Çocuk Doktoru Seçimi Nasıl Yapılır

Doğru Doktor Seçimi Nasıl Yapılır

Günümüzde her anne ve babanın dikkat etmesi gereken konulardan birisi doğru doktor seçimi yapılmasıdır. Doğru doktor seçimi bebek ve çocuk gelişimi üzerinde önemli bir rol oynar. Özellikle bebeğin birinci yaşında haftalık, aylık kontroller bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminin olması gerektiği gibi gidip gitmediğini belirlemede kritik bir etkendir ve doktorunuzun bunları takip edebilecek, sizi doğru yönlendirebilecek, güvenilir birisi olması önceliğinizdir.

Doğru Doktor Seçimi Tavsiyeleri

Doktor seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan birisi doktorun ne zaman seçileceği ve ebeveynlerin doktorlar arasındaki iletişimdir. Hamilelik sürecinin hem bebek hem de anne için sağlıklı geçmesi için bunların önceden belirlenmesi tavsiye edilir.

Doktor Ne Zaman Seçilmeli

Doktor seçiminizi doğumdan sonrasına bırakmamalı, doğum öncesinde karar vermelisiniz zira doktorunuzun özgeçmişini araştırmak ve doktorlar aranızdaki iletişimin sağlıklı olup olmadığını, uzun bir dönem boyunca verimli, kopuksuz iletişim kurup kuramayacağınızı öğrenmek için zamana ihtiyacınız olacaktır.

Doktor ile İletişim ve Ulaşılabilirlik

Hamilelik boyunca doktorunuzla kuracağınız iletişim bu süreçteki en önemli unsurlardan birisidir. İstediğinizde zaman fark etmeksizin rahatça ve çekinmeden soru sorabileceğiniz, güvenebileceğiniz ve ihtiyacınız olduğunda kolayca ulaşabileceğiniz birisi olması şarttır. Ayrıca doktorunuzun her sorunuzu dikkatle dinlemesi, bunlara açık ve net cevaplar vermesi de önemlidir. İletişim kolaylığının yanı sıra doktorunuzun ulaşılabilirliği de hamilelik sürecinizi etkiler. Örneğin anne hamilelikte sorun yaşıyorsa doktora en kısa zamanda ulaşabilmesi kritiktir. Bu yüzden doktorunuzu yaşadığınız yere yakın bir hastaneden bulmanız tavsiye edilir. Eğer uzak hastanede bir doktor seçerseniz hem psikolojik olarak rahat edemez, strese girer hem de kontrol için gidiş gelişlerde anne ve bebek yorulur.

Doktorun Özgeçmişi ve Deneyimi

Doktorunuzu seçerken dikkat etmeniz gereken diğer bir faktör ise doktorun deneyimidir. Eğitimini nerede tamamladığı, hangi alanda uzmanlaştığı, tıptaki yeniliklere güncel kalıp kalmadığı, sürekli bilgi dağarcığını genişletmesi, sorduğunuz sorulara bilimsel bir yaklaşımla herkesin anlayabileceği bir dille doğru cevaplar verebilmesi ve ne kadar sürelik bir deneyime sahip olduğu araştırılmalıdır. Henüz yeni mezun olmuş, tecrübesi az, farklı vakalar görmemiş ya da çok uzun süre önce mezun olmuş ve günümüz teknolojisinden çok anlamayan, yeni tıbbi yaklaşımları takip etmeyip uygulamayan bir doktor tercih edilmemelidir. Yeterince farklı vakalar görüp tecrübe sahibi olmuş, işini severek ve özverili yapan bir doktor bulunmalıdır.

çocuk doktoru

Hastaya Yaklaşım

Doktorun tecrübesi kadar hastaya yaklaşımı da önemlidir. Bebeklere samimi ve nazik biçimde yaklaşan, çocuklara karşı nasıl davranması gerektiğini bilen, annenin ve bebeğin sağlığı için alınabilecek bütün tedbirleri önceden alan, eğer uzmanlığı yetmeyen bir sorunla karşılaştıysa başka bir uzmanı önerebilen profesyonellikte bir doktor bulunulmalıdır.

 

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren bebek gelişimi hakkında bilgi almak ister misiniz? Doğru uzman bilgisini doğru zamanda almak ve bebeğinizin doğumundan itibaren eğitici oyun ve gelişimi destekleyici etkinlikler için CocukluDunya.com ‘a üye olmayı unutmayın.

 

Hamileler İçin Doktor ve Hastane Seçiminde Tavsiyeler yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

 

 

Bu yazı Azra Su Akbaş tarafından yazılmıştır.