Contemporary İstanbul’un Çocuklar İçin Önemi

sanat fuarı Contemporary İstanbul

Bu yıl 13.sü yapılan ve 22 ülkeden 83 galeri ile gerçekleştirilen İstanbul’un en büyük sanat fuarı Contemporary İstanbul sadece yetişkinler için değil çocuklar için de farklı öğrenim olanakları sağlıyor. Kısaca CI olarak bilinen fuar, dünyadaki farklı galerilerden, müzelerden ve sanat oluşumlarından değişik teknik ve malzeme kullanan çok sayıda sanatçıyı İstanbul’da buluşturarak güncel sanatı sıcağı sıcağına takip etmemize imkan tanıyor. Kullanılan malzemelerin, tekniklerin ve yaklaşımların çeşitliliği öğrenme deneyimlerinde de oldukça farklı kapılar açtığı için CI, aileler için de kaçırılmaması gereken bir fuar konumuna yükseliyor.

PACE olarak Contemporary İstanbul’da ailelerle birlikte yaptığımız gezilerde bu fuarın sağladığı muhteşem kazanımlara şahit olup her gezinin kendi içinde katılımcıların farkıyla farklılaştığını görmek bizi bu yılki CI için de heyecanlandırıyor. Çocuklarla yaptığımız bu gezilerde fikirlerin özgürce paylaşılmasıyla, başkalarının fikrine saygı duyulması ve hatta onunla beslenerek yeni fikirler oluşturulmasıyla her eserin bambaşka yorumlanabileceğini her gezimizde tecrübe ediyoruz.

Günümüzde yapılan birçok rehberli tur, adı üzerinde “rehberli” tur, ne yazık ki sanat karşısında bizlere ne görmemiz gerektiğini ya da sanatçının ne aktarmaya çalıştığını empoze etmeye çalışan ve izleyicinin katılımını, düşünmesini hatta eserle ilişki kurmasını engelleyen tekdüze bir yaklaşım halindedir. Rehberli turlarda genellikle izleyicinin eserlerle kurduğu ilişkiden kendisinin sonuç çıkarması değil empoze edilmeye çalışılan sonuca hızlıca –fast foodvari- ulaşması amaçlanmaktadır.

Yaşadığımız tecrübeleri de göz önünde bulundurarak sanatsal gezilerde, düşünülenin aksine grup çalışmasının en önemli kısmının tek bir bilgiyi bütün gruba rahatça aktarmak değil gruptaki farklı görüşlerin paylaşılabileceği özgür ve rahat bir ortamı kurarak aynı eser üzerinde değişik yaklaşımların da olabileceğini görmek olduğunu düşünüyoruz. Daha da heyecan vericisi grup içindeki bu paylaşımların gruptakilerin birbirinden etkilenip farklı öğrenim deneyimleri yaşamasına olanak sağlamasıdır. Özellikle çocuklarla yapıldığında onların eserler karşısındaki duygu ve düşüncelerini sınırsız hayal güçleriyle birleştirerek birbirlerinin farklılıklarından beslendikleri özgür bir paylaşım ortamı oluşturuyor.

Bu paylaşım sanat vasıtasıyla hem kendi farklılıklarının farkına varmalarına hem de başkalarının farklılıklarını artı değer olarak görmelerine fırsat tanıyor. Bu anlamda eser çeşitliliği de teknik açıdan ve kullanılan malzeme açısından konuşulabilecek farklı alanlar sağlıyor. Değişik yaştaki çocuklardan oluşan gruplarla yapılan gezilerimizde farklı yaşlardaki çocuklar arasındaki etkileşimin de çok değerli olduğunu gözlemliyoruz.

Sadece 4 gün sürecek olan bu fuar birçok sanatçıyla tanışma ortamı da oluşturuyor. Sanatçı olmanın bir meslek olduğu, sanatın ekonomik yönünün tecrübe edilmesi anlamında da CI’ın bir sergi değil de bir fuar olduğu bilgileri gezi sırasında paylaşılıyor.

PACE olarak bu heyecan verici fuarda 23 Eylül Pazar günü saat 11:00-13:00 ve 14:00-16:00 seanslarıyla 10’ar aileden oluşan iki mini grupta biz de CI’ın tadını çıkaracağız. Gezimize katılmak ve ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Konuk Yazar: PACE Çocuk Sanat Merkezi Kurucusu Nihat Barış Karayazgan