Bebek Gelişim Tablosu | Çocuklu Dünya
 

Ay Ay Bebek Gelişimi

Anasayfa
Ay Ay Bebek Gelişimi

Ay Ay Bebek Gelişimi

İlk aylarda bebek gelişimi oldukça hızlıdır ve anne-babaların gelişimi desteklemesi için bebeğin her alandaki gelişim basamaklarını biliyor olması gerekir. Bebeğin fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişiminin yanında beslenme, uyku ve sağlık gibi alanlar hakkında da bilgi sahibi olmak hem anne-babanın kendine güvenini destekler hem de bebek bakımını kolaylaştırır.

Ay ay bebek gelişim özelliklerini aşağıdaki yazılarımızla öğrenebilirsiniz:

Bebeğinizin gelişimini ay ay takip etmek için ücretsiz üye olun

13-14-15 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

Ay ay bebek gelişimini inelerken bu ayda bebek itmeli çekmeli oyuncaklardan hoşlandığı görülür. Tekerlekli saplı oyuncakları itip çekerek veya küçük bir sandalyeyi iterek farkına varmadan yürür. Bebeğin el becerileri de gelişmiştir. Kalın sayfalı bir kitabın sayfalarını çevirmek, kalem kağıt görünce kağıdı karalamak, nesneleri üst üste koymak, geometrik şekilleri uygun deliklerden atmak, küçük nesneleri dar boğazlı kapların içine atmak, "tak-çek" şeklinde olan kapakları açıp kapatmak, halkaları çubuğa geçirmek bu yaştaki bebeklerin en sevdiği aktivitelerdir. Bir şey başardığında, taklit yaptığında veya bir ses çıkardığında senden onay ve alkış bekler. Başarılarını onayla, kutla ve alkışı ondan esirgeme.

Bebeğinizin gelişimini destekleyecek eğitici oyunları görmek için tıklayın

16-17-18 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

Yürümekte ustalaşan bebek, eline bir şey alıp yürüyebilir, bir ses duyduğunda başını sese doğru çevirip yürümesine devam edebilir, önündeki merdivene tırmanabilir. İnemese de çıkabilir, her fırsatta alçak bir koltuğa, bir sedire tırmanabilir. Uzun oturmaktan hoşlanmadığı için evin içinde sürekli gezinir, eline geçirdiğini çekip sürükler. Yetişkinlerin yemek yeme, el yüz yıkama ve diş fırçalama gibi aktivitelerini taklit eder. Sokakta ve kitaplarda gördüğü hayvanları tanır, adları söylenince gösterebilir. Yüz kısımları ile beden kısımlarını bilir. Kendi kendine uzun uzun konuşur, bu konuşmada anlamlı sözcük azsa da günlük konuşmayı andıran birçok kelime vardır. Odada bulunan herkesin ona bakmasını onu alkışlamasını ister. Kendi kendini alkışlayabilir. Alkışlamayı devam ettirmek için şirinlikler yapabilir.

Bebeğinizin tüm yeteneklerini geliştirmek için üye olun

 

19-20-21 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

Artık koşmaya başlayabilir. Koşmanın yanında elinden tutulduğunda merdiven inip çıkmak da oldukça keyif aldığı bir aktivitedir. Bunları yapabiliyor oluşu artık vücudunun geliştiğini ve bebeğinin de kendine güvendiğini gösterir. Yemek yedirirken bir kaşık da onun eline verirsen kendi kendine yemek yemeyi dener. Boyunun yettiği dolapları, çekmeceleri açabilir ve kapatabilir. Bazı kazaları önlemek için yetişebildiği dolaplara ve çekmecelere oynayabileceği ve onun için tehlikeli olmayan eşyaları koyabilirsin. Bu aylarda bebek müzik dinlemekten zevk alır, müzik eşliğinde tempo tutarak sallanabilir, el çırpabilir. Kitap okunmasından, çevredeki konuşmaları dinlemekten, anlamlı sesler çıkarmaktan hoşlanır. Bu dönemde bazı korkuları olabilir. Korktuğunda yanında olmak, onu sakinleştirmek ve güvende olduğunu hissettirmek önemlidir.

Çocuğunuzun yeteneklerini oyun yoluyla geliştirmek için ücretsiz üye olun

22-23-24 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

Bu ayda çocuk bedenine eskisinden daha fazla güvenmeye başlar ve çoğu şeyi senden yardım istemeden kendi kendine yapmaya çalışır. önceden tek bir talimatı yerine getirebilirken, artık peş peşe verilen iki talimatı aklında tutup yerine getirebilir. Söyleneni yapmada her zaman istekli olmayabilir. Yatmak, yemeğe oturmak, meyvesini bitirmek, giyinmek, beslenmek... İstemediğinde "Hayır, Yok" sözcüklerini bir önceki aylardan çok daha sık kullanabilir. Verdiğin komut yapılması gereken bir işi ifade ediyorsa, bunu yerine getirmesi için kararlı davran. Bu dönemde yetişkin denetiminde kısa süre bir çocukla oynayabilir, bir çocuk grubunun içinde durabilir. Bu dönemde bebek geceleri daha sık uyanabilir, ağlayabilir, hatta uyandığında anne-babanın yatağına gitmek isteyebilir. Uyandığında onu sakinleştirmek, güvende hissetmesini sağlamak, tekrar yatağa yatırmak, ihtiyaç duyuyorsa yanında yatmamak şartıyla bir süre yanında durmak, sırtını okşamak, biraz su içirmek faydalıdır.


Çocuğunuzla evde oynayabileceğiniz eğitici oyunları görmek için tıklayın

 

24 AY ÇOCUK GELİŞİMİ

2 yaş çocuk gelişimi 2 döneme ayrılmaktadır;

2 yaşında olan bebeğiniz için sık sorduğunuz sorulardan biri de 2 yaşındaki bebek neler yapabilir? Aşağıda ay ay bebek gelişimi olarak 2’ye ayırdığımız süreçleri dikkatle inceleyiniz.

25-30 Aylık Çocuk Gelişimi

önceki dönemlerde düşe kalka yürüyen çocuk artık etrafına dikkat ederek koşabilir, zıplayabilir ve tek ayak üstünde bir süre durabilir. Bu dönemde anne-baba ile top oynamaktan keyif alır. Verilen talimatları yerine getirmek için çözümler üretir. Kullanmaya başladığı kelime sayısının arttığını gözlemleyebilirsin. Artık iki kelimeden oluşan anlamlı cümleler kurabilir. Annenin/ babanın/ bakıcının söylediği 1-2 kelimeyi veya sayıyı arka arkaya tekrarlayabilir. Arka arkaya söyleyeceğin 2 kelime veya sayıyı tekrar etmesi çocuğun anlık hafıza gelişimine yardımcı olur. En başta yapamasa bile, ara ara denediğinde yapabildiğini göreceksin. İşitsel dikkati iyi ise, çocuk bellediği bir iki kelimeyi hatırlayıp tekrarlayabilir.

31-36 Aylık çocuk Gelişimi

çocuk ayakta durmayı öğrendikten sonra hızlı gelişim gösterir. Dengede durmayı öğrendikten sonra bir yerlerden zıplamak, koşarken aniden durup yön değiştirmek, top oynamak ve tırmanmak gibi aktivitelerden keyif alır. Her gün parkta, bahçede, jimnastik sınıflarında bu aktivitelere yer vermek çocuğun bedenini güçlendirir. çocuk gün boyu gördüklerini taklit etmeye başlar ve taklit ederek öğrenir. Bu yaş çocuğu için yetişkinle iletişim kurmak, yaşıtla iletişim kurmaktan daha kolaydır. İlk etkileşim aile içinde başlar. Daha sonra arkadaşlar ve başka yetişkinler de bu sürece dahil olur. Bu dönem, yeni yeni akranlarıyla oynamaya başlayabileceği bir dönemdir. Akranlarıyla kuracağı ilişkide, beklemek, ertelemek, sıraya girmek, çatışma çözmek gibi kavramlarla tanışacaktır. Yeni bir ortama girdiğinde adı sorulduğunda anne- babasının arkasına saklanabilir veya kısık sesle cevap verebilir, utangaç davranabilir. Ortama alışması ve güvenmesi için ona zaman tanımak gerekir.

Çocuğunuzun yeteneklerini oyun yoluyla geliştirmek için hemen tıklayın

 

3 YAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ 

3 yaş çocuk gelişimi 2 döneme ayrılmaktadır

3 yaş çocuğunuzun gelişiminde ona destek olabileceğiniz ve neler yaptığını anlamlandırabileceğiniz bazı ipuçlarını topladık.

3 yaş çocuğa neler öğretilir?  

37-42 Aylık Çocuk Gelişimi

Birkaç aydır yürüyen ve etrafta gezen çocuğun mesafe ve yön kavramları yanında hafıza ve kavrama yetenekleri de gelişmiştir. Bu dönemde yön kavramlarını öğrenmeye başlar. ön-arka gibi basit kavramlarla başlayıp sonrasında alt-üst, iç-dış gibi diğer zıt kavramları öğrenebilir. Elleri, bilek kasları geliştikçe sayfa çevirme, kağıt katlama, kalem tutma becerileri gelişir. çevresiyle daha fazla etkileşim halinde olduğu için etrafta olup bitenlerin daha çok farkındadır. Ona sorulan soruları algılama ve iletişim becerilerinin artması için soruları cevaplamaya motive edilmesi önemlidir. Bu yaştaki çocuğun temel ihtiyaçlarını kendi kendine karşılaması beklenir. çocuk da, yetişkinler gibi arkadaş edinir. Belli bir etkinlik için bir araya gelinen bir gruba katılmak daha kolaydır. Diğer çocuklarla bir araya gelebileceği fırsatlar yaratılması sosyalleşmesine yardımcı olur. çocuk; kabul edilir edilmez yolları deneyimledikçe, hoşuna giden gitmeyen tepkiler aldıkça, çevresindeki büyükleri izledikçe; duygularını ifade etmeyi öğrenir.

43-48 Aylık Çocuk Gelişimi

çocuklar bu yaşlarda oldukça hızlı koşabilir. Denge gerektiren düz bir hat üzerinde yürüme, salıncakta sallanma, tırmanma, yerde yuvarlanma gibi etkinlikler yapabilirler. Kas becerileri gelişen çocuğunu birlikte bisiklete binmek için motive edebilirsin. Pedal çevirmek ve bisiklet kullanmak el-göz koordinasyonunu geliştirir, kas gücünü arttırır. Bu yaşta çocuk artık kafa, beden, kollar ve bacaklar dışında ağız ve gözleri de çizimlerine katar. çiş ve kakayı kontrol etmeyi sağlayan kasların gelişimi 18. ayda tamamlanır. Ancak tam bir tuvalet kontrolü üç yaşından önce başarılamayabilir. Bu yaş çocuğu, gündüzleri tuvalet ihtiyacını kontrol etse bile, geceleri hala yardıma ihtiyaç duyabilir. çocuk, dünya ve insanlar hakkında sorular sormaya başlar. “Neden, nasıl, ne zaman” gibi soruları sıklıkla sorar. çocuk adım adım öğrenerek daha kolay ilerler. önce az parçalı yapbozları yapmaya başlar, başarıyı yaşadıkça hevesi artar ve daha fazla parçalıları yapmak ister. çocuk oyun kurmaya ve arkadaş edinmeye başlayabilir. Yaşıtlarına bilmişlik ve patronluk taslayabilir ve istediklerini yapamayınca mızırdanıp problem çıkarabilir. Aynı zamanda espri anlayışı gelişmeye başlayan çocuk komik durumlara gülebilir.

Çocuğunuzun yeteneklerini oyun yoluyla geliştirmek için hemen tıklayın

 

4 YAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ 

4 yaş çocuk gelişimi 2 döneme ayrılmaktadır

4 yaşındaki çocuğunuzun hareketleri artık hızla değişmeye başlar ve ay ay gelişim sürecini takip etmekte zorlanabilirsiniz. Ona bu süreçte fiziksel ve zihinsel olarak öğretebileceğiniz birçok durum söz konusudur.

49-54 Aylık çocuk Gelişimi

Boyu uzayan, kasları güçlenen, dengede durabilen, daha esnek hareketler yapabilen, birden fazla şey yapma becerisi artan bu yaş çocuğunda denge ve koordinasyon desteklenmelidir. çocuklar oradan oraya koşarken, eğilip doğrulurken denge ve koordinasyon becerileri gelişir. Bu dönemde zaman bildirme kavramı henüz kazanılmamıştır ancak dün-bugün-yarın kavramını bilebilir; önce-şimdi-sonra kavramını bilebilir. Sabah ve akşam kavramlarını bilebilir, olayların oluş sırasını zamana göre anlatabilir. çocuk, güven duygusu geliştikçe istediklerini ertelemeyi ve beklemeyi öğrenir. Oynanan kurallı oyunlarda çocuğun sıklıkla mızıkçılık ve kuralı değiştirme eğilimi vardır, kazanma ön plandadır. Kaybetmeye tahammülsüz olmakla birlikte grup oyunlarından hoşlanır ancak hala yetişkin denetimine ihtiyacı vardır. Bu yaş çocuğu kendi duygularını başkalarının duygularıyla ilişkilendirmeye başlar.

55-60 Aylık Çocuk Gelişimi

Farklı yüksekliklerden atlamak, merdivenleri inip çıkmak, düz bir çizgi üzerinde yürümek, bir ayak üzerinde durmak ve zıplamak, bisiklete binmek çocuğun keyif aldığı ve motor gelişimi için yararlı aktivitelerdir. Bu yaş döneminde olaylar arasındaki ilişki kurma, problem çözme, bilginin kullanılması, dünyayı algılaması ve anlamlandırması için önemlidir. Bu dönemde gerçek dünyayla hayal dünyası arasındaki sınırlar netleşirken, daha çok kişi ile iletişim kurdukça; kendi kişiliği, kimliği, yapısı ile ilgili farkındalığı artar. Grup oyunlarında keyifli ve uyumlu birliktelik için empatinin desteklenmesi önemlidir. Beraber olmaktan en keyif aldığı arkadaşının evindeyken, onu kısa sürelerde yalnız bırakmak ebeveynin yanında olmadığında da tek başına keyifli zaman geçirebileceğini gösterir. Kendi davranışlarının; arkadaşlarını nasıl etkilediğini fark etmesini sağlamak, empati kurma becerisini arttırır.

Çocuğunuzun yeteneklerini oyun yoluyla geliştirmek için hemen tıklayın

 

5 YAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ

5 Yaş çocuk Gelişimi 2 döneme ayrılmaktadır.

5 yaş çocuğun gelişim özellikleri elbette diğer yaşlarından farklı olarak artık birçok aktiviteyi gerçekleştiriyor olacaktır.

61-65 Aylık Çocuk Gelişimi

Bu yaşta çocuk üç tekerlekli bisiklet sürebilir ve vücudu dengeli bir şekilde kontrol etmeyi öğrenir. çocuğu, kalemini doğru tutması için yönlendirmek; ilkokul çağına geldiğinde doğru yazmasını, yazarken de elinin daha az yorulmasını sağlar. İnce motor kasları gelişmekte olan çocuk; hamura parmak uçlarını kullanarak şekiller verir, plastik çivileri takar ve söker, makasla karmaşık şekilleri keser. çocuğun evde keyif alacağı, her hafta değişecek olan rutin sorumluluklar vermek çocuğun farklı işleri başarabildiğini görmek, çocuğun kendine olan güvenini ve yapabileceklerine olan inancını artırır. Parmaklarını kullanarak 10a kadar sayabilir, basit toplama çıkarma işlemlerini parmakları veya boncuk gibi nesneler yardımı ile yapabilir. Bu yaşta çocuk kendisi ile ilgili "Doğum tarihi, nerede oturduğu, okulunun adı, en sevdiği kıyafet, yemek" gibi soruların cevaplarını bilir. Bu yaştaki çocuk ben merkezcidir, her şeyi kendine göre değerlendirir. Ancak konuşması oldukça akıcıdır, dilbilgisine uygun yetişkin gibi uzun cümleler kurmaya çalışır. Bu yaşta çocuk duygularını ifade edebilir, başkalarının duygularını anlayabilir, kendisini başkalarının yerine koyabilir. çocukların kendilerini ifade dili oyundur. Yaşadıklarını oyununda canlandırması için ortam sağlamak, oyunlarını iyi izlemek, oyun aracılığıyla yansıttığı korkularını, endişelerini, beklentilerini, kızgınlıklarını fark etmek önemlidir.

66-72 Aylık Çocuk Gelişimi

Bu aylarda çocuk beden gücü ve dengesi sayesinde hızlı yürüyebilen, atlayabilen, koşabilen, zıplayabilen, futbol oynayabilen, ok atabilen, el-göz koordinasyonu sayesinde iki elini bağımsız olarak kullanabilen bir birey haline gelmiştir. Denge tahtasında ileriye-geriye doğru yürür, başlama ve durma komutlarına uyar, tempolu yürür ve koşar, kendi bedeni etrafında döner, atma ve tutma gerektiren etkinliklere katılır, ayak değiştirerek merdiven iner ve çıkar. Hareket etme ihtiyacı yoğundur. Bu yaşta çocuk kendi işini kendi yapmaya ve küçük sorumluluklar almaya hazırdır. Basit ve az kurallı oyunlar oynayabilir. Kurallı oyunlar ile çocuk toplumun içinde kurallara uymanın önemini deneyimler. Bu yaş çocuğunun evcilik gibi temsil oyunlarına ilgisi devam eder. Bu oyunlarla gerçek hayat ortamında çevresindeki farklı kişileri nasıl algıladığını ve bu farklılıklardan nasıl etkilendiğini, daha çok kimin yerinde olmak ya da olmamak istediğini yansıtır. Hangi davranışın, neyin iyi neyin kötü olduğunu öğrenebileceği yaştadır. 

 

 

 

İlginizi çekebilecek diğer linkler:

1 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır?

2 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır?

3 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır? 

4 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır?

 

 

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X