16 Aylık Bebek Gelişimi & Bilmeniz Gerekenler | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

Tarih: 27 Şubat 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

16 Aylık Bebek Gelişimi


16 aylık olan bebeklerin gelişimi çok hızlıdır. Birçoğu desteksiz bir şekilde yürüyebilirler. Ebeveynleri tarafından karşılanması gereken duygusal bağ ihtiyaçları bulunmaktadır.


16 Aylık Bebeğin Boy ve Kilo Gelişimi

● 16 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 9,8 kg ve ortalama boyu ise 78,6 cm’dir.

● 16 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu 10,5 kg ve ortalama boyu ise 80,2 cm’dir.

16 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Bebeklerin diş gelişimi incelenirken alt ve üst dişler ayrı bir şekilde değerlendirilir. Üst dişlerden köpek dişleri bu ayda çıkmaya başlayabilir. Birinci azı dişlerinin 13-19 ay arasında çıktığı bilindiğinden dolayı bebeklerin 16. ayında da çıkmaya başladıkları görülebilir. Alt dişlere bakıldığında ise bazı bebeklerin yan kesici dişleri çıkabilir. Alt azı dişlerin 14-18 ay arasında çıkmaya başlamasından dolayı bu ayda da çıkmaya başlayabilirler.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebekler diş çıkarmadan birkaç gün öncesinde huzursuz ve iştahsız olabilirler. Ağız salya miktarlarında artış olduğu görülebilir. Dişlerini kaşımak isteyebilirler. Dişlik veya havuç gibi besinler ile dişlerini kaşımasına imkan verilebilir.

16 Aylık Bebek Motor Gelişimi

Motor gelişim incelenirken kaba motor becerileri ve ince motor becerileri olarak ikiye ayırıp incelemek konunun anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.

16 aylık olan bebeklerin kaba motor becerilerine bakıldığında bebeklerin birçoğunun desteksiz bir şekilde yürüyebildiği görülmektedir. Bazı bebekler ise henüz yürüyememektedir. 18 ay olana kadar bebeklerin desteksiz bir şekilde yürüyememesi normal olarak kabul edilmektedir. Önceki aylarda yürümeye başlamış olan bebeklerin bu ayda dengesini daha iyi sağladığı görülmektedir. Sürekli hareket halinde olmak isteyebilir çünkü kendi yapabildiklerini görmek istemektedir. Bazı zamanlarda koşabilir. Tırmanabilir ve tekme atabilir. Tek başına gidebileceği mesafenin artmış olması nedeniyle gözetim altında olmalıdır. Bulunduğu ortamların güvenliği sağlanmalıdır.

İnce motor becerileri değerlendirildiğinde kendi avucuyla kavrayabileceği boyutlardaki birçok nesneyi tutabilir. Parmaklarıyla pastel boya gibi bir nesneyi tutabilir ve tuttuğu bu boyayla karalamalar yapabilir. Elleriyle topu tutup atabilir. Mandallarla oynayabilir. Birkaç tane blokla oyalanabilir.

16 Aylık Bebek Beyin Gelişimi

Çocukların ebeveynleri tarafından karşılanması gereken duygusal bağ ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu duygusal bağ ihtiyacının özellikle yaşamlarının ilk 3 yılında karşılanması gerekmektedir. Yapılan birçok araştırmada duygusal bağ, koşulsuz sevgi, koşulsuz kabul ve güven ihtiyacı karşılanmamış olan birçok bebeğin yaşamlarının ileriki yıllarında beyin gelişiminin bu ihtiyaçları karşılanmış olan bebeklerden farklı şekilde oluştuğu gösterilmektedir. 16 aylık bir bebeğin de beyin gelişiminin sağlıklı olması için karşılanması gereken biyolojik ihtiyaçları ile birlikte öncelikli olarak bu duygusal bağ ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.

16 Aylık Bebek Bilişsel Gelişimi

Çocuklar deneyimleriyle öğrenir. 16 aylık bebekler de öğrenmelerini deneme yoluyla gerçekleştirir. Bu dönemde güvenliğini sağladıktan sonra farklı deneyimler yaşaması sağlanabilir. Farklı duyu organlarına hitap eden oyunlarla bunlar yapılabilir. Örneğin, farklı dokularda canlılarda veya nesnelere dokunması sağlanarak farklı dokuların olduğunu öğrenmesine yardımcı olunabilir. Değişik nesnelere vurarak seslerin her nesnede farklı olduğunu anlamasına imkan verilebilir.

Günlük hayatta olan olayları daha iyi anlamaya başlamışlardır. Bu anlamaları, oyunlarının içeriğinden anlamak da mümkündür. Birçok bebek bu dönemde günlük hayatın taklidi niteliğinde olan küçük oyunlar oynar. Ev süpürme veya yemek yapma gibi oyunları oynadıkları görülebilir.

16 aylık bebekler, yapması istenilenler basit ve birkaç kelimeli bir cümleyle söylendiğinde anlayabilir. Anladığı için istenileni yapabilir. Bazı nesnelerin isimlerini öğrenebilir. Söylendiğinde ve istendiğinde o nesnelere bakabilir veya getirebilir. Kendisi de istediklerini alıp getirerek, göstererek veya homurdanarak anlatabilir.

16 Aylık Bebek Dil Gelişimi

Bebeklerin kullandığı kelime sayısı değişiklik göstermektedir. Dil gelişimleri devam eden bebeklerin yaklaşık yarısı bu dönemde en az 3 kelime kullanmaya başlamıştır. Bazı bebeklerin kullandığı kelime sayısı 16 kelimeye kadar çıkmış olabilir. Kullandıkları kelimelerin içeriklerine bakıldığında kültürel farklılıkların olduğu görülmektedir. Türk kültürüne aşina olan bebeklerin daha çok “anne”, “baba”, “aba” ve “bebek” kelimelerini kullandığı gözlemlenirken İngiliz kültürüyle yetişen bebeklerin ise “mommy”, “daddy” “babar” ve “baby” kelimelerini daha sıklıkla kullandıkları gözlemlenmiştir.

16 aylık bebeğin dil gelişimine katkıda bulunmak için yaşına uygun görsel içeriği bol olan kitaplar okuyabilirsiniz. Kitabın içindeki görsellerdeki canlıların veya eşyaların ne olduğunu yavaş bir şekilde öğretebilirsiniz. Vücudun birkaç bölümünü aynı şekilde oyunlar yoluyla öğretebilirsiniz.

16 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimi

Bebek gelişimi başlığı altında 16 aylık bebeğin zeka gelişimine bakılırken birçok alanın değerlendirilmesi gerekmektedir. Gardner’ın çoklu zeka kuramına göre incelendiğinde sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-mekansal zeka, bedensel-kinestetik zeka, işitsel-ritmik zeka, kişisel-içsel zeka, kişilerarası-sosyal zeka ve doğa-varoluşsal zeka olmak üzere 8 farklı zeka türü bulunmaktadır. Her çocuk bu zeka alanlarından bazılarına yaktın olabilir. Çocukların yatkın olduğu zeka alanları birbirlerinden farklılaşabilmektedir.

Sözel-dilsel zekaya katkı sağlamak isteyen ebeveynler bebeklerine kitap okuyabilirler veya sohbet edebilirler.

Bebeğinin mantıksal-matematiksel zekasını desteklemek isteyen aileler bebeklerine birkaç rakamı öğretebilirler. Olayları basit ve birkaç kelimeli cümlelerle neden sonuç ilişkisi kurarak anlatabilirler. Birkaç parçalı puzzlelarla oynayabilirler.

Görsel zekanın gelişimi için bol görselli kitaplardan faydalanılabilir. Bununla birlikte farklı hayvan türlerinin olduğu oyuncaklarla da oyunlar oynanabilir. Böylelikle bebeklerin görsel olarak farklı canlı türlerinin olduğunu öğrenmesi sağlanabilir.

Bedensel-kinestetik zekanın gelişimine yardımcı olmak isteyen aileler içerisinde hareketin bol olduğu oyunlar oynayabilirler. 16 aylık olan bebeklerin bazıları dans etmeyi severler. Dans ederek oyunlar oynanabilir.

İşitsel-ritmik zeka gelişimine yardımcı olmak için ses çıkarma özelliği olan oyuncaklardan faydalanılabilir. Ninniler söylenebilir. Bebekle dans ederken de basit şarkılar söylenebilir.

Kişisel-içsel zekaya katkı sağlamak için dikkatin çocukta olduğu aktiviteler yapılabilir. Örneğin, oyun oynarken onun yüz ifadelerinden ve beden dilinden duygularını ve düşüncelerini basit kelimelerle ona söyleyebilirsiniz.

16 aylık bebeğin kişilerarası-sosyal zekasını desteklemek için akranlarıyla birlikte vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Akranlarıyla vakit geçirdiği zamanlarda onlarla iletişim kurmasına fırsat verilmelidir. Böylelikle bebekler, farklı deneyimler yaşayarak öğrenme gerçekleştirebilir.

Doğa-varoluşsal zekanın gelişimi için dokunsal oyunlar oynayarak öğrenmesi sağlanabilir. Birçok dokudaki nesneye dokunmasına imkan verilebilir. Bu nesnelere dokunurken o yüzey hakkında birkaç kelime ile tanımlama yapılabilir.

Isıran çocuğumu nasıl vaçgeçirebilirim?


16 aylık oğlum uykusu geldiğinde ve bir çocuğu kıskandığında o çocuğu ısırıyor nasıl vazgeçirebilirim? Bir de karşısındaki bir çocuğu sıkarak ittirme huyundan nasıl vazgeçirebilirim?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Merhabalar,

Uykusunun geldiğini fark ettiğinizde onu çocuklardan uzaklaştırın ve uyumasını sağlayın.

Bir çocuğu kıskandığını hissettiğinizde, yanlarında durun, onlarla oynayın, ısırmasını engelleyecek şekilde aralarına mesafe koyun. Yine de ısırırsa, ısırdığı çocuktan uzaklaştırın, onun göz seviyesine inerek, en alçak sesinizle ve gözlerinin içine bakarak "Isırmıyoruz, acır, arkadaşını ısırdın, yanağı acıdı" diyerek onu kucaklayın ve oyun alanını terk edin. Ağlarsa veya size cilve yaparsa, hemen yumuşamayın, hemen gülüp oynamayın. Isırdıktan sonra hem arkadaşından ayrılmış olacak, hem anne ile keyifli oynamaktan mahrum kalacaktır. Böylece yapmış olduğu hatanın sonucunu yaşamış olacaktır.

Bu yöntem, kızmaktan, bağırıp çağırmaktan, uzun uzun konuşmaktan, alanda kalarak tehdit etmekten daha etkili olmaktadır.

Karşısındakini her ittirdiğinde "İttirmeden oynuyoruz, arkadaşı sıkmıyoruz" deyin, ittirdiğinde oyununu sonlandırın, mekanı terk edin, sizinle eğlenmesine fırsat vermeyin.

Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X