Lohusalık Döneminizi Kolaylaştıracak 10 Öneri
Lohusalık Döneminizi Bu Öneriler Kolaylaştıracak
Hamilelik döneminde yaşanan tüm zorlu durumlar, hamilelik döneminin ardından da devam ediyor. Doğumun hemen sonrasında hem fiziksel hem de ruhsal olarak bazı değişim ve dönüşümün yaşandığı altı haftalık bir lohusalık dönemi anneleri bekliyor. Halk arasında “Kırkın Çıkması” deyimi de aslında lohusalık dönemini kapsıyor.
Dokuz ay boyunca karnında taşıdığı bebeği dünyaya getiren anne, doğumdan sonra da onu sağlıklı bir şekilde büyütmek için elinden geleni yapıyor. Fakat bu dönem içerisinde annenin de hem fiziksel hem ruhsal anlamda bakım ihtiyacı doğuyor. Bu yazımızda lohusalık döneminden geçen çiçeği burnunda annelere hem kendi ile hem de bebek bakımı ile ilgili bazı önerilerimiz olacak.
Dikişlere Özen Gösterilmeli
Normal ya da sezaryen fark etmez, hemen her doğumda dikiş olur. Doğumdan sonra bu dikişlerin yırtılma ve kanama ihtimaline dikkat etmeniz gerekiyor. Dikişlerinizi dikkatli bir şekilde korumak için doktorunuzun verdiği kremleri aksatmadan kullanmalı, ılık banyo yapmalı ve yumuşak yastıklar kullanmalısınız.
Akıntı ve Kanamalar Takip Edilmeli
Doğumu takip eden günlerde, lohusalık dönemine özgü kanamalar olacaktır. Günler içinde bu kanamaların miktarı azalıyor merak etmeyin. Bu durumdayken hijyene çok önem vermelisiniz. Kullandığınız pedi sık sık değiştirmelisiniz. Beklenmedik veya aşırı bir kanama olursa doktorunuza gitmelisiniz.
Her Fırsatta Dinlenin
Günlük işler ve bebek bakımı derken, normalden daha fazla yorulabilirsiniz. Bu nedenle yaptığınız işler sırasında kendinize fırsatlar yaratarak dinlenmeye çalışın.
Tabii ki Sağlıklı Beslenme Şart!
Beslenme konusunun hem sizin hem de bebek gelişimi için çok önemli bir nokta olduğunu unutmadan, zararlı alışkanlıklardan ve yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalısınız. Unutmayın, yeterli protein alınmalı ve ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmeli.
Egzersiz Unutmamalı
Bu dönemde annelerin gireceği psikoloji genelde kilo aldığı yönünde olduğu için, olumsuz bir ruh haline girmeleri muhtemeldir. Hareket etmek ise kilo kontrolünden, depresyona kadar birçok olumsuzluklardan korunmaya yardımcı oluyor. Ağır kaldırmadan, uzun süre ayakta kalmadan, birçok sağlıklı egzersiz yapılabilir.
Rutin Kontrolleri Aksatmamalı
Doğum yapan her anne lohusalık dönemi bitinceye kadar, belirli aralıklarda doktor kontrolüne gitmelidir. Oluşabilecek çeşitli olumsuz durumlara karşı öncesinden önlem alabilmek adına doktor kontrolünü aksatmamak gerekiyor.
Karnınızın Görüntüsü Korkutmasın
Sonuçta, karnınızın içinizde dokuz ay boyunca bir bebek taşıdınız. Doğum yaptıktan hemen sonra eski haline dönmesi elbette hemen mümkün olmayacak. Böyle düşünen kadınlar maalesef hayal kırıklığına uğruyor. Dokuz ayda oluşan bu görüntü zamanla eski halini alacak k etmeyin.
Emzirme Eğitimi Önemli
Emzirme hem bebek gelişimi hem de anne için vazgeçilmez bir durumdur. Doğru emzirme için mutlaka gerekli eğitim alınmalı. Böylece göğüs uçlarında yara oluşması gibi durumlar engellenebilir. Anne ile çocuk arasındaki bağın emzirme ile güçlendiği de unutulmamalı. Emzirmenin ayrıntıları ve püf noktaları ile alakalı olarak Pedagog Güzide SOYAK’ın yazdığı Emzirme yazısını da mutlaka okumalısınız.
Çocuğunuzun gelişim seviyesini görmek ve aktivitelere
ulaşmak için hemen tıklayın…