,

Sifon çekerken Koronavirüsa dikkat!

korona virüsün yayılmamasını önlemek

Çin’de ve İngiltere’de yapılan araştırmalar klozet kapağı açıkken sifon çekildiğinde olası koronavirüs parçacıklarının zerre bulutu seklinde havaya yayıldığını gözlemlediler. Üstelik virüs bir buçuk metreye kadar yükselebiliyor ve beş haftaya kadar canlı kalıyor. Bu nedenle sifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatmak çok önemli. Klozet yüzeyine yerleşebilecek virüs parçacıklarından korunmak için de her kullanımdan onca ve sonra klozet yüzeyi dezenfekte edilmeli. Özellikle umumi tuvalet ve ortak kullanılan tuvaletlerde bunlara dikkat etmek çok daha önemli. Virüsün dışkı yoluyla geçip geçmediğiyle ilgili ise kapsamlı bir araştırma henüz yok.

Ortak alanların temizliği

Tuvaletler gibi ortak kullanılan alanların temizliğine dikkat etmek koronavirüsten korunmak için çok önemli. Tuvaletler sık kullanılan ve virüsün yayılmasına müsait ortamlar olduğundan günlük olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Temizlik yapılan alan mutlaka havalandırılmalı. Bu nedenle ilk olarak camları açmakla başlayın. Temizlik sırasında eldiven giymek de oldukça önemli. Kirli yüzeyler sabun veya deterjanla, ardından da en az yüzde altmış alkol içeren dezenfektanlarla silinmeli. Bunun dışında sik sik, mümkünse her kullanımdan sonra yüzeye dezenfektan spreyler sıkılmalı. Dezenfektanlar uygulandıktan sonra hemen kurulanmamalı. Biraz bekletip daha sonra sildiğiniz zaman daha etkili sonuç alırsınız.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve sık sık yenilenen koronavirüs rehberinde bakanlık tarafından önerilen dezenfektan malzemesi önerilerine ve dezenfeksiyon ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Referans

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53089839

https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/corona-virus-tuvaletlerde-nasil-yayiliyor-adim-adim-goruntulendi,XhsHXob94UWHVwTq4b9xRg/xHZx_KWKPEuLMUAUh9hVwA

 

Bu yazı Ece Erol tarafından hazırlanmıştır.