Pandemi Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları

Pandemi döneminde dikkat edilmesi gerekenler

Korona virüs salgının başlaması ve tüm dünyayı etkisi altına alması ile birlikte kişiler hem kendilerini hem de çocuklarını korumak için fazlaca önlem almaya başladı. Alınan birçok önlemin en önemlilerinden birisi hijyen.

el yikama

El Yıkamak

Kendimizi ve çevremizdeki insanları bu virüse karşı korumak için ellerimizi düzenli olarak yıkamak en önemli tedbirlerden biri. Bu işlem en az 20 saniye boyunca bir sabun ile yapılmalı. Eller iyice yıkandıktan sonra temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanmadan, yüzümüze dokunmak korona virüs için en tehlikeli durum. Ebeveynler çocuklarına doğru el yıkama şeklini ve özellikle ellerin yıkanması gereken durumları göstermelidir. Aynı zamanda çocuklar öksürük, hapşırık gibi durumlarda ağız ve burunlarını peçete ile kapatmaları
gerektiğini bilmelidir.

kullanilan esya temizligi

Kullanılan Eşyalar

Sadece dışarı çıkıldığında değil, evde kullanılan eşyalar bile belirli aralıklar ile dezenfekte edilmelidir. Korona virüs ile birlikte evleren taşınan iş hayatı, ev ortamlarının kullanımını fazlasıyla arttırdı. Bu durumlarda en çok kullanılan eşyalar örneğin bilgisayarlar sıkça temizlenmelidir. Özellikle, çocukların oyun alanları, bilgisayar veya tabletleri belirli aralıklarla silinmeli veya dezenfektanlar ile temizlenmelidir.

yuzey temizligi

Yüzey Temizliği

Başta herkesin özellikle ortak alanlarda temas ettiği kapı kolları, elektrik düğmeleri, musluklar olmak üzere masalar, halılar ve koltuk yüzeyleri sıklıklar dezenfekte edilmelidir. Bu alanları sabunlu su ile temizleyebileceğiniz gibi özel temizlik malzemeleri de kullanabilirsiniz.

Dünya sağlık örgütü yüzey temizliği için kloru etkili bir dezenfektan madde olarak önermiştir.

kiyafet havalandirma

Kıyafetler

Özellikle dışarı çıkmak zorunda kaldığımızda, eve döner dönmez giysilerin belirli bir alanda çıkarılması ve sonrasında birkaç saat havalandırılması önerilmektedir. Dışarı da fazlaca zaman geçirildiğinde veya öksüren hapşıran biri ile temas edilmesi durumunda ise giysilerin yüksek sıcaklıkta yıkanması tavsiye edilmektedir. Kıyafetlerin yanı sıra ayakkabılar da belirli bir süre dışarıda veya ayrı bir alanda bekletilmelidir.

merket alısverisinde hijyen

Marketten Alınanlar

Marketten alınan ürünlerin hazırlanması, ulaştırılması ve tüketiciye gelmesi belirli bir süreçtir. Bu süreç boyunca bu gıdalar, farklı insanların temasına maruz kalırlar ve bu nedenle korona virüsün bulaşma riski artar. Bu durumda altı çizilmesi gereken bir konu, korona virüsün gıda ile bulaşmıyor oluşudur, bahsettiğimiz konu gıdanın üretimden tüketime gelen olan sürecinde insan ile teması.

Öncelikle markete giderken kendi alışveriş çantamızı almak çok önemli. Buna ek olarak kendi çantamız veya plastik poşetler eve sokmadan önce dezenfekte edilmelidir. Çünkü yapılan bazı araştırmalar korona virüsün plastikte 3 güne, kartonda ise 24 saate kadar etki gösterdiğini tespit etmiştir.

Markete giderken, yanımızda mutlaka el dezenfektanı bulundurmalı ve sıklıkla bu dezenfektanı kullanmalıyız. Buna ek olarak, marketlerin girişlerinde bulunan dezenfektanlarda kullanılabilir.

Market tercihi yaparken, daha az kalabalık alanlar seçilmeli, alışveriş sırasında ise mümkün olduğunca ürünler temastan kaçınılarak göz ile seçilmelidir. Alışveriş sonunda ise mümkün olduğu kadar temassız kasalar tercih edilmelidir.

kargo paket servis

Kargo Paket Servis

Korona virüs döneminde, özellikle mağazaların kapalı olduğu dönemde internet alışverişlerinin fazlaca arttığı gözlemlenmiştir. Bu durumda kişilerin evlerine gelen kargolar artmıştır. Aynı market alışverişinde olduğu gibi eve kargo geldiği anda poşeti dezenfekte edilerek çıkarılmalı ve atılmalı veya açık bir alanda bekletilmelidir. Buna benzer olarak paket servisten de olabildiğince uzak durulmalıdır. Hem paket servis hem de kargo zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır çünkü bu tarz ürünler tüketiciye ulaşana kadar bir sürü kişi ile temasta bulunuyor. Zorunlu kalınan durumlarda ise bu paketler dezenfekte edilerek eve alınmalı ve çıkartılan poşet atılmalı veya havalandırılmalıdır.

maske ve el temizligi

Maske

Maske takılırken ellerin temiz olması çok önemlidir, aynı şekilde maske takıldıktan sonra da eller olabildiğince maskeden uzak durmalıdır. Maske 4 saatte bir değiştirilmeli ve kullanılan maske bir poşet içine konularak çöpe atılmalı ve eller dezenfekte edilmelidir.