Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Yemek Tarifleri | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Bebeklerde Anne Sütü ve Ek Gıda Tarifleri

Tarih: 9 Kasım 2018 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Anne Sütü ve Ek Gıda Tarifleri

Anne Sütü ve Bebek Yemek Tarifleri


Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı Raysa Büyükbahar Uzunyol’a merak ettiğiniz soruları sorduk. İşte cevapları burada:


Bebeklerde anne sütü ne zamana kadar verilmeli?

Amerika Pediatri Akademisine göre bebek beslenmesi için 6 ay boyunca yalnızca anne sütü öneriliyor. 6 aydan sonra katı yiyecekleri de beslenmeye yavaş yavaş ekleyip, bebek gelişimi için en az 1 yıl boyunca anne sütünün sürdürülmesi öneriliyor. Aynı zamanda, 1 yıldan sonra da anne ve bebeğin dilediği kadar anne sütünü sürdürebileceği üzerinde duruluyor. Anne emzirmeyi bırakması gerektiği hakkında etrafından baskı hissedebilir. Bu durumda bebeğinin sağlığı için faydalı olduğunu ve bu şekilde tercih ettiğini söyleyebilir.

Anne sütünü arttıran yiyecekler nelerdir?

Su… Su… Su… Bebek emzirme döneminde anne dengeli beslenmeye özen göstermelidir, enerji seviyesi çok düşük sıkı diyetlerden uzak durmalıdır ve su tüketimine önem vermelidir. Anne sütü yapan mucizevi tek bir gıda yoktur.

Ek gıdaya geçiş sürecini nasıl yönetmeliyiz? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekleri ek gıdaya geçirirken dikkat edilmesi gerekenler?

Ek gıdaya geçiş süreci ideal olarak bebek 4 – 6 aylık olduğunda başlamalıdır. Amerika Pediatri Akademisine göre katı yiyecekleri 4 ay bekleyip vermek bebeklerde egzama gibi bağışıklık sistemi ile bağlantılı birçok sağlık problemi riskini azaltıyor.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeklerde ek gıdaya geçiş tarifleri

Yumuşak sebze ve meyveler, püre haline getirilmiş et ürünleri gibi demirden zengin yiyeceklerle başlamakta fayda var. Bebeğin boğazına kaçma riski olan üzüm, kuruyemiş, patlamış mısır gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Anne bebeğini ek gıdalara alıştırırken zorlamadan kaçınmalıdır. Hatta bebeğin elleriyle yiyecekle oynayıp keşfetmesine izin vermelidir.

Katı mamaya geçiş süresinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri, her bir yeni yiyeceğin 2 – 3 gün ara ile verilmesidir. Örneğin, bebeğe ilk defa muz veriliyorsa, aynı gün başka yiyecek vermekten kaçınılmalıdır ve muz 2 – 3 gün üstüste verilmelidir. Böylece bebeğin yiyeceğe karşı herhangi bir reaksiyon gösterip göstermeyeceği de ortaya çıkmış olur.

Bebek 6 – 9 aylıkken ek gıdaya geçişte anne sütüne ek olarak günde 2 – 3 defa ek gıda verilebilir. 9 – 12 aylıkken ise günde 4 defa ek gıda verebilirsiniz. 1 yaşından itibaren, bebeğin düzenli olarak ana ve ara öğün saatleri olmalıdır. Anne, o saatlerde düzenli olarak bebeğe yiyecekler sunmalıdır. Bebek 1 yaşına geldiğinde artık birçok çeşit katı gıda tüketebilir. 18 aylık olduğunda ise bebeğin yaşantısında anne sütü daha az, katı yiyecek daha fazla yer almalıdır.

Bebeklerde gece beslenmesi ne sıklıkta yapılmalıdır?

Bebeklere ilk 6 ay her 2 – 3 saatte bir anne sütü verilmelidir. Bebek büyüdükçe bu süre daha uzatılmalı, böylelikle hem bebek hem de annenin gece uyku sürelerinin uzaması sağlanmalıdır.





Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı Raysa Büyükbahar Uzunyol beslenme üzerine videosunu mutlaka izleyin.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X