Çocuk Gelişimi İçin Uzman Yazıları | Çocuklu Dünya
 
Koronavirüs

Koronavirüs

Koronavirüs

2019 yılının sonundan bugüne kadar hayatımızda olan koronavirüs günlük rutinimizde birçok alanda bizi etkilemeye devam etmektedir. Salgından hem kendimizi hem de çocuklarımızı korumanın en temel yöntemi virüs ve hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ve önlemlerimizi almaktır.

Koronavirüs Nedir?

Koronavirüs ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülmüştür. Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonuna yol açmaktadır. Virüsler kendi kendine çoğalabilen ve insandan insana geçebilen organizmalardır, dolayısıyla koronavirüs de insandan insana bulaşabilen bir virüstür.

Koronavirüs yani Covid-19, 2020 yılının başında dünyada acil durum ilan edilmesine sebep olmuştur, Mart 2020’de ise virüs küresel bir salgın olarak belirlenmiştir.

Virüs Belirtileri Nelerdir?

Covid-19’un en yaygın belirtileri;

● Ateş

● Öksürük

● Tat ve koku kaybı

● Nefes darlığıdır.

Virüsün vücuttaki etkisi ağırlaştıkça virüs solunum yetmezliği, zatürre gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.

Virüsün yayılımı kolaydır. Virüs doğrudan temas veya damlacıklar (öksürmek, hapşırmak, konuşmak vb.) yolu ile bulaşabilir. Yayılımını engellemek ve kendimizi virüsten korumak için ellerin sürekli temiz tutulması, ağız ve burnun kapalı olması çok önemlidir. Bu virüsün vücut dışı ortamda uzun süre yaşama şansı yoktur ancak yine de temas edilen yüzeylerden sonra ellerin temizlenmesi ve ağız ve burun ile temasından kaçınılması gerekmektedir.

Aynı zamanda, tedbirli olarak, semptomlardan herhangi birini bile gösteren kişiler ile temastan kaçınılmalıdır.

Koronavirüs Kaç Günde Belli Olur?

Bu konuda net bir cevap vermek çok doğru değildir ancak yapılan araştırmalar 2 ile 14 günlük bir kuluçka süresi olduğunu belirtmektedir. Bu süre kişinin bağışıklık sistemi, yaşı, alerjileri gibi farklı durumlar karşısında farklı süreler gösterebilir.

Mutasyonlu Virüs Nedir?

Virüslerin yapılarında genetik bilgilerini barındıran RNA bulunmaktadır ve virüs RNAsını kopyalayarak çoğalır. İnsan vücuduna giren koronavirüs gibi virüsler hücrelere bağlanıp RNAlarını kopyalayarak yayılmaktadırlar. RNA kopyalanması sırasında oluşan rastgele hatalar virüslerin mutasyona uğramasına sebep olmaktadır. Virüslerin mutasyona uğraması olağan ve sıradan bir durumdur.

Koronavirüs de bu şekilde çeşitli mutasyonlara uğramaktadır. Hint, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da başlayan ve dünyaya yayılan mutasyonlu virüsün bulaşıcılığının daha fazla olduğu belirtilmekte ancak hastalığın daha ağır seyretmesi gibi bir durumun gözlemlenmediği vurgulanmaktadır. Mutasyonlu virüsün belirtileri de değişiklik gösterebilmektedir. Öksürük ve ateş mutasyonlu virüslerin etkileri arasında olmayabilmektedir.

Mutant virüs belirtileri;

● Baş dönmesi

● Baş ağrısı

● Burun akıntısı ve hapşırık

● Boğaz ağrısı

● Cilt döküntüsü

● İshal

● Mide bulantısı ve kusma

● Tat ve koku kaybı

Koronavirüsten Korunma Yolları

● Sabun ve bol su ile elleri 20 saniye boyunca yıkamak. Sabun ve suya erişimin olmadığı alanlarda alkol bazlı dezenfektan kullanmak.

● Maske takmak.

● Öksürürken ve hapşırırken ağzı bir mendille veya dirsek içi ile kapatmak.

● Öksüren ve hapşıran kişiden uzak durmak.

● Sosyal mesafeye dikkat etmek.

● Elleri ağız ve yüze temas ettirmemek.

● Kalabalık ortamlarda bulunmamak.

● Toplu alanlarda yüzeylere dokunmamak, dokunduktan sonra hemen elleri temizlemek.

Hamileler Üzerinde Etkisi Nedir?

Hamilelerin bağışık sistemlerinde oluşan değişimlerden dolayı, bu dönemde hijyeni en üst seviyede tutmaları ve bol su tüketmeleri gerekmektedir. Hamileler koronavirüs hastalığına karşı riskli gurupta yer almaktadırlar.

Hamilelik sırasında annenin pozitif olmasının, bebeğe geçip geçmeyeceği hakkında ise bilimsel bir bilgi yoktur.

Pozitif Annelerin Emzirmeyi Bırakmalı Mıdır?

Annenin pozitif olması durumunda hijyen çok önemlidir, en üst seviyede tutulmalıdır. Koronavirüsün sütten geçtiğine dair kanıtlanmış bir bilgi ise yoktur.

Bebek ve Çocuklarda Koronavirüs

Bebeklerde koronavirüs görülebilmektedir, aynı şekilde çocuklarda da koronavirüs yetişkinlerden daha az sayıda olsa da görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre çocuklarda en sık görülen koronavirüs semptomları;

● Öksürük

● Ateş

● Tat ve koku kaybı

● Hızlı nefes alıp verme

● Fazla uyku

● Göğüs ağrısı

● İştahsızlıktır

Çocukların herhangi bir semptom göstermesi durumunda okuldan bir süre izole olmaları çok önemlidir.

Bebek ve çocukları koronavirüsten korumak için yapılabilecekler:

● Hijyene dikkat etmek özellikle ellerini sık sık yıkamak.

● Elleri temiz değilken yüzlerine dokunmamalarını tembihlemek.

● Bağışıklıklarını güçlendirmek.

● Maske kullanmalarını sağlamak.

● Kalabalık ortamlardan uzak tutmak.

● Kalabalık ortamlarda yüzeylere dokunmamalarını sağlamak.

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X