6 Adımda Bebek Nasıl Uyutulur?
Bebeğinizi Yatırırken Yapmamanız Gereken 6 Hata
O, mucizevi haberi aldınız. 9 ay yol arkadaşı oldunuz. Beklediniz, beslediniz, büyüttünüz. Uykusuz kaldınız. Çıt bile çıkarmadınız. Her şey o rahat uyusun diyeydi. Bu kadar hassas uykuya sahip melekleri uykuya uğurlarken dikkat etmeniz gereken birkaç tüyo bulunuyor. Her ebeveynin yaptığı bazı yanlış uygulamalar bulunuyor. Peki, bebek nasıl uyutulur? Bugün bunları paylaşalım ve derdinize derman olalım.
1. En Önemlisi: Uyku Düzeni
Bebeğinizin uyku düzeninde oldukça istikrarlı olmalısınız. Kaliteli uyku için, her gün aynı saatleri seçin. Değişen uyku saatleri bebeğinizi ve sizi yorabilir. Birebir aynı saatte uyutmak imkansıza yakın olabilir, en azından yakın saatleri tercih etmelisiniz. Çocuğunuzu rahatlatan eylemleri deneyimleyerek, onu uykuya hazırlayabilirsiniz. Böylelikle onu uyutmaya çalışmak kabus olmaz.
2. Uykuyu Bölmeyin
Uykudan uyandırılmanın ne denli sinir bozucu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu yüzden bunu yapmayın. Bebeğiniz uyurken, çok gerekli olmadığı sürece bezini değiştirmeyin. Eğer bebeğiniz büyük tuvaletini yaptıysa elbette değiştirin. Bebeğinizin uykusunu bez değiştirmek yüzünden bölmek istemiyorsanız emici gece bezlerinden kullanın ve cildinin neme maruz kalmaması için uyku öncesi koruyucu krem sürün.
3. Karanlık Ortamlar Tercih Edilmeli
Bebeklerin uykuları çok dengesiz olabilir. Gündüz uyuyup gece uyanan çocuklar, ebeveynlerine bir hayli zorluk çıkarabilir.Bu durum doğal olarak ebeveynleri bebek nasıl uyutulur gibi araştırmalara itiyor. İşte size bir tüyo: Bebeğinizi uyuturken ortamın karanlık olmasını sağlayın. Bu durum, bebeğinize geceleri uyuması gerektiğini öğretecek bir davranıştır. Kalın, koyu perdeler size yardımcı olacak parçalardır.
4. Fevri Olmayın
Yeni doğan bebek bakımı, ebeveynler için deneyimleyerek öğrenilen bir süreçtir. Bu yüzden bazı ebeveynler çok telaşlı olabilir. Bebeğiniz uyku esnasında sesler çıkarabilir, hatta ağlayabilir. Bu çoğu zaman, acıkmış olduğu yahut bezini kirletmiş olduğu anlamına gelmez. Hemen yanına gitmeyin. Bırakın, belirli bir süre devam etsin. Kendi kendine sakinleşip sakinleşmediğini görmek sizin yararınıza olacaktır. Aksi takdirde her ağladığında yanına koşan birilerinin olma hissiyatı, ileride kişilik bozukluklarına yol açabilir ve sizden daima bu ilgiyi bekleyebilir. Bebek gelişimi sürecine birebir etki eden bu davranışlara dikkat etmek ebeveynlerin en büyük görevidir. Bebeğiniz ilk 6 aya kadar sizinle uyuyabilir. Fakat bağımsız uykuyu öğretmek için 6 aydan sonra mutlaka odanızı paylaşmaktan vazgeçmelisiniz.
5. Oda Isısına Dikkat
Bebek bakımı konusunda her kafadan farklı sesler çıkabilir. Halk arasında bilinen efsaneye göre bebekler, sıcak ortamları sever. Bu bilginin yanlış olduğunu vurgulamamız gerek. Bebekler için en ideal oda sıcaklığı 20-21 derecedir. Uyurken onu çok sıkacak ve bunaltacak kıyafetler giydirmeyin. Sıcaktan bunalan bir bebek uyuyamayacaktır.
6. Yatış Pozisyonu
“Bebek nasıl uyutulur?” sorulu konunun belki de kilit noktası budur. Birçok ebeveynin fikir sahibi olmak istediği konu: Bebekler nasıl yatırılmalı? Bebekleri yüzüstü yatırmak, Ani Bebek Ölümleri Sendromu gibi problemlere yol açtığı için uzmanlar tarafından önerilmez. Birçok ebeveyn bebek kusmuğunda boğulduğu için sırtüstü yatırmaktan çekinebilir. Bu doğru bilinen yanlışlardan biridir. Bebekler için sırt üstü yatış pozisyonu en sağlıklı ve en güvenilir pozisyondur.
Bebek Gelişimi İle İlgili İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız
Bebeğinize Müzik Dinletmek Onu Nasıl Geliştiriyor ?
Bebeğinizle Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler