14 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri – ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

14 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarih: 27 Şubat 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

14 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

14 Aylık Bebek Gelişimi

 

14. ay bebeğin hem fiziksel hem bilişsel açıdan sıçrama yaşadığı bir dönemdedir. Yavaş yavaş yürümeye başladığını, daha çok hareketlendiğini gözlemleyebilirsiniz, elleri ve ayakları üzerinde kontrolü gitgide artmaktadır. 14 aylık bebek inanılmaz bir gözlemcidir, çevresinde izlediği şeyleri aklında tutar hatta bazılarını taklit bile etmeye çalışabilir.

 

14 Aylık Bebeğin Boy ve Kilo Gelişimi

14 aylık bebek kilosu kız ve erkek bebek için farklıdır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

● 14 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 9,4 kg ve ortalama boyu ise 76,4 cm’dir.

● 14 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu 10,1 kg ve ortalama boyu ise 78 cm’dir.

14 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi:

● Henüz yapmadıysa, bu ay kendi kendine veya bir yere tutunarak ayağa kalkabilir, bir yere tutunarak birkaç adım atabilir.

● Henüz bir yere tutunmadan/desteksiz yürümeye başlamadıysa bu ay kendi başına ilk adımlarını atabilir. (En geç 18 aya kadar kendi başına yürüyemiyor olması normaldir.) İlk adımlarını atmaya başladığı andan itibaren her geçen gün ne kadar cesaretinin arttığını göreceksiniz. Bir süre sonra ayaktayken eğilip oyuncaklarını da alabilecek. Oyuncaklarını ve bulabildiği ne varsa itmeye bayılır. Bu yeni becerilerini teşvik etmeniz onu cesaretlendirecektir.

● Yardım ile merdivenleri çıkabilir, siz yanında olmadan merdivenlere yönelmesine izin vermeyin.

● Parmaklarıyla yemek parçalarını tutup yiyebilir.

● Bir önceki ay başlamadıysa bu ay kaşıkla kendini beslemeyi deneyebilir.

● Oyuncaklarını bir kutuya koyup çıkarabilir.

● Kağıt üstünde karalama yapabilir.

● Objeleri sallayabilir, yere vurabilir, fırlatabilir.

● Giydirilirken kollarını kaldırarak ve ayaklarını uzatarak size yardımcı olabilir.

14 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

Önceki aylarda çıkmış olan dişlere yenileri eklenebilir: 13. ve 18. aylar arasında bebeğinizin ilk alt azı dişleri çıkmaya başlar. Azı dişlerinin çıkmaya başlaması nedeniyle biraz huzursuzluk yaşayabilir. Bebeğin dişleri en az günde iki kez, sadece su ile ıslatılmış küçük ve yumuşak bir fırçayla fırçalanmalıdır.

14 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimi

 

● 14 aylık bebek gelişimi dönemde bebek çevresine karşı bir merak gösterir ve deneme yanılma davranışları göstererek bir şeyler öğrenir.

● Bebeğin en büyük öğrenme aracı gözlem ve özellikle de oyundur. Bebek oyun vasıtasıyla şekilleri, boyutları, renkleri, çevresini ve çevresindeki insanlarla ilişki kurmayı öğrenir. Oyun sayesinde hayal gücü gelişir, iki şey arasında bağlantı kurmayı öğrenir, fiziksel ve bilişsel kabiliyeti artar. Bu yeni becerileri sayesinde özgüveni de gelişmektedir.

● Tekrarlama, neden-sonuç ilişkisi kurma ve beklenti oluşturma bu zamanlarda başlar.

14 Aylık Bebeğin Beyin Gelişimi

Bebeğiniz bir süredir sizi ve çevresini gözlemlemektedir, hiçbir şey yapmıyormuş gibi görünse de etrafında olup bitenleri, neyin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını aklına yazar. Şu ana kadar, gözlemlediği şeylerin aynısını yapabilecek yeterli bilişsel ve fiziksel kaynaklara sahip değildi fakat artık yavaş yavaş fiziksel kabiliyetlerinin çoğaldığı ve beyninin bilişsel faaliyetlerinden sorumlu kısmının da gelişim gösterdiği bir evreye girmiştir, bu nedenle daha önce gözlemlediği ama yapmadığı şeyleri biraz biraz yapmaya başladığını fark edebilirsiniz. Bebek, dünyayla ilgili tüm bilgiyi gözlemleyip deneyimleyerek öğrenir, bu sebeple ona bir şeylerin nasıl yapıldığını göstermek ve bir şeyleri birlikte yapmak onun için oldukça öğretici olacaktır.

14 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

● İsmini söylediğinizde size bakar, yanınıza gelebilir.

● Birkaç kelime söyleyebilir (anne, baba gibi), her geçen gün daha çok kelime öğrenir.

● “Hayır” kelimesini duyunca genellikle durur. Kendisi de “Hayır” kelimesini sık sık söyleyebilir.

● Her direktife uymasa da onları anlar.

14 Aylık Bebeğin Sosyal ve Duygusal Gelişimi

14 aylık bebek henüz yaşıtlarıyla sosyalleşmeye başlamamıştır, yanında çocuklar olsa da kendi kendine oynamayı tercih ettiğini gözlemlersiniz ve bu gayet normaldir. 14 aylık bebek hala ben merkezcidir ve tüm dünyanın onun etrafında döndüğünü düşünür, bu nedenle her istediğinin o an olmasını ister, örneğin, bir oyuncakla oynayan başka bir bebeğin elinden oyuncağı çekebilir çünkü o oyuncağı merak etmiştir ve tam o an onunla oynamak istemektedir; O oyuncakla başka bir bebeğin oynuyor olmasını önemsemez ve beklemesi gerektiğinin farkında değildir çünkü henüz dünyayı bir başkasının perspektifinden algılayamıyordur ve bu şu an için oldukça olağan bir durumdur. Bebeğinizi sosyal ortamlara alıştırmak için onu parklara, oyun gruplarına vs. götürebilirsiniz, yuvaya başlamadan önce bebeğin bu ortamları deneyimlemesi yuvaya başladığında diğer çocuklarla daha rahat iletişim kurmasını ve rahat bir şekilde onlarla oynamasını sağlar.

Ayrılma korkusu ve yabancı korkusu bu ayda da devam edebilir, yabancı birini gördüğünde arkanıza saklanabilir veya kucağınızdaysa size sarılıp yabancı ile yüz yüze gelmekten kaçınabilir. Böyle durumlarda bebeğiniz yabancı ile iletişiminizi gözlemler ve eğer o kişiyle iletişim kurarken rahat ve olumluysanız, bebeğiniz de o kişinin korkulacak biri olmadığına karar verip saklanmaktan vazgeçebilir, hatta belki o kişiye gülücükler bile atabilir. Eğer bebeğiniz o kişiye yaklaşmak veya herhangi bir iletişim kurmak istemiyorsa, onu zorlamamak çok önemlidir, aksi taktirde korkabilir ve huzursuz hissedebilir, bu konuda onun kararına saygı duymanız gerekir.

 

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.


Algısı yüksek çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

14. ayına yeni girmiş bir erkek bebeğim var. Algısı yüksek, modelleme yapabilen, her hareketi kaydeden bir bebek. İstediği birşey olmadığında veya birşeyi başaramadığında ağlıyor yada oyuncağını atıp ayağa kalkıyor, bulunduğu alandan kalkıp gidiyor. TV izlemek istiyor. Özellikle sevimli dostlar şarkılı videoları. Oyuncaklarıyla uzun süre oynamak istemiyor, ev aletleri, mutfak çekmeceleri, ünite çekmeceleri daha çok dikkatini çekiyor. Bulunduğu alanda ve biryere misafirliğe gittiğimizde yanında durmamı istiyor. Yanında değilsem sızlanarak yanıma geliyor. Bu bahsettiğim konularla ilgili görüşlerinizi merak ediyor ve doğruyu yanlışı anlayabilmem için sizden destek rica ediyorum.

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar,

Oğlunuzun algılama becerisi yüksek olduğuna göre, istediği birşey olmadığında ağladığında, şöyle kısa bir açıklama yapabilirsiniz: "Sen şu anda T.V. u açmamı istiyorsun ama şimdi yatma saati, açamayız, üzüldün ağlıyorsun ama oyuncakları atmıyoruz, sakinleş sonra konuşuruz" deyin, üstüne gitmeyin, uzun uzun konuşmayın. Sakinleşmesini bekleyin, T.V. u açmayın. Ağlaması kesilince "Evet sakinleştin şimdi yatmadan kitabını okuyabilirim" deyin.

  • Birşeyi başaramadığında da: " Olmadı, üzüldün, ağlıyorsun, haydi tekrar deneyelim" deyin, yanında durun, tekrar denemeye teşvik edin ama onun yerine yapmayın.
  • Videoları izletecekseniz, 10-15 dakikayı aşmamaya özen gösterin, yemekte ve yatmadan önce video izletmeyin.
  • Oyuncakları ile oynarken bütün oyuncakları aynı anda önüne sermeyin, oyuncakları teker teker önüne koyun, birini bitirmeden diğerine geçmeyin.
  • Mutfak aletlerini beraberce keşfedin, herbirinin işlevini ona kısaca açıklayın.
  • Açmasına izin vereceğiniz bir dolap belirleyin, bütün dolap ve çekmeceleri ellemesine izin vermeyin, özellikle içinde kesici aletler, bıçaklar olan çekmeceden uzak tutun.
  • Bir yere misafirliğe gittiğinizde, ortama alışana kadar yanında durun, ortama güvenmeden yanından ayrılmayın.

Kolay gelsin


14 aylık oğlum sütüm azaldığı için mama içerek uyuyor. Fakat gece çok kalkıyor. Gece uzun süre tokluk için yatmadan önce ne önerirsiniz?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Merhabalar,

Bebeğiniz mama ile beslendiğine göre çocuk doktorunuzun önerdiği miktarda mama verin.
Bebeklerin gece sık uyanmalarının tek nedeni karınlarının doymamış olması değildir. Gaz, reflü, alerji, sindirim veya solunum yollarındaki bir sıkıntı, anne ve kucak ihtiyacı veya gece sık uyanmanın alışkanlık haline gelmiş olması… bebeklerin gece sık uyanmalarının nedenleri arasındadır. Tabii karınlarının tok olmaması da bir neden olabilir.
Akşam anne kucağında uyutulan, memede uyutulan, yanına yatağına yatarak uyutulan, ten teması halinde uyutulan bebeklerin gece sık uyanmalar beklenen bir durumdur.
Bebeğinize gece kesintisiz uyumayı öğretmenin yolu kendisine adım adım ağlatmadan uyku eğitimi vermektir.

 

İlginizi çekebilecek linklerimiz:


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X