Bu ay bebeğiniz bir yerlere tutunarak yürümeye devam edebilir, hatta ilk defa yardımsız adımlar atmaya başlayabilir. Yürümesini teşvik etmek için bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı elinizde tutarak ondan birkaç adım ötede durun, böylelikle size doğru adım atmasını teşvik edebilirsiniz. Oyuncak bebek arabası gibi tekerlekli oyuncakları itmesi için de olanak tanıyabilirsiniz, bu da yürüme isteğini arttıracaktır. Onu sürekli kucağınıza almak yerine, yürüme denemeleri için fırsat verin.
El göz koordinasyonu çok gelişmiş durumdadır; Bebeğiniz başka bir yöne bakarken, bir yandan da başka tarafta duran bir oyuncağı eliyle alıp kavrayabilir. İki elinde de birer obje tutabildiği gibi kolunun arasında bir obje daha tutabilir. Bu dönemde bebek iki elini de eşit kullanabilir durumdadır, bunun nedeni henüz sağlak veya solak olmamasıdır. Bu dönemde bebeğiniz boya kalemleriyle karalamalar yapması, blokları üst üste koyması, bebek kitaplarının sayfalarını çevirmesi için teşvik etmeniz ince motor becerilerini geliştirecektir. Dönen, şişip sönen, tıngırdayan oyuncaklarla oynayıp keşfetmesi için ona olanak tanıyın. Bazı aletleri doğru şekilde kullanmayı öğrenir (henüz kusursuz şekilde olmasa da): Kaşığı, telefonu, saç tarağını gibi. Elleriyle kendi kendine yiyebilir. Sizin onu giydirmenize yardım etmek için kollarını yukarı kaldırır ve bacaklarını uzatır. Bir şeyleri bir kutunun içine koyup, geri çıkarabilir.
12 aylık bebeğin dikkat süresi henüz pek uzun olmadığından bir puzzle yapma veya bir hikayeyi dinleme süresi yeterince uzun olmayacaktır, büyüdükçe dikkat süresi de artacaktır. Tanıdık şarkı ve hikayelere tepki verir. Ona bir oyuncak verdiğinizde onunla nasıl oynanacağını çözmeye çalışır, yeni şeyler keşfederken daha önce öğrendiği bilgileri, becerileri kullanabilir. Kendi kendine bir şeylere karar vermeye başlar: Bir ara elinize bir oyuncak verip onunla ne yapıldığını göstermenizi ister, başka zaman da elinizdeki oyuncağı alıp kendi keşfetmeye çalışabilir. Henüz, tam bir neden-sonuç ilişkisi kuramaz: Örneğin, bir şeyi aşağıya iterse onun yere düşeceğini bilebilir ama birine çarpabileceğini tahmin edemez.
12 aylık bebek gelişiminde önemli bir alan da dil gelişimidir. Anne, baba kelimesini daha sık ve gerçekten anne ve baba için kullanır. Sizin konuşmalarınızı dinleyerek dili öğrenir, sizin bazı kelimelerinizi taklit etmeye çalışabilir. Anlamlı kelimeleri andırır şekilde bir şeyler söyler. Annenin ve babanın seslerini tanır, kendi adını duyduğunda tepki verebilir. “Yukarı” deyince ellerini havaya kaldırabilir. Başkaları gülünce o da gülebilir veya biri ona gülümsediğinde o da ona geri gülümseyebilir. Çevrenizde olup bitenleri gösterip ona söylemeniz, dile daha hakim olmasını sağlar, örneğin, “Bak, bu da nedir? Bu bir köpek.” gibi. Ona okuduğunuz kitaplardaki resimleri göstererek, bunların neler olduğunu da söyleyebilirsiniz. Eğer ona ağzının, burnunun, kulaklarının yerini söyleyip gösterirseniz o da bir süre sonra, siz “Burnun nerde?” dediğinizde burnunu işaret edebilir. Artık başkalarının ona ne söylediklerini daha iyi anlar hale gelir, çevresindekilerin dikkatini çekmek için yeni yeni edindiği dil becerilerini kullanır.
Bebeğin alt diş-ön kesicileri genellikle 6-10 ay arasında çıkarken üst diş-ön kesicileri 8-12 ay arasında çıkmaktadır. Üst ve alt yan kesici dişler 9-16 ay arasında çıkar, genellikle bebek 2 yaşına gelmeden köpek dişleri de çıkmış olur.
12 aylık bebek kilosu kız ve erkek bebeklerde farklıdır.
12 aylık kız bebek ortalama 9,5 kg, boy olarak ise ortalama 73,7 cm’dir.
12 aylık erkek bebek ortalama 10,5 kg, boy olarak ise ortalama 74 cm’dir.
Bebeğiniz artık birçok farklı besin alabilir duruma gelmiştir. 12 aylık olan bebek beslenme konusunda kendi kararlarını vermek isteyebilir, örneğin, bazı yemekleri yemek isterken bazılarını reddedebilir, ne zaman, ne kadar ve nerede yiyeceğini seçmeye çalışabilir. Önemli olan, onu fazla sıkıp zorlamadan düzenli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmanızdır. Anne sütü vermeye devam edebilirsiniz, bunun dışında artık besinleri bulamaç şekilde değil parçalar halinde vermelisiniz.
Ay ay bebek gelişim özelliklerini aşağıdaki yazılarımızla öğrenebilirsiniz:
● 13 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.