13 Aylık Bebek Gelişimi & Fiziksel Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

13 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarih: 27 Şubat 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

13 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

13 Aylık Bebek Gelişimi


13 aylık bebek, yavaş yavaş bağımsızlığını kazanmaya başlar ve kendi gücünü keşfeder: ilk defa bir koltuğun ucuna tutunup ayağa kalkabilir, elinizden tutarak ilk adımlarını atmaya çalışabilir.


Sosyal yönden de inanılmaz bir gelişim göstermektedir, söylenenleri ve yapılanları çok daha iyi kavrar hale gelir, sizi taklit eder, konuşamasa da hareketleriyle size cevap verebilir, sizi anladığını gösterebilir.

13 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

● 13 aylık kız bebeklerde ortalama kilo 9,6 kg ve ortalama boy ise 77,5 cm’dir.

● 13 aylık erkek bebeklerde ortalama kilo 10,5 kg ve ortalama boy ise 79,1 cm’dir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

13 Aylık Bebeğin Beslenmesi

13 aylık bebek 3 öğün yemelidir ve iki tane de küçük ara öğünü olmalıdır. 13 aylık bebeğin bir yetişkin gibi öğün yemesi beklenemez, genellikle yetişkin porsiyonunun ¼’ini yer. Her besin grubundan azar miktarda vermeye çalışın, besin gruplarından yeterli çeşit sunun, bir gün bir şeyi çok severek yerken başka bir gün onu yemekten hoşlanmadığını gözlemleyebilirsiniz. Elinizden geldiğince onu yeni sağlıklı yemeklerle tanıştırın ama zorlayıcı olmamalısınız. Anne sütü almaya devam etmesinde sakınca yoktur.

13 Aylık Bebeğin İnce Motor Gelişimi

Kitabın resimlerine veya çevresindeki obje ve kişilere parmağıyla işaret edebilir, el sallayabilir, alkış yapabilir, iki bloğu üst üste koyabilir, iki elini kullanarak bir objeyi tutabilir, boya kalemiyle karalama yapabilir, parmak uçlarıyla bozuk para gibi küçük şeyleri tutabilir (eline küçük şeyler verme konusunda çok dikkatli olun, gözünüz mutlaka üstünde olsun çünkü küçük şeyleri ağzına götürebilir.), çoraplarını kendi çıkarabilir. Her ne kadar henüz el-göz koordinasyonu çok iyi gelişmemiş olduğundan biraz dökse de bardağını ve kaşığını kendi tutup kendini beslemeyi deneyebilir, kendini beslemeyi keşfetmesine izin verin, tabii ki tüm yemeği yardımsız yemesi henüz beklenemez, birkaç kere kendi kendine kaşığını eline alıp ağzına götürmeye çalıştıktan sonra kaşığı siz alın ve ona yemeğini yedirin, o da zaten kısa keşfinden sonra kaşığı sizin almanıza ve ona yemeğini yedirmenize onay verecektir. Kendi kendine yeme alışkanlığını kazanmaya başlaması için eline eliyle tutabileceği yemek parçaları da verebilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimi

● Ona söylenen direktifleri çoğunlukla anlar.

● İnanılmaz bir gözlemcidir, söylenilen ve yapılan şeyleri zihnine kaydeder ve bunları taklit etmeye bayılır. Bu sebeple, ebeveynler bebeklerine hem sözel olarak hem de davranış açısından örnek olmalıdır.

● Kelimeleri söyleyemese de belli kelimelerin ne anlama geldiğini bilir ve o kelimeler söylendiğinde tepki verir, anladığını belli eder.

13 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

● 13 aylık bebek bazı kelimelerin ilk hecesini söyleyebilir, örneğin, “baba” için “ba”, “mama” için “ma” diyebilir, kelimeleri andıran ama aslında kelime olmayan şeyler de söyleyebilir. Bebeğinizden, gerçek anlamda kelime olan 1 veya 2 kelime de duyabilirsiniz. Dil gelişimi için onunla sık sık konuşup, ona kısa hikayeler anlatabilirsiniz, evdeki ve dışardaki nesnelerin ismini söyleyerek ona gösterebilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Psikolojik ve Duygusal Gelişimi

● Birkaç aylık bebek henüz bir nesnenin veya kişinin sürekliliğinin farkında değildir yani bir objeyi yastığın altına saklarsanız o objenin var olmaya devam ettiğinin bilincinde olmaz, bu nedenle yastığın altına bakmak gibi bir girişimde bulunmaz. (Piaget, 1936) Nesne sürekliliği bilinci 4. ay ile birlikte yavaş yavaş gelişmeye başlar, 8-12 aylık bebek bir şeyi göremese de var olmaya devam ettiğinin artık az çok bilincindedir yani nesne sürekliliği bilinci oldukça gelişmiş durumdadır fakat tam bir nesne sürekliliği bilincinin varlığı 24. ayda ortaya çıkmaktadır. (Piaget, 1936) 3. ayını doldurmamış bebeğin nesne sürekliliği bilinci henüz gelişmeye bile başlamadığından dolayı, anne saklanmış bir obje gibi ortadan kaybolduğunda, bebeği birine bırakıp gittiğinde, bebek onun geri geleceğini bilmez, artık onun için anne yoktur, bu küçük bir bebek için oldukça kaotik bir durumdur; Bu sebeple annenin, bebek 3. ayını doldurana kadar onu bir başkasına bırakmaması sağlıklı olacaktır, fakat 3. ayın bitiminden itibaren anne ara sıra kısa aralıklar olması şartıyla bebeği güvendiği ve bebeğin tanıdığı bir şahısa emanet etmelidir, bu hem bebeğin hem de annenin birbirinden ayrı kalabilmeye alışması için çok önemlidir. 13 aya gelene kadar anne bebeği hiç bırakmadıysa şimdi bırakması hem anne hem de bebek için çok daha güç olacaktır. Aynı zamanda, 13 aylık bebek artık farklı yüzleri çok daha iyi ayırabilen ve bu nedenle yabancı korkusu yaşayabilen bir evrededir, bu nedenle bu dönemde bebekte ayrılma korkusu görülme olasılığı yüksektir. Bu evreyi daha hafif şekilde atlatmanın yolu, bebeğin 3. ayını doldurmasından itibaren kısa aralıklarla bebeği, bebeğin aşina olduğu ve güvenilen bir şahısa bırakmaktır, her ne kadar anlamadığını düşünseniz de ona geri geleceğinizi söylemek ve siz gelene kadar ona size ait bir eşya (bir fular gibi) veya fotoğrafınızı bırakmak işe yarayabilir. Bebeğin, annenin kısa süreli olmayışına alışması gelecekteki yuva ve okul hayatı için önemlidir, yuvaya başlayana kadar anneden hiç ayrılmamış çocuk çok daha derin bir ayrılık korkusu yaşayabilir ve okula gitmeyi reddedebilir.

● 13 aylık bebeğin ruh hali çeşitlilik gösterir, neşeli ve sevgi doluyken kızgın ve inatçı bir hale bürünebilir.

● Ebeveynler 13 aylık bebek için hala dünyanın merkezindedir ve onların ilgisine çok ihtiyaç duyar, fakat bu dönemde küçük adımlarla bağımsızlaşmaya ve kendine güvenini geliştirmeye başlar, örneğin, bir kanepe köşesine tutunarak tek başına ayağa kalkmak hatta belki de birkaç adım atmayı denemek onun kendine güvenini inşaa eden şeylerden biridir.

● Bebeğinizle sağlıklı bir bağlanma geliştirdiyseniz, siz evin içinde kendi işinizle uğraşırken o da bir köşede ara ara size bakarak oyuncaklarıyla oynayabilir durumdadır, arada sırada size doğru dönüp ona bir gülücük atmanızı bekleyebilir veya yanınıza gelip bir kucaklama talep eder, sonrasında sakinleşip oyununa geri dönebilir. Annesine sağlıklı bağlanan bebekler anneyi güvenli bir merkez olarak görerek çevrelerini keşfederler, annenin yakın mesafede olması ve kendisinin istediği zaman yanına gidebilecek olması onu tek başına huzurla oynayabilmeye teşvik eder.

● Bu dönemde bebek bazı yüksek seslerden korku duyabilir, bunun nedeni genellikle sesin kaynağını bilmeyişindendir. Ambulans sesi duyduğunda korkuya kapılıyorsa ona yoldan geçen ambulansı gösterin ve neden siren çaldığını anlayabileceği şekilde kısaca anlatın. Süpürge makinası sesinden korkan bebeğe, süpürge makinası çalışmıyorken ona dokunmasını sağlayabilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

● 13 aylık bebek hala ben merkezcidir, bu nedenle oyuncaklarını başka çocuklarla paylaşmak istemez, ebeveynlerinin ilgilerinin de en çok kendisinin üstünde olmasını ister.

● Yanında başka bir çocuk varken onunla çok ilgili görünmez, henüz bir çocukla oyun kurabilecek evrede değildir.

● Henüz bir iki kelime haricinde konuşamasa da bir şekilde iletişim kurmanın ve istediğini elde etmenin yollarını bulur: Parmağıyla istediği şeyi işaret eder, onunla ilgilenmeniz, oynamanız için sizi yönlendirebilir.

● Ona bir şey söylediğinizde veya sorduğunuzda bir şey söyleyemese de jestlerle cevap verebilir.

● Pozitif teşviklere çok açıktır ve çok sever, yaptığı bir davranışı alkışlarsanız veya gülerseniz o davranışı yapmaya devam eder. Bu nedenle, eğer yapmaması gereken bir davranış sergiliyorsa, o davranışı alkışlamak veya gülmek o davranışı körüklemek anlamına gelir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X