ailenin yanına yerleştirilir ve denetimler bundan sonra da devam eder.

 

 

Bu yazı Sena Damla İlik tarafından yazılmıştır.