Çocuk Aktivitelerinden Puzzle Yapmanın Değeri

Çocuk aktivitesi puzzle

Çocuk Aktivitelerinden Puzzle Yapmanın Değeri

Söz konusu çocukları olduğunda tüm ebeveynler fazlasıyla hassastır. Miniklerinin sağlıkla büyüdüğünü izlemek; onun çocuk gelişimi açısından geride kalmadığını gözlemlemek ve çocuklarını iyi bir birey olarak yetiştirmek tüm anne-babaların öncelikli isteklerindendir. Ebeveynler sıraladığımız tüm bu isteklere ulaşmak için, çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmeye önem verirler ve bu fikirleri doğrultusunda miniklerle yararlı çocuk aktiviteleri yaparlar. Bu aktivitelerden biri de şüphesiz ki puzzle yapmaktır. Bugün sizler için hazırladığımız bu içerikte puzzle yapmanın çocuk gelişimi açısından değerine değineceğiz. Fakat siz daha çok çocuk aktivitesine ulaşmak isterseniz “Çocuklarla Evde Yapılabilecek Aktiviteler” yazımızı okumanızı öneririz.

Puzzle Nedir?

Küçük şekillerle bir bütün oluşturmak için hazırlanmış hobi malzemesine puzzle denmektedir. Türkçe’de yapboz ismiyle anılan puzzlelar yetişkinler için bir hobi eşyası olmasının yanı sıra çocuklar için de oldukça yararlı bir oyuncaktır.

Puzzle Kazanımları

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzla birlikte puzzle yapmak istiyorsanız fakat bu çocuk aktivitesinin ne kadar faydalı olduğunu bilmiyorsanız içeriğimizin bu bölümünü dikkatle okuyun!

Puzzle yapmanın faydalarına geçecek olursak,

  • Tek başına yalnızca bütünün ufak bir detayı olan parçaların birleştirilmesi mantığına dayanan puzzle, tanımdan da anlaşılacağı üzere yapımı sırasında büyük bir zihinsel çaba gerektirir. Özellikle çocukların puzzle yapmak için çaba harcamaları onların zihinsel gelişimini büyük oranda destekler.
  • Çocuğunuzla puzzle yapma yolculuğuna el ele çıksanız bile, bir süre sonra onu bu yolculukta yalnız bırakmalısınız. Sonrasında parçaları bir araya getirerek yapbozu tek başına tamamlayan çocuğunuzun özgüven duygusunda bir artış olacaktır. Yani miniğiniz puzzleını kendisi yaparak yeni bir şey başarmanın hazzını tadacaktır. Bu haz da onun özgüvenini destekleyecektir.
  • Günümüzde yani teknoloji çağında çocukların tabletlerle gereğinden fazla vakit geçirdiğini gözlemlemek mümkün. İnternet ile istedikleri çizgi filme ya da oyuna çabucak ulaşabilen çocuklar sabırsız oluyor. Bu noktadan hareketle de puzzle, miniklere sabırlı olmayı öğretme noktasında önem kazanıyor. Çünkü puzzleı hemen yapamayan çocuklar onu yapmak için emek harcarken farkında olmadan sabırlı olabilmeye ilk adımı atıyorlar.
  • Her yaş grubuna özel farklı sayıda parçadan oluşan puzzlelar vardır ve bu puzzlelar tasarımcıları tarafından çocukların bulundukları yaş grubuna uygun şekiller içermektedir. Yani çocuklar yaşlarına uygun puzzlelar yaparak yeni şekillerle, yeni renklerle tanışırlar. Bu da onların yeni bir kazanım elde etmesi anlamına gelmektedir.
  • Puzzle yapma sırasında çocuğunuz elindeki parçaları birleştirerek o bütünü elde etmeyi hedefler. Yani çocuğunuz puzzle yaparak önce bir şey hedeflemeye sonra da bu hedefe ulaşmak için çabalamaya alışır. Hedef bilincinin ne denli önemli olduğunu düşündüğümüzde puzzleın çocuklara kattığı bu değerin önemini kolaylıkla anlayabiliriz.
  • Çocuklar için yapılan puzzlelar büyük parçalardan oluşmaktadır. Miniğin puzzle yaparken bu büyük parçalarla ilgilenmesi onun kaba motor becerilerini desteklemektedir. Ayrıca çocuğun yapbozun parçalarını bulunduğu yerden kaldırması da onun ince motor becerilerinin gelişimini desteklemektedir.
  • Çocuğunuzun ileride yapacağı mesleği dahi belirleyecek etmenlerden biri de; el göz koordinasyonunun gelişkinliğidir. Puzzle yapan çocuğun hızlıca eline aldıklarını yerine yerleştirme isteği, onun el göz koordinasyonunun gelişiminde önemli bir rol oynayacaktır.

Puzzleların çocuklara kattıkları yukarıda sıraladığımız gibidir. Siz de bu anlatılanlardan yola çıkarak puzzle yapma eylemini çocuğunuzun zihinsel gelişim seviyesini maksimize eden bir aktivite olarak görmektense, onun çocuk gelişimini destekleyici bir aktivite olduğunu düşünmelisiniz.

Çocuğunuz Kaç Yaşında Puzzle Yapmaya Başlamalı?

Ebeveynlerin puzzle yapmayı kaliteli bir aktivite olarak gördüğü için çocuklarının puzzle yapması konusunda istekli olduklarını dile getirmiştik. Bu noktada anne ve babaların akıllarında beliren bir diğer soru da; çocuklarının ne zaman puzzle yapmaya başlayabilecekleri oluyor. Sıradaki bölümümüzde bu sorunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

Puzzle, içeriğimizin başından beri belirttiğimiz gibi bir aktivitedir ve çocukların yapılan aktivitelerden verim alması için gereken unsur; çocuğun gerçekleştirdiği aktiviteden keyif almasıdır. Yani çocuğunuz puzzle yapmaktan keyif almaya başlayacak bir erişkinliğe ulaştığında onunla puzzle yapmaya başlayabilirsiniz. Uzmanların bu konudaki önerileri, puzzle yapmak için 2-3 yaşın yerinde olduğudur.

Yaş Gruplarına Göre Puzzle Seçimi

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan bir diğeri de; çocuklarına alacakları puzzleların kaç parça olması gerektiğidir. Uzmanların konuya dair önerilerini listeleyecek olursak;

2-3 yaş için önerilen puzzlelar: 4 ya da 12 parçadan oluşmalıdır.

3-5 yaş için önerilen puzzlelar: 12 ya da 50 parçadan oluşmalıdır.

5-6 yaş için önerilen puzzlelar: 50 ya da 100 parçadan oluşmalıdır.

Hazırladığımız tüm içerikten de anlayabileceğiniz gibi puzzlelar çocuk zihinsel ve fiziksel gelişimini fazlasıyla destekleyen bir aktivitedir. Siz de bu noktadan hareketle çocuğunuzun puzzle yapması noktasında çok istekli olabilirsiniz. Ama unutmamalısınız ki her çocuk farklıdır; her çocuk özeldir. Yani sizin çocuğunuz puzzle yapmak istemeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız çocuğunuzun puzzle yapması için çok ısrarcı olmaktansa onun isteklerine saygı göstermelisiniz. Son olarak miniğinizin zihinsel becerilerini destekleyecek bir öneri daha isterseniz sizi ÇocukluDünya’daki Zeka Kartları bölümüne davet ediyoruz.