17 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri – ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

17 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

Tarih: 1 Mart 2020 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

17 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

17 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ


17 aylık bebeğin her geçen gün kabiliyetleri artmaktadır, bu nedenle daha çok şey öğrenmekte ve deneyimlemektedir. 17 aylık bebek çoğunlukla iyi bir şekilde yürür, hatta koşabilir, yürüyüp koşabildiği için artık onunla daha farklı ve hareketli aktiviteler yapabilirsiniz.


17 Aylık Bebek gelişimi ve Beslenmesi

Bebek artık çeşidi yemekleri ısırabilir ve yiyebilir durumdadır. Şu sıra yemek konusunda epey seçici olduğunu gözlemleyebilirsiniz, bu dönemde yemekleri koku ve tattan çok dokusuna göre değerlendirir, daha önceden yiyor olduğu bir şeyse bile şu an dokusu hoşuna gitmiyorsa o şeyi yemek istemeyebilir

17 Aylık Bebeğin Kilo ve Boyu

17 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 10,2 kg ve ortalama boyu 80,7 cm’dir.

17 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu 10,9 kg ve ortalama boyu 81,3 cm’dir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

17 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

Eğer bebeğiniz dişinin fırçalanmasından hoşlanmıyorsa ona sevdiği renkte veya üzerinde sevdiği bir karakter olan diş fırçalarından almayı deneyebilirsiniz. Bebeğin köpek dişleri 15.-21. ay arası çıkarken, birinci azı dişleri ise 13.-18. ay arası çıkmaktadır.

17 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

17 aylık bebek, gitgide daha çok kelime öğrenmektedir, hatta birkaç kelimeyi mantıklı şekilde yan yana getirip söylemeyi bile başarabilir. Tabii ki her kelimeyi bir yetişkin kadar düzgün telaffuz edemeyebilir, ara ara bu kelimelerin doğru şekilde telaffuz edilişini tekrarlarsanız o da zamanla doğru şekilde telaffuz etmeyi öğrenecektir. Önceki aylarda olduğu gibi, çevrenizdeki nesneleri ve durumları işaret ederek isimlendirmeye devam edin, bu, bebeğin kelime hazesini geliştirmek için iyi bir yoldur.

17 Aylık Bebeğin Duygusal Gelişimi

17 aylık bebek henüz duygularını regüle etmekte kabiliyetli değildir bu nedenle sinirlendiğinde oyuncaklarını yere fırlatabilir, yüksek sesle bağırıp ağlayabilir. Kızdığında bağırabildiği gibi mutlu olduğunda, heyecanlandığında ve ilgi istediğinde de çığlıklar atabilir çünkü bu dönem bebeklerin iyice seslerini kullanmayı deneyimlediği bir evredir. 17 aylık bebek her gün farklı şeyler öğrenmekte ve deneyimlemektedir bu nedenle biraz stres yaşaması normaldir, bu zamanlarda bebek yaşadığı stresle baş etmek ve rahatlamak amacıyla bazı objelere bağlılık gösterebilir, örneğin oyuncak ayısını yanından ayırmayabilir veya parmağını emebilir. Bebeğin stres atmak amaçlı böyle davranışlar göstermesi olağandır fakat bazı bebekler ve çocuklar stres karşısında problemli davranışlar da gösterebilmektedir, örneğin, kendi saçını çekmek veya kafasını bir yere vurmak gibi. Bu gibi davranışlar gözlemlerseniz, ona stresle başa çıkması için daha işlevsel yollar gösterebilirsiniz, mesela yumuşak veya şişme bir oyuncağa (bobo-doll) vurmasını sağlayabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Ağlama Krizi

17 aylık bebek henüz duygularını regüle etmeyi beceremediği gibi duygularını dile getirebilecek sözel ifadeye de sahip değildir, bu sebeple istediği bir şey olmayınca ağlama krizi geçirme ve bağırıp çağırma olasılığı vardır. Bu durumu en hafif şekilde atlatabilmek için, dikkatini başka bir şeye çekmeye çalışabilirsiniz, bu yaşlardaki çocukların dikkat süresi çok kısadır bu nedenle dikkatini başka şeye çekmek çok zorlayıcı olmayacaktır; Örneğin, başka çocuğun elindeki bir oyuncakla oynamaya takıp ağlamaya başladıysa ona ilgisini çekebilecek başka güzel bir oyuncak vermeyi veya o oyuncağı komik bir şekilde oynatmayı deneyebilirsiniz.

17 Aylık Bebeğin Davranışları

Bebeklerin çoğu artık iyi bir şekilde yürümeyi öğrenmiş oldukları için çok hareketlidirler, oldukça fazla enerjileri vardır, koşmak, atlamak zıplamak isterler, bu nedenle özellikle havaların iyi olduğu zamanlarda bebeği dışarı çıkarmak, bir parka gitmek vs. iyi olacaktır. Bebeğinizi dışarı çıkardığınızda veya beraber parka gittiğinizde fakat gözünüzü bebeğinizin üzerinden ayırmamalısınız çünkü her ne kadar “Şuraya gitme.”, “Şunu yapma.” deseniz de tehlikenin farkına varmayıp gidebilir ve yapabilir.

Yemekleri dokularına göre seçtiği gibi, çıplak ayakla kuma veya çimene basmak ve dokunmak istemeyebilir, saçlarının taranmasından da hoşlanmayabilir çünkü dokulara karşı farkındalığının oldukça arttığı bir dönemdedir. Bu durumlardaki rahatsızlığını hafifletmek için ondan sizin saçınızı taramasını isteyebilirsiniz, sonrasında sizin onun saçını taramanıza daha olumlu yaklaşabilir. Çime veya kuma alışması için ise çimde veya kumda top oynayabilirsiniz, eğlenceli oyunlar yaratabilirsiniz fakat bu konuda zorlayıcı olmamak önemlidir.
Tekrarları severler, aynı kitabı defalarca okumanızı veya aynı şarkıyı söylemenizi isteyebilirler.

17 Aylık Bebeğin Uykusu

Bu ay bebek geceleri yaklaşık 12 saat uyur, gün içinde de 2 saat uyuyabilir. Bebeğin uyku düzenini sağlamak önemlidir, bu rutini sağlamak bebek bu hareketli dönemindeyken zor olabilir ama yine de ebeveynler elinden geldiğince uyku konusunda tutarlı olmalıdır.

17 Aylık Bebek için Eğitici Oyunlar ve Aktiviteler

● Dürtü kontrolünü sağlamak için “Dur ve Başla Oyunu” oldukça yararlı olabilir: Herhangi bir aktivite yaparken veya bir oyun oynarken (örneğin top oyunu), birdenbire “Dur” deyin ve ikiniz de çok kısa bir süre durun, sonrasında “Başla” diyerek oyununuza devam edin.

● Bu evrede bebeğin duygu farkındalığı düşüktür ve bu normaldir fakat bu farkındalığın ilk adımlarını yavaş yavaş oluşturmaya başlayabilirsiniz: Örneğin, ona bir kitap okurken, kitaptaki karakterlerin duygularını isimlendirebilirsiniz. Gün içinde kendinizin ve bebeğinizin yaşadığı hem olumlu hem olumsuz duyguları da isimlendirmeniz faydalı olacaktır.

● Kaba motor becerisi, denge, el-göz koordinasyonu ve el-ayak koordinasyonu için farklı ağırlık ve çeşitlerde toplarla oyunlar oynayabilirsiniz: Biraz daha ağır ve daha hafif toplarla oynadığınızda bebek iki farklı ağırlığı karşılaştırmayı ve bu farklı ağırlıkları nasıl kontrol edebileceğini (nasıl fırlatacağını, tekme atacağını) öğrenmiş olacaktır. Boş plastik şişeleri bir araya koyup topu onlara doğru yuvarlayıp şişeleri devirmeye de çalışabilirsiniz (bowling gibi), bu özellikle el-göz koordinasyonunu geliştirici bir aktivitedir.

● Renkli küpleri renkleri ve boyutlarına göre kategorize etmek de renk ve boyut farkındalığını geliştirir.

17 Aylık Bebek için Eğitici Oyuncaklar

Bu dönemdeki bebek birçok farklı oyuncak ve objeyi taklit oyunları için kullanabilir durumdadır, hatta elinde bir şey yoksa bile varmış gibi davranabilir: Örneğin, küçük yuvarlak bir çemberi direksiyon gibi hayal edip, araba kullanıyor taklidi yapabilir. Temizlik yapan ebeveynini görüp, bir bez kapıp o da yerleri silmeye çalışabilir. Bu dönemdeki bebek için her malzeme bir oyun aracıdır aslında, oyun oynama ihtiyacı doğuştan gelen bir ihtiyaç olduğu için bebekler ve çocuklar birçok farklı şekilde oyunlar yaratabilmektedir, oyun çocuğun hayal gücünü geliştirdiği gibi oldukça öğreticidir de.

Her ne kadar bebekler birçok malzeme ve obje ile oyunlar yaratabilse de, ona yaşına uygun bazı oyun ve oyuncaklar sunmak mantıklı olacaktır:

● “Renkli Halkalar” oyuncağı hem renk algısı hem el-göz koordinasyonu için, bu yaşa uygun geliştirici bir oyuncaktır.

● Küplerle birçok farklı oyun geliştirilebilir: Küplerle ev ve binalar yapabilirsiniz, küpleri üst üste koyabilir sonrasında bir top yuvarlayarak devirmeye çalışabilirsiniz.

Oyun hamuruyla yemekler yapıp evcilik oynanabilir: Oyun hamuru hem parmak kasları için hem de doku hassasiyetini azaltıcı özellik gösterebilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X