Çocuklar ile Uçak Yolculuğunu Kolaylaştırmanın Yolları

çocuklar ile uçak yolculuğu

Uzun uçak yolculuklarında çocuklarınız ile yolculuk yapmak bir kargaşa haline mi geliyor, ya da onları uçuş sırasında oyalayacak aktiviteler mi arıyorsunuz? Hadi birlikte çocuklarda uçak yolculuğunu kolaylaştırmanın bazı yollarına bakalım.

Oyuncaklar

uçak yolculuğunda çocuklara oyuncak

0-6 yaş çocuklar için oyuncakların zannettiğimizden de büyük etkisi vardır. Oyuncaklar arasından çocuğunuzun en sevdiklerini yanınıza alarak yolculuğa çıkabilirsiniz. Çocuklar çabuk sıkılabilen bir yapıya sahiptirler bu yüzden oyuncaklarda çeşitli olmak uçuşunuzun kolaylaşmasını sağlayacaktır. Örneğin en sevdiği oyuncak ayısından sıkıldığı ve mızmızlanmaya başladığı zaman hemen onun dikkatini başka sevdiği bir oyuncak olan oyun hamurlarında toparlayabilirsiniz. Çocuklar dünyayı araştırmaya ve incelemeye algıları çok açık olduklarından dolayı oyun hamurunu incelemek, yapısıyla oynamak onlara ilginç gelebilir. Bir diğer yandan eğer çocuğunuz oyun hamuru gibi şeylerle oynayamayacak kadar küçük ise zekâ kartları ve gene sevdiği bir pelüş oyuncağı tercih edilebilir. Çocuğunuz ağlamaya başladığında pelüş oyuncağını onunla bir arkadaş gibi konuşturarak elinizle pelüş oyuncağı oynatmak dikkatlerinin dağılmasını sağlayıp ağlama krizi sırasında ilgisi daha önce konuştuğunu fark etmemiş olduğu o oyuncağa kayacaktır. Aynı zamanda zekâ kartları da gerek renkleri gerek görsellerin dikkat çekiciliği olsun çocukların ilgisini çekerek dikkatlerini dağıtmalarını sağlayacaktır.

Aktivite Oluşturmak

Çocukların dikkatlerini toparlamak adına çeşitli aktiviteleri uçuş sırasında da uygulayabilmek mümkündür. Boya kalemleri ve boyama kitapları onlar için uzun süre dikkat dağıtıcı faaliyetler olabilir. Sıkıldıkları anda boyamaya siz de dâhil olup birlikte eğlenceli anlar yaratabilirsiniz. Bir başka aktivite olarak birlikte kelime oyunları tercih edilebilir. Ben neyim (Tuttumculuk)? Son zamanlarda çocukların ilgisini çeken oyunlardan birisidir. Oyuna göre; mekânın içinde bulunan herhangi bir kişi veya nesneyi bir kişi aklında tutar ve “Tuttum” der. Daha sonrasında karşıdaki kişi de onun aklında ne tuttuğunu aklındaki nesnenin, rengini, şeklini, büyüklüğünü veya küçüklüğünü, cinsiyetini vb. sorular sorarak bulmaya çalışır. Bu durum hem çok fazla kişi ile uçuş yapıldığından dolayı hiçbir eşya gerektirmeksizin çocuğun ilgisini ve algısını açarak renkler, sayılar, şekiller ile pratik yapmasını sağlayıp hem de çocuğa keyif vererek uzun süre oyalanmasını sağlayacak oyunlardan birsidir. Örneğin anne aklından kırmızılı şapkalı bir kadını tutar ve “Tuttum” der daha sonrasında çocuk rengini, şeklini, cinsiyetini sorarak mekânın içinde bu kişiyi veya nesneyi aramaya başlar. İlk başta çocuğun oyunu kavrayabilmesi adına soruları sizin sorarak bulmanız daha kolay bir yoldur.

Kıyafetler

uçak yolculuğunda çocuk kıyafeti

Özellikle 0-6 yaş gurubu çocuklarda kıyafetlerin yedeğini bulundurmak çok önemlidir çünkü bu yaş grubunda gerek yemek kazaları, gerek tuvalet problemi gerek hareketli oldukları için üstlerinin kolaylıkla kirlenebiliyor olmasından dolayı çok önemlidir. Bebeğiniz 0-2 yaş aralığında ise sürekli bez değiştirme durumundan dolayı tek parça bodyler bulundurmak pantolon, tişört vb. kıyafetler bulundurmaktan daha pratik olabilir. Eğer çocuğunuz 3-6 yaş aralığında ise yanınıza bolca tişört, atlet, külot, uçuş sırasında rahat edebilecekleri eşofmanlar, taytlar bulundurmak ya da tercih etmek daha mantıklı olabilir.

uçakta bebek emzirme

Emziren Anneler

Emziren anneler için uçak yolculuğu belki de daha zorlayıcı bir faktördür. Uzun yolculuklarda sütün yeterli olmamasından dolayı bebek ve anne arasında zorlayıcı bir süreç gerçekleşiyor olabilir. Bundan dolayı uçuştan önceki günde annenin sütü arttıran ve gaza sebep olmayan besinler tüketmeleri çok önemlidir. Geceden sütü sağarak biberonlarda muhafaza edilerek uçuş için ek süt oluşturulabilir. Diğer bir yandan bebeğin gaz atakları için rahatlatıcı masajları öğrenerek fitilleri yanınızda bulundurmak da akıllıca bir tercih olabilir. Ek gıdaya geçmiş bebeklerde ise gene gaz yapmayan, uçuş sırasında onların bünyesini rahatsız etmeyecek ve yemeyi sevdikleri besinler yanınıza alınabilir.

Uyku ve Çocuk

Uçak yolculuğundan önce eğer çocuk uykusunu güzel bir şekilde almaz ise muhtemelen yolculuk sırasında hem onun için yeni bir atmosfer olan uçakta hem de uçuşun uzun sürebilmesinden dolayı huzursuz ve mızmız olacaktır. Bu yüzden bir önceki gece ve uçuş sırasında çocuğu uyumaya teşvik etmek de önemlidir. Sakinleştirici şarkılar veya videolar bu süreçte tercih edilebilir. Başka bir tercih olarak da çocukların en sevdikleri masal kitaplarını da uzun uçuşlarda yanınıza alarak hem onları oyalayabilir hem de dingin bir ses tonu ile kitabı okuyarak uykularının gelmesini sağlayabilirsiniz. Şarkı söyleyen oyuncaklar da uykuyu kolaylaştırmak adına yanınıza almak iyi bir tercih olabilir.

ebeveyn uçak yolcuğu

Ebeveyn ve Uçuş

Her ne kadar uçuş çocuklar için zor bir faktör gibi gözükse de ebeveyn için de yıpratıcı bir süreçtir. Bundan dolayı ebeveynin de uçuştan önce uykusunu güzelce almış olması, çocuğuna aldığı gibi kendisine de yedek kıyafetler almış olması önemli olmakla birlikte yorucu bir güne başlamadan önce vitamin alarak bağışıklığı desteklemek ebeveyn için iyi bir fikir olabilir. Sabır edebilmek ve çocuğu nazik bir dil ile yönlendirebiliyor olmak kolay bir uçuşun anahtarıdır. Bunlardan dolayı da ebeveynin kendisine de özen gösteriyor olması hayati bir faktördür. Özellikle anneler ve bebekler. Bebek ilk 2 sene boyunca bedenen ve zihnen anne ile bir bütün olmasından dolayı annenin stresini ve olumsuz ruh halinden etkilenerek huzursuz olabilmektedir. Tüm bunlardan dolayı kolay bir uçuş sağlamak için her şeyden önce ebeveynin kendisini iyi hissediyor olması ve çocuğun da kendisini iyi hissetmeye yöneltecek bir faktör olabilir.

 

Bu yazı Gizem Ezgi Akyol tarafından hazırlanmıştır.