Bebek Beslenmesinde Kullanabileceğiniz Baharatlar

Bebek Beslenmesinde Kullanabileceğiniz Baharatlar

Anne ve babaların en sık yüzleştiği problemlerden birisi çocukların yemeklerini kabul etmemesidir. Bu problem özellikle anne sütünden ek gıdaya geçiş dönemlerinde yaşanır. Peki bebeklerinizin aldığı gıdaları kabul etmesi ve iştahsızlık yaşamaması için ne gibi yöntemler kullanılabilir? Mamalarda baharat kullanımı bu noktada devreye girer.

Bebekler anne sütü içtikleri dönem boyunca annelerinin tükettiği gıdaların tatlarına -baharat tatları dahil olmak üzere- aşina olmaya başlarlar. Kısacası çocuklara doğrudan baharat verilmese dahi az da olsa tatları tanıdıktır. Bu sebeple bebeğiniz baharat tüketimi için çok küçük olmadığı sürece mamalara az miktarda baharat koymaktan çekinilmemelidir. Farklı baharatların doğru kullanımı bebeklerin ilerideki tat yelpazesinin gelişmesine yardımcı olacak ve yeni tatlara da daha açık olmasına yarayacaktır. Yeni tatlar sayesinde bebeğiniz ek gıda kullanımını reddetmeyecek, iştahsızlık ve az yemek gibi sorunlarını çözecektir.

Bebeklere Ne Zaman Baharat Verebiliriz?

Pediatrilerin görüşlerine göre bebeklere baharat verimi için en az 6-8 ay beklenmelidir. Eğer bebekte hazımsızlık ve mide problemleri gibi sorunlar varsa bu dönem süresi 1 yıla kadar uzatılabilir. Baharat kullanımına başladığınızda ise bebeğin size oranla çok daha küçük mide ve bağırsakları olduğunu unutmamak kritik noktalardan birisidir. Kullanacağınız baharatları az miktarda, baskın olarak kullanmamaya ve baharat kullanımlarından sonra yeni bir baharat kullanmadan aralık bırakmaya özen göstermelisiniz. Aksi taktirde bu çocuğunuzda hazımsızlık, mide ve gaz sorunlarına yol açabilir.

Bebek Mamalarında Hangi Baharatlar Kullanılabilir?

Bebek mamalarınızda ve pürelerinizde kullanabileceğiniz çeşitli baharatlar vardır. Bunlardan bazıları karabiber, fesleğen, zerdeçal, kekik, nane, tarçın, tatlı kırmızı biber ve zencefildir. Bunların yanı sıra aileler bebeklerine genellikle tuz ve şeker verir fakat bunların kullanımına 1 yaşından önce başlanması yanlıştır ve tuz ve şekeri doğal yollarla yedikleri besinlerden almaları gerekir.

Karabiber: Anne sütünden gıda geçiş süresince bebeğinizde ortaya çıkabilecek mide bulantılarına ve kusmalarına önlemekte yardımcıdır. Ayrıca grip gibi hastalıkları iyi gelir, boğaz ağrısını yatıştırır ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Püre veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

Fesleğen: Fesleğen kullanımının bebekler için birçok faydasından bazılarına bebeklerdeki sürekli kusmayı ve mide bulantısını durdurmada yardım etmesi, ishali önemesi, bebeğinizi yatıştırmasını ve uyku problemlerini düzeltmesini örnek olarak verebiliriz.

Zerdeçal: Mide ağrıları, bulantıları ve baş ağrısına iyi gelmekle beraber göz gelişimine katkı sağlar.

Kekik: Bebeklerde görülen alerjik reaksiyonlara ve bakterilerin yola açtığı akneleri tedavi amaçlı kullanılabilir. Ayrıca öksürük problemlerine iyi gelir. Bu baharatı bebeklerin çorbalarına koyabilirsiniz.

Nane: Çorbalara eklenebilecek bu baharat öksürüğe, bronşite, mide bulantılarına ve kusmalarına, karın ağrılarına ve gaz problemlerine iyi gelir.

Tarçın: Yüksek oranda lif ve kalsiyum içeren bu baharat bebeğinizin kemik gelişimine katkıda bulunur. Yoğurt ve meyve pürelerinize koyabilirsiniz.

Tatlı Kırmızı Biber: A, B6, C vitaminleri ve Kalsiyum ve lif içerir. Bu baharatı çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

Zencefil: Bebeklerinizin mide ağrıları, bulantılarını ve kusmalarını önlemekte yardımcı olur. Bunu çorbalara ya da pürelere ekleyebilirsiniz.

Hamilelik sürecinde de mide bulantılarınıza ve kusmalarınıza yardımcı olabilecek saymış olduğum bu baharatlar dışında başka baharatlar da deneyebilirsiniz fakat bebeğinize verirken miktarı çok az tuttuğunuzdan emin olmalı ve kullanım aralıklarını az tutmamaya özen göstermelisiniz.

 

Azra Su Akbaş tarafında yazılmıştır.